U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Rene Appel - Van Kwaad Tot Erger : Verhalen.
Deze versie komt van http://scholieren.samenvattingen.com/documenten/show/5485990/ en is laatst upgedate op 23/03/2004.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 961 woorden.


Uitgeverij: Bert Bakker, Amsterdam

Eerste druk: 1996

Aantal pagina’s: 160

Samenvattingen


(* noot: dit boek bestaat uit 8 losse verhalen, waarvan ik er drie zal samenvatten.)

 1. Bijlmer

  Niki heeft een rothuwelijk. Haar man slaat haar en is niet te vertrouwen. Om van hem een lesje te leren roept ze Ingrid’s hulp in. Deze vrouw is zeer onder de indruk van Niki en gevleid door hun vriendschap.

  Niki vraagt Ingrid om in een kort rokje uit te stappen bij een gevaarlijk station in de Bijlmer. Zij weet zeker dat haar man, Ingrid dan zal achtervolgen. Dit is inderdaad het geval. Hij loopt Ingrid een poosje achterna, maar zonder de intentie haar iets te willen aandoen.

  Op een gegeven moment blijft Ingrid staan, ze hoort hem achter zich. Op het moment dat hij haar iets vraagt, steekt ze hem dood, want ze raakte in paniek.

  Op het politiebureau verklaart ze haar daad als noodweer.

 2. Schraaljammer

  Bernard is een zonderling, die volledig opgaat in het onderzoek doen naar de oorsprong van straat- en gebiedsnamen. Als hij op een dag met zijn auto tegen een ladder aanrijdt, raakt de glazenwasser die er op stond aan zijn benen verlamd.

  Bernard probeert de zaak te vergeten, maar meneer de Vries, de verlamde glazenwasser, laat het er niet bij zitten. Hij komt Bernard regelmatig opzoeken om hem te beledigen en hem zich nog schuldiger te laten voelen.

  Bernard wordt gek van het getreiter en op een gegeven moment kan jij er niet meer tegen. De Vries en hij raken in gevecht op een verlaten landweggetje. Bernard voelt zich overvallen door de rake klappen die hij moet incasseren, maar slaat de Vries dan met een fles op zijn hoofd. Hij is opslag bewusteloos en Bernard rolt hem in het slootje langs de verlaten weg.

 3. Beachboy

  Manon en Anita zijn twee meisjes van ongeveer zestien jaar. Ze zijn met zijn tweeën op vakantie in een Nederlandse badplaats. Het weer is geweldig en ze besteden hun dagen dus op het strand en in de plaatselijke discotheek. Manon is heimelijk verliefd op Mike en als ze dan eindelijk met elkaar naar bed gaan, na een avond stappen, is ze in de zevende hemel.

  De volgende dag is hij echter nergens te bekennen. Ze vraagt die avond in de discotheek aan zijn vriend Steven waar hij is. Hij zegt dat hij waarschijnlijk bij hun tent is.

  Manon gaat daar kijken en als ze vlak voor zijn tent staat, ziet ze in de schaduwen die veroorzaakt worden door zijn olielampje, dat hij met een ander meisje aan het flikvlooien is.

  Manon denkt dat ze gek wordt van woede en verdriet. Het is dan ook een wanhoopsdaad dat ze de tentharingen lostrekt. De tent stort in elkaar en vat vlam. Ze blijft kijken naar de gevangen lichamen, terwijl hun geschreeuw klinkt.Thema


Kleine foutjes escaleren vaak vanwege paniek.

Commentaar op het thema


Aan de ene kant ben ik het met het thema eens. Een kleine fout, kan iemand behoorlijk in paniek doen raken. Onder andere Mike uit het verhaal ‘Beachboy’, geeft hier een goed voorbeeld van. Doordat hij de fout maakt, Manon te bedriegen, raakt zij zo in paniek, dat ze de controle over zichzelf verliest. Dit heeft ernstige verwondigen en misschien zelfs de dood tot gevolg voor Mike en het meisje. Bovendien denkt men vaak na een gemaakte fout dat nu alles gedoemd is te mislukken en vaak is dat dan ook het geval. Dit verschijnsel heet self-fullfilling-prophecy ? dat wat men denkt, gebeurd daadwerkelijk dóórdat men niet anders verwacht.

Aan de andere kant ben ik het niet met het thema eens. Paniek is een sterke gemoedstoestand, maar schakelt absoluut niet het gezonde verstand uit. Als ik in paniek ben, wil dat niet zeggen dat ik mijn fouten niet meer recht kan zetten. Echter, ik moet wel eerst even van de schrik bekomen, maar daarna zal ik wel in staat zijn mijn ‘probleem’ op te lossen.

Paniek betekent niet automatisch ongelukken.

Citaten uit recensies van Van Kwaad Tot Erger


'In al die verhalen hangt voortdurend iets van spanning in de lucht, want daarin is Appel op z'n best; het doseren van informatie, suggestieve zinnetjes waarin wordt gezinspeeld op een rampzalige afloop, en de opbouw van een gedachtengang die niet meer kan worden omgekeerd.'

- Henk van Gelder in NRC-Handelsblad.In geen van de verhalen legt Rene Appel de waarheid en de uiteindelijk ontknoping er dicht boven op. Er blijft telkens ruimte over voor de eigen verbeelding. In het verhaal ‘Schraaljammer’, is wel duidelijk dat Bernard de intentie heeft de glazenwasser te vermoorden, maar het antwoord op de vraag of hij hem vervolgens niet alsnog uit de sloot haalt blijft onbeantwoord. Hoe diep is het slootje? Misschien beland de glazenwasser op zijn rug, met zijn mond en neus nog veilig boven water.

In ieder verhaal is de spanning voelbaar, maar de definitieve afloop wordt nooit prijsgegeven. Appel mag dan wel zinspelen op een rampzalige afloop, deze bevestigen doet hij niet.‘Zijn verhalen leveren een verontrustende blik op menselijke drijfveren.’

- Eric Slot, NRC HandelsbladZijn verhalen leveren inderdaad een blik op de menselijke drijfveren, maar verontrustend vind ik ze niet. Alle ‘misdaden’ worden namelijk gepleegd om verschillende redenen; wraak, hulp, angst, enz. Dit zijn normale menselijke instincten. Hetgene wat echter verontrustend is, is dat sommige mensen deze instincten niet onder controle lijken te hebben.Mooie experimenten met de simpele, kalme gruwel van de doorzonwoningmisdaad, waarin Appel een grootmeester is geworden.’

- Rinus Ferdinandusse, Vrij NederlandIk heb ook drie andere boeken van Rene Appel gelezen en het is me duidelijk geworden dat hij niet zomaar simpele detectiefjes schrijft. Zijn acht verhalen in Van Kwaad Tot Erger liggen qua omstandigheden ver uit elkaar, maar telkens is een zekere dreiging voelbaar. Het gaat telkens om gewone, simpele mensen. Appel laat hen zich volledig in de nesten werken, zonder dat het ongeloofwaardig wordt.

Knap.Ik heb alleen enkele citaten uit recensies kunnen vinden, de volledige recensies niet. Het boek stamt immers alweer uit 1996.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen