U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : H. Adema - Karel Ende Elegast.
Deze versie komt van http://www.collegenet.nl/studiemateriaal/verslagen.php?verslag_id=8278 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1286 woorden.

Karel ende Elegasttitelbeschrijving

Karel ende Elegast, editie H. Adema Leeuwarden 1997motivatie boekkeuze

- ik had al eens van het verhaal gehoord

- aangeraden bij ‘tips voor je boekenlijst’samenvattingHet boek speelt zich af in de Middeleeuwen, wanneer Karel de Grote koning is.

Tegen Karel wordt in een droom gezegd, door een engel, dat hij uit stelen moet gaan. Eerst doet Karel dit niet, omdat hij denkt dat het maar een droom is, maar als het hem voor de derde keer verzocht wordt besluit hij toch uit stelen te gaan. Karel weet helemaal niks van stelen en daarom hoopt hij dat hij Elegast tegen komt opdat die hem kan helpen (Elegast is een voortvluchtige, die eerst werkte voor Karel, maar voor een klein vergrijp is verbannen en zich momenteel in leven houdt door te stelen van rijke mensen), hij heeft namelijk, terwijl hij door het bos reed, nagedacht en hij is tot de conclusie gekomen dat hij Elegast niet had moeten verbannen. Even later komt Karel een ridder, die geheel in het zwart gekleed is, tegen. Uiteindelijk raakt hij met deze ridder in gevecht en wint hij het gevecht, waarop hij de ridder dwingt zijn naam te zeggen. Daarop antwoord de ridder dat hij Elegast heet. Karel maakt zichzelf niet bekent, maar vraagt aan de ridder om samen met hem uit stelen te gaan bij de koning. Dit wil Elegast niet, maar hij wil wel bij Eggeric van Eggermonde uit stelen gaan, uiteindelijk doen ze dat. Als ze bij het huis van Eggeric aankomen besluiten ze dat Elegast naar binnen gaat en dat Karel buiten blijft wachten. Als Elegast binnen is hoort hij Eggeric tegen zijn vrouw zeggen dat hij morgen de koning gaat vermoorden. Even later vertelt Elegast dit aan Karel en zegt hij erbij dat hij dit aan de koning gaat vertellen. Waarop Karel aan hem vraagt waarom hij zijn leven zou wagen (Elegast is immers voortvluchtig) om die van de koning te redden. Maar Elegast staat erop dit aan de koning te vertellen. Dan stelt Karel voor dat hij (Karel) het wel aan de koning vertelt, dit vindt Elegast goed. De volgende dag komen Eggeric en zijn ridders het kasteel bestormen. Waar ze echter gemakkelijk worden ingerekend, door de al voorbereide wachters. Maar als Eggeric ontkent dat hij Karel wilde vermoorden, daagt Elegast hem uit voor een tweegevecht. Dit tweegevecht wordt door Elegast gewonnen en Elegast wordt weer in ere hersteld.(uitgewerkte) persoonlijke reactieonderwerp Het boek gaat over een koning die, doordat hij trouw aan god is, niet wordt vermoord, mede dankzij de hulp van een hoofse en gelovige ridder. Ik vind dit niet bepaald een boeiend onderwerp aangezien ik niet in god geloof. Ook ben ik niet opeens in god gaan geloven door dit verhaal.

De schrijver werkt het onderwerp, naar mijn mening, niet goed uit. Ik bedoel ik heb er geen problemen mee als iemand in god gelooft, maar als je gaat opschrijven dat god alle wachters in slaap laat vallen en alle poorten voor Karel opendoet, vind ik dat wel erg ongeloofwaardig. Ik vind dat als je mensen wil laten geloven dat Karel, door de hulp van god, overleeft je dat dan wel op een geloofwaardigere manier moet uitwerken.

De visie die in het boek wordt gegeven is dat als je in god gelooft het veel beter met je gaat. Zoals eerder gezegd geloof ik niet in god en ben ik het dus ook niet met deze visie eens.

gebeurtenissen De belangrijkste gebeurtenis in het boek is dat Karel uit stelen gaat want als hij dat niet gedaan had was het hele verhaal anders verlopen. De gedachten spelen in dit boek een belangrijkere rol dan de gebeurtenissen en dan met name de gedachten over god. De gebeurtenissen vloeien logisch uit elkaar voort, maar zoals eerder vermeld, zijn ze wel onwaarschijnlijk en door die onwaarschijnlijkheid hebben ze me ook niet aan het denken gezet of god nou echt bestaat. Ik hoefde niet te ‘worstelen’ om verder te komen aangezien het een heel dun boek was en mede doordat dit boek zo dun was worden de gebeurtenissen niet uitgebreid verteld.

personages De hoofdpersoon is duidelijk een held, dit is onder andere op te maken uit het feit dat alleen over de goede kanten van hem wordt gesproken en haast niet over zijn slechte kanten. De hoofdpersoon is duidelijk een type waardoor zijn karaktereigenschappen (o.a. hoofs, trouw aan god) duidelijk zijn. Ik kan me niet goed in een personages verplaatsen, aangezien ik niet gelovig ben, maar ik mijzelf ook niet als door en door slecht beschouw. Het gedrag van de hoofdpersoon wordt door een christen waarschijnlijk als zeer goed beschouwd. Ik zou, denk ik, daarentegen in een situatie als deze niet hetzelfde reageren.

opbouw De opbouw van het verhaal is zeer duidelijk mede doordat de verschillende gebeurtenissen in verschillende hoofdstukken van elkaar gescheiden worden. Ik vond het verhaal niet spannend onder andere vanwege het feit dat ik de afloop al kende.

Je ziet de gebeurtenissen door de ogen van twee personen iets wat ik wel prettig vind, omdat het voor wat afwisseling zorgt. Het boek heeft een gesloten einde iets wat mij, bij een boek van deze lengte, een goede keuze lijkt.

taalgebruik Het taalgebruik is eenvoudig en ik heb me niet gestoord aan de verhouding tussen verhaal en dialoog. Het taalgebruik past goed bij de personages, omdat het christelijk verantwoord is. Verder zijn mij geen dingen opgevallen aan het taalgebruik.voorlopig eindoordeel:

Ik vind het niet echt een leuk boek aangezien het teveel over god gaat en omdat de personages of alleen maar goed zijn of door en door slecht zijn.

verdiepingsopdrachtpolitieke, sociaal-economische en culturele achtergrond De relatie met de politieke achtergrond is dat Karel de Grote echt heeft bestaan en ook echt koning was.

De relatie met de sociaal-economische achtergrond is dat Karel en Elegast waarde hechten aan de eercultuur en dat Karel leenheer is van Elegast en Eggeric.

Een relatie met de culturele achtergrond is mij niet opgevallen, de tekst is overigens overgeleverd in gedrukte vorm.

literatuur aan het hof Een element die met hoofsheid te maken heeft is de onvoorwaardelijke trouw van Elegast aan Karel.

Het verhaal behoort tot de Karelepiek, want:

- het verhaal gaat over Karel de Grote

- het is een chanson de geste (omdat het verhaal een gedicht is en het gaat over heldendaden uit de tijd van Karel de Grote)

De functies van het verhaal voor het publiek aan het hof waren o.a.:

- wees trouw aan god en het zal goed met je gaan

- wees trouw aan je leenheer

evaluatieMijn eerste mening is niet veranderd na het maken van de verdiepingsopdracht. Er zijn na het maken van de verdiepingsopdracht geen dingen meer die ik als niet-Middeleeuwer niet begrijp. Aangezien er mij, voor het maken van de verdiepingsopdracht, al geen dingen opgevallen waren die ik niet begreep.

Mijn eindoordeel over het boek: Het is een aardig boek als je iets wilt weten over wat voor soort verhalen nou verteld werden in de Middeleeuwen. Maar als ik gewoon een boek zou willen lezen, vind ik dit niet het meest geschikte boek, omdat het heel kort is (zo’n 10 bladzijden) en het teveel over god en de trouw aan god gaat.

Ik ben tevreden over het uitvoeren van de beschrijvingsopdracht, omdat het beantwoorden van de vragen mij daar weinig moeite kostte, over het uitvoeren van de verdiepingsopdracht ben ik echter iets minder tevreden, omdat het, doordat er nogal weinig vragen werden gesteld, niet van erg grote omvang is.

Het lezen van dit boek was niet een probleem, omdat ik de hertaling heb gelezen.

Tijdens het maken van deze opdracht had ik het idee dat ik de stof aardig beheerste, maar niet perfect. Omdat ik de precieze betekenis van één of twee begrippen moest opzoeken.

Wat ik de volgende keer anders ga doen is proberen van het verhaal een samenhangender geheel te maken.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen