U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : H. Adema - Karel En De Elegast.
Deze versie komt van http://www.collegenet.nl/studiemateriaal/verslagen.php?verslag_id=12687 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1138 woorden.

DIT VERSLAG IS GEMAAKT VIA BIJLAGE 3 VAN DE ELDORADO METHODE op de rsg in enkhuizen1a auteur onbekend

b Karel ende Elegast, ?, ?, +- 1200, 1410 zinnen (eerste druk +- 1200, ?)

c kort verhaal. Legende?2a. omdat het moest van school

b. de zinsopbouw is niet echt van deze tijd. Op zich vond ik het verhaal niet echt leuk om te lezen, maar dat kwam meer omdat die zinnen zo raar in het boekje staan. Het wordt niet echt duidelijk of Elegast nou aan het eind van het boekje weet of Karel Karel is, terwijl hij wel voor altijd naast Karel mag rijden.3a.

Karel ligt in zijn bed in het kasteel in Ingelheim aan de rijn. De volgende dag is het hofdag, dan komen de mensen hun belofte van trouw doen aan de koning. Karel gaat slapen en droomt over een engel. De engel vertelt hem dat hij uit stelen moet gaan, omdat hij anders zijn leven zal verliezen. De engel zegt dat het een boodschap van god is. Karel wordt wakker en voelt er niets voor. Als hij weer in slaap valt, komt dezelfde engel weer met deze droom. Nog steeds wil hij niet uit stelen gaan. Dan, verschijnt voor de 3e keer, weer de engel in zijn droom. Hij besluit naar de engel te luisteren en uit stelen te gaan. Karel gaat bidden voor steun voor hij zijn paard zadelt en het kasteel verlaat. Karel denkt aan Elegast, een dief die hij nu graag zou willen tegenkomen, zodat hij Karel kan helpen. Hij bidt ervoor tot God.

In het bos komt Karel een andere ridder tegen op een paard. Ze zeggen niets tegen elkaar, maar toch zijn ze alletwee nieuwschierig. Karel gaat naar Elegast toe, maar die wil zijn naam niet vertellen. Ze gaan vechten om de naam te zeggen. Karel kan bijna niet winnen, maar hij doet een schietgebed en wint toch. Elegast zegt zijn naam. Hij vertelt dat ie steelt van de rijken en geeft aan de armen. Elegast wil nu ook Karel’s naam weten. Karel kan niet zijn eigen naam zeggen, want Elegast mag niet weten dat hij de koning is. Dus noemt ie zichzelf Adelbrecht. Hij zegt dat ie ook een dief is en dat ie een plek weet waar veel te halen valt. Samen gaan ze er naar toe om te stelen. Het is bij Eggeric van Eggermonde. Hij is toevallig de zwager van Karel dus Karel vindt het niet erg om daar te stelen omdat zijn zus hem toch niet aan zal geven.

Bij het huis gaat Elegast naar binnen en Karel houdt buiten de wacht. Dan komt Elegast naar buiten en zegt dat de dieren zeggen dat de koning in de buurt is. Hij heeft namelijk een soort kruid waarmee hij die dieren kan verstaan. Karel zegt dat het onzin is en dat hij die dieren niet moet geloven. Dan krijgt hij ook kruid in zijn mond en hoort het de dieren ook zeggen. Hij krijgt het Spaans benauwd maar weet er toch onderuit te komen dat er geen koning in de buurt is. Elegast zegt tegen Karel dat hij geen goede dief is, omdat Elegast het kruid uit Karel’s mond heeft gestolen zonder dat Karel er erg in had. Dan gaat Elegast weer naar binnen en geeft de spullen via het gat in de muur aan Karel. Dan ziet Elegast een zadel met 100 rood gouden bellen eraan, en die wil hij hebben. Hij wil het pakken maar dan wordt Eggeric wakker. Zijn vrouw overtuigd hem dat er niemand in huis is. Toch heeft ze door dat er wat is met Eggeric en vraagt hem wat. Op slot vertelt hij dat ze morgen op de hofdag Karel om het leven gaan brengen. Ze krijgen ruzie want zijn vrouw is het er niet mee eens. Eggeric slaat haar een bloedneus. Edelgast, die waarschijnlijk onder het bed lag ofzo, houdt zijn handschoen onder het straaltje bloed en laat het erop lopen. Dit wil hij als bewijs gaan gebruiken. Elegast neemt het zadel mee en gaat snel naar buiten. Hij vertelt het aan Karel en die snapt meteen waarom hij uit stelen moest gaan. Elegast vraagt aan Karel of hij het aan de koning wil vertellen. Dat wil Karel wel en ze gaan meteen terug. Elegast blijft in het bos wachten terwijl Karel het aan zichzelf vertelt. Karel roept 1 van de hertogen en ze stellen een plan op. Alle mensen worden op de hofdag gefouilleerd. Eggeric zit onder de wapens. Nu is hij door de mand gevallen, maar toch geeft hij niet toe. Karel laat de Elegast halen en die laat de handschoen zien. Nu kan Eggeric niet meer ontkennen.

Elegast en Eggeric gaan vechten om wie de waarheid vertelt. Elegast doet van tevoren een schietgebed en Eggeric niet. Na een lange strijd wint Elegast. Hij krijgt de zus van Karel als beloning. En Elegast mag de rest van zijn leven naast Karel blijven rijden op zijn paard. Eggeric wordt staande begraven.3b.

1. ouderwets

2. in het bos, in het kasteel van Karel de Grote en bij Eggeric van Eggermonde. Het speelt zich af in de middeleeuwen.

3. karel de grote à koning. Elegast à dief. Eggeric van Eggermonde à zwager van Karel. Vrouw van Eggermonde à zus van Karel.

4. ?

5. soms vanuit Karel, soms vanuit Elegast. Het wordt wel een beetje vaag aangegeven wanneer het vanuit wie is.

3c.

1. dat je moet doen wat God je ingeeft

2. ze blijven trouw aan God en bidden ook telkens voor hulp enzo.

3. die is er niet.3d.

1. rond 1200 is het voor het eerst op papier gezet.

2. de schrijver is onbekend

3. middeleeuwen

4. /

5. ik kan het niet vergelijken met een ander werk uit die tijd.4.

1. ik weet niet. Het is opzich wel een grappig verhaal.

2. dat Eggermonde tegen zijn vrouw zegt dat hij Karel gaat doden en dat Elegast alles hoort. Omdat hier tenmiste iets gebeurd in het verhaal.

3. dat ze zoveel naar God gaan bidden en dat alles waar hij om vraagt uitkomt.

4. nee eigenlijk niet want ik heb niets gelezen uit die tijd en ik kijk ook niet naar zulk soort films.

5. Tja ik zou zelf geen boek uitkiezen met dit als thema, maar vroeger geloofde bijna iedereen dus voor deze tijd is het wel logisch dat het het thema is.

6. het taalgebruik is ouderwets ook al is het vertaald naar ‘modern’ Nederlands.

7. Het is wel een grappig verhaaltje omdat het zo lang geleden is geschreven. Dan weet je ook een beetje wat ze in die tijd vertelden.

8. Nee, als je een boek voor je lijst gaat lezen zou ik iets anders kiezen. Maar als iemand persee iets uit de middeleeuwen moet lezen zou ik het wel aanraden, het is namelijk niet lang en ook niet echt moeilijk.

9. ik heb gezocht op internet via ilse.nl maar ik heb geen recensie gevonden dus deze opdracht kan ik niet doen.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen