U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Tineke Hendriks - Blijf Zitten Waar Je Zit.
Deze versie komt van http://www.scholieren.com/boekverslagen/1442 en is laatst upgedate op 12/08/2000.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 722 woorden.

Titel: Blijf zitten waar je zit

Auteur: Tineke HendriksBiografie van de auteur:Tineke Hendriks werd in 1949 in Den Haag geboren. Na de MULO, MMS en de Sociale Academie werkte ze bijna 10 jaar als maatschappelijk werkster; eerst bij een instelling voor bejaardenzorg en later bij een bemiddelingsbureau voor adoptiekinderen.

Ze is getrouwd en moeder van twee dochters. Aan haar kinderen ging ze verhaaltjes vertellen en daar moest ze heel de tijd een vervolg op verzinnen, totdat ze een computer kreeg. Ze ging die verhaaltjes steeds langer maken en toen kwam er een boek. Zo is ze begonnen met schrijven. Ze zegt: schrijven is ook een zaak van verstand. Ik vind het belangrijk dat alles in een boek klopt.Korte samenvatting:Het verhaal gaat over Emma die een joodse jongen in haar schuurtje vindt. Het verhaal speelt zich af aan het eind van de tweede wereldoorlog. Iedereen verwacht al de bevrijding, maar die duurt langer dan verwacht. Emma probeert eerst de joodse jongen te verbergen voor haar vader en broertjes (haar moeder was gestorven). Maar na een paar dagen merkt de vader van Emma de aanwezigheid van Diek, de joodse jongen. Diek is nogal ziek. Ze besluiten hem te verbergen voor de Duitsers.

Dan wordt het levensverhaal van Diek verteld en je merkt dat Diek al heel wat gebeurtenissen achter de rug heeft. Precies iedere stap van Hitler tegen de joden wordt beschreven. Zo mochten ze na een tijdje niet meer naar de leeszalen, wat Diek zo graag deed. Later werden de joden zelfs afgevoerd naar Duitsland. Toen werd besloten om onder te gaan duiken. Ze vonden een adres waar ze konden schuilen voor de Duitsers.

Alles ging goed tot het zusje van Diek ziek werd. Er moest een dokter bij gehaald worden. Toen de dokter besloot dat het zusje van Diek naar het ziekenhuis moest, ging de moeder mee. Diek en zijn vader zaten de hele dag in angst en hoopten dat alles goed ging. Maar het ging niet goed. Het ziekenhuis werd gecontroleerd door de Duitsers, en de moeder en het zusje werden gevonden en afgevoerd. De vader van Diek was niet meer te troosten. Hij ging op zoek naar zijn vrouw. Verder heeft Diek niets meer van hem gehoord. Diek was nog alleen bij de man bij wie hij was ondergedoken. Maar toen na twee jaar de man doodgeschoten werd, vertrok Diek meteen. Hij wilde naar zijn tante vluchten, maar toen hij ziek werd en ergens wilde rusten vond Emma hem.

Emma en haar vader besloten dat Diek niet alleen in het schuurtje kon blijven liggen. Daarom maakten ze een hok voor hem waarin hij kon schuilen als de Duitsers kwamen controleren. Diek treurde steeds meer over zijn familie en op het laatst was het zelfs zo, dat hij af en toe niet meer in zijn schuilplaats wilde als er iemand op bezoek kwam. De bevrijding naderde en toen hij eindelijk kwam, was Diek niet eens blij. Zonder iets te zeggen vertrok hij.Privé opinie:Het verhaal was spannend en liep goed door. Daardoor zaten er geen langdradige stukken in. Dat vond ik wel goed.Het verhaal werd ook spannend gehouden tot op de laatste regel. Je was bijna verplicht om door te lezen. Want Diek werd steeds droeviger Ik dacht dat de reden daarvan nog wel zou komen maar dat kwam niet. Ik verwachtte iets maar het kwam niet. Later begon ik er steeds meer waardering voor te krijgen want het is zo wel een goede methode om iemand een heel boek uit te laten lezen.Echt humoristisch was het boek niet.Er zaten ook geen tekeningetjes in het boek. Alleen op de voor- en achterkant. Maar die waren niet zo heel bijzonder.Er werd wel goed verteld hoe het er in de tweede wereldoorlog aan toe ging. Ik dacht altijd dat de joden al sinds het begin van de tweede wereldoorlog vervolgd werden maar dat was dus niet zo. Er werd verteld dat de joden in stappen niets meer mochten. Eerst dit niet, dan ook dat niet. Dat is wel een goed punt uit het boek.Er stonden niet erg veel moeilijke woorden in het boek. Het was daarom ook goed te begrijpen.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen