Boekverslag : Maarten \'t Hart - De Kroongetuige
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1195 woorden.

Biografie Maarten ‘t Hart




Achternaam: 't Hart


Voornaam: Maarten


Geboren: 25-11-1944


Te: Maassluis






Maarten 't Hart werd streng gereformeerd opgevoed. Zijn vader werkte in een tuinderij.


Al als kind las Maarten 't Hart veel. Hij leende zijn boeken bij de Gereformeerde Evangelisatiebibliotheek. In de vakanties zo'n vijf per dag.




Maarten 't Hart debuteerde in 1971 met 'Stenen voor een ransuil' onder het pseudoniem Martin Hart. In 1987 wordt Maarten 't Hart full-time schrijver. In 1993 presenteert Maarten 't Hart een literair televisieprogramma: 'Tussen dag en nacht'. In 1994 moet hij hier gedwongen mee stoppen. Hij heeft last van hartritmestoornissen.




Literaire prijzen:


· Eervolle vermelding Reina Prinsen Geerligsprijs voor 'Stenen voor een ransuil'.


· Multatuli-prijs 1975 voor 'Het vrome volk'.


· J. Greshoff-prijs 1978 voor 'De som van misverstanden'.


· De Gouden Strop 1994 voor 'Het woeden der gehele wereld'.


· Zweedse prijs voor de beste vertaalde misdaadroman 1994 voor 'Het woeden der gehele wereld'.


(deze tekst komt van het internet http://www.geocities.com/Athens/Ithaca/2249/harttmaarten.html )






Samenvatting van het boek




Thomas is getrouwd met Leonie die onvruchtbaar is maar droomt ervan om kinderen te hebben. Omdat Thomas er niet meer tegen kon, begon hij een losse relatie met Jenny. Hij ging op een avond met haar stappen maar het eindigde in ruzie. Die zelfde nacht verdween Jenny en Thomas werd beschuldigd dat hij Jenny vermoord had.


Thomas werd opgepakt en in de cel opgesloten. Leonie deed er alles aan om de onschuld van Thomas te bewijzen, ook al had hij haar bedrogen. Uiteindelijk werd Thomas wel vrijgelaten door te weinig bewijzen. Na een tijd kwam alles uit. Jenny was met Robbert naar Australië gevlucht omdat ze met drugs bezig waren. Thomas en Leonie begonnen met een nieuwe lei en hij wou plots wel kinderen en daardoor werd Leonie zeer blij.




De volgende 3 aspecten kwamen in het boek aan bod




Thema:


Er komen twee thema’s in het boek voor die veel met elkaar te maken hebben.




Het eerste thema is dat het huwelijk behoorlijk verstoord kan worden door de onvruchtbaarheid van één der beide partners en het door die onvruchtbaarheid uitblijven van kinderen en het geluk wat kinderen met zich mee kunnen brengen. Vooral als je beiden kinderen wilt. De gebeurtenissen maken het boek een beetje dramatisch. Het seksuele leven van Thomas was niet geweldig, eigenlijk haatte hij het en wilde hij wel eens met een meisje naar bed dat niet zo nodig kinderen moest. Jenny had zelfs al twee keer een abortus gehad, waardoor Leonie’s jaloezie nog eens groter werd.




Het tweede thema is de mysterieuze verdwijning van een jonge vrouw en het zoeken naar de feiten die deze verdwijning zouden kunnen verklaren.




Personages




Leonie


Leonie is een zeer intelligente vrouw, doortrapt wanneer dat nodig is en zeer doortastend. Ze weet bepaald niet van opgeven, ze bijt zich helemaal vast in het bewijzen van de onschuld van haar man. Zij is een knappe, slanke vrouw met lang bruin haar, maar helaas is zij onvruchtbaar wat haar veel verdriet aandoet, ze voelt zich schuldig en is bang dat haar onvruchtbaarheid een slecht invloed heeft op de relatie met Thomas. Thomas en Leonie al zijn twaalf jaar getrouwd. Leonie heeft Frans gestudeerd. Thomas zegt dat ze ongeveer het tegenovergestelde is van Jenny, die grillig en prikkelbaar is. Lambert en Arianne zien de gelijkenis ook, alleen vinden ze dat Leonie socialer is dan Jenny.


Leonie gaat door al die problemen steun zoeken in het geloof. Zij is daarmee opgegroeid, Thomas niet. Ze gaat naar de kerk om daar tot rust te komen.






Thomas


Thomas werkt als wetenschappelijk medewerker (farmacoloog) in het Medisch-biologisch Laboratorium van de universiteit van Leidendisch-Biologisch. Samen met zijn assistent Alex onderzoeken ze wat de invloed van drugs is op kannibalisme bij ratten.


Thomas is een beetje een stuntelige, onhandige man. Hij is behoorlijk koppig, ongelovig en cynisch, maar aan de andere kant is hij ook gevoelig.


Hij is een zeer intellectueel man, door zijn beroep en zijn manier van spreken en nadenken over dingen, hij filosofeert veel over het leven en de problemen van alle dag. In tegenstelling tot zijn vrouw schijnt hij er weinig problemen van te maken dat hun huwelijk waarschijnlijk zonder kinderen zal blijven. Toch droomt hij over een zoon en denkt hij over adoptie. Door zijn kinderloze huwelijk begint hij eigenlijk zijn relatie met Jenny.


Thomas wordt verdacht op de moord van Jenny. Hij is onschuldig, maar toch zwijgt hij en zit vier maanden in de gevangenis. Hij wil Jenny niet verraden en hij vindt het enorm vernederend dat Jenny hem alleen maar heeft gebruikt.






Jenny


Jenny is een enorm knap meisje met blond haar en een mooi figuurtje. Zij is rond de twintig en heeft veel aantrekkingskracht op mannen, maar ook op vrouwen. Jenny is wat ik zou noemen een 'feestbeest'. Zij is niet al te hoog geschoold en heeft weinig interesse voor cultuur, literatuur. Ze is doortrapt en windt mensen zo om haar vingers met haar 'trucjes'. Ze heeft seks met degene die haar bijvoorbeeld wat coke te bieden heeft en daar seks voor terug wil, alcohol en drugs gebruikt ze ook in grote mate. Uiteindelijk is ze met Robbert en de drugs vertrokken. Jenny heeft twee keer abortus laten plegen, tot grote ergernis van Leonie.




Ruimte


Het verhaal speelt zich in Leiden af, deels in het laboratorium, deels in de gevangenis, deels in de bibliotheek en in het huis van Thomas en Leonie, er spelen zich ook gedeeltes af in een kroeg, op het politiebureau en ook een aanzienlijk gedeelte in de rechtbank.


Door plaatsnamen te gebruiken die herkenbaar zijn in een Nederlandse stad krijg je een geloofwaardiger beeld van het verhaal. Je kunt zo ook de plaatsen beter in je gedachten inleven.


Ook de sfeer wordt gedeeltelijk door de gekozen ruimten bepaald. Een goed voorbeeld hiervan vind ik het laboratorium. Een laboratorium is een stille, kille ruimte. Vaak met wit-zwarte kleuren. Dit is dus ook een goede gekozen plek, om Leonie het lijk te laten ontdekken. Dat maakt het extra spannend.


Een van de thema’s was de verstoorde huwelijksrelatie tussen deze twee. Dan is hun gezamenlijke woning een goede plaats om ze hun problemen te laten bespreken of om hun te laten ruzie maken. Zoals met de discussie over hun favoriete componist.


Je kan ruimten ook symbolisch opnemen. Zoals bij het café, waar Thomas en Jenny nog wat gaan drinken. Dit is een knus gezellig cafeetje, waar de twee personen elkaar (zonder dat Thomas dat weet) voor het laatst zien. Ook hun afscheid in de donkere straat voor het café, waarna Jenny weg loopt in de duisternis van de stad en Thomas haar voor het laatst zal zien.


De ruimten van het politiebureau, de gevangenis en de rechtbank hebben een duidelijke betrekking op het ‘tweede’ thema van het verhaal. Namelijk de misdaad of de verdwijning van Jenny. Omdat Thomas de hoofdverdachte is in deze zaak, moet hij in de gevangenis verblijven en komt hij eerst nog op het politiebureau terecht. Als hij wordt voorgeleid gebeurt dit natuurlijk in de rechtbank.



Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen