U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Rene Appel - Spijt.
Deze versie komt van http://scholieren.samenvattingen.com/documenten/show/2458968/ en is laatst upgedate op 19/02/2002.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1493 woorden.


A. Zakelijke gegevens
Titel- Spijt


Auteur- Carry Slee


naam uitgever- Van holkema & Warendorf


B. inhoud
-belangrijkste gebeurtenissen
Jochem wordt heel erg gepest op school, dat komt omdat hij erg dik is en niet voor zichzelf durft op te komen. Wat ze ook met Jochem doen, hij durft er nooit iets van te zeggen. Hij wordt vooral gepest door Sanne, Justin en Remco. De rest van de klas vindt eigenlijk dat ze te ver gaan met het gepest, maar ze durven er niets van te zeggen, omdat ze bang zijn zelf gepest te worden. David vindt ook dat ze te ver gaan, maar durft ook niets ervan te zeggen.


Op een dag fietst David naar school, hij is net op tijd voor de gymles. Als hij binnenkomt ziet hij dat Jochem er nog niet is. Hij hoopt eigenlijk ook niet dat Jochem komt, omdat hij het gepest zat is. Vandaag word de klassenfoto gemaakt en Sanne, Justin en Remco waren niet van plan om met Jochem op de foto te gaan. Maar op het laatste moment komt hij toch nog binnen. Meteen na de gymles rennen Sanne, Justin en Remco naar de jongenskleedkamer, pakken Jochem's kleren en hangen die buiten in een boom. Ze vertellen hem dat hij zijn kleren terugkrijgt nadat de foto is gemaakt. Maar natuurlijk doen ze dat niet.


Tino hun klassen- en gymleraar heeft een hekel aan Jochem, omdat die zich niet inzet voor zijn les. Tino doet dus ook niets aan het gepest en pest 'gezellig' mee.


David komt erachter dat Jochem wordt gedwongen om de krantenwijk van Justin te doen.


Als David een paar dagen later in de Franse les zit merkt hij dat hij zijn boek is vergeten. Sanne ziet het en geeft hem Jochem's boek. David wil het teruggeven, maar hij is bang uitgelachen te worden. Als zijn moeder hem 's avonds de Franse woordjes overhoort, ziet ze dat het Jochem's boek is. David zegt tegen haar dat hij het geleend heeft van Jochem en hij moet het terugbrengen van zijn moeder. Als hij bij Jochem is zet zijn moeder hem allerlei lekkers voor. Hij komt erachter dat Jochem zijn ouders niets van het pesten verteld, omdat Jochem's moeder al een hartaanval heeft gehad omdat Jochem zo werd gepest. Jochem verteld hem dat hij een vriendin heeft in Zandvoort, Nienke de Graaf. Hij zegt ook dat Sanne, Justin en Remco hem beloofd hebben om te stoppen met pesten voor de klassenavond. David heeft medelijden met hem en zegt dat hij hem zal helpen als ze niet stoppen met pesten.


Eindelijk is het zover, de avond van het klassenfeest. David weet nu zeker dat hij Vera verkering gaat vragen. Als hij in de gang komt ziet hij Vera en Youssef zoenen, David kan het niet geloven. Ondertussen dwingen Sanne, Justin en Remco Jochem om likeur te drinken. Even later staat Jochem bij een boom in de over te geven, hij roept David om hulp, maar die heeft het te druk met zijn eigen probleem en zegt dat Jochem op moet rotten.


De volgende dag komt de rector het klaslokaal binnen om hen mede te delen dat Jochem de dag ervoor niet thuis was gekomen. Iedereen is stil en weet dat het hun schuld is, ze zijn te ver gegaan. David zoekt als hij thuiskomt het nummer van Nienke op en belt haar op. Ze gaan samen zoeken en gaan naar alle plekken waarvan Nienke wist dat Jochem ernaar toe ging als hij verdrietig was. Er blijft een plek over, het meertje. Ze gaan ernaar toe en zien er een tas drijven, de tas van Jochem. David en Nienke beginnen te huilen, ook al zijn ze er niet zeker van: Jochem is dood…. Ze lichten de politie in en er komen duikers om naar Jochem te zoeken, ze vinden zijn lichaam in het meertje. Niemand kan het geloven en ze zijn allemaal verdrietig, omdat ze niets aan het pesten hadden gedaan. David voelt zich het meest schuldig, omdat hij zijn woord gebroken heeft.


De klas mag niet op de crematie komen, dat wilden de ouders van Jochem niet. Daarom nemen ze afscheid van hem door bij het meertje hun opstellen voor te lezen en een witte lelie in het water te leggen.


De redactieleden van de schoolkrant vinden dat ze iets moeten doen en richten de pestlijn op. Zo helpen ze andere kinderen.


Op het einde vraagt David verkering aan Vera.
De hoofdpersoon
-David: Hij is de hoofdpersoon. Hij is 14 jaar en zit in de tweede klas van de middelbare school. Hij woont bij zijn ouders en is enigst kind. Het hele verhaal door is hij al verliefd op Vera, een meisje uit zijn klas. Hij is soms wel verlegen, vooral als hij bij Vera is. David vind het heel erg dat Jochem steeds wordt gepest, maar durft er niks aan te doen omdat hij bang is dan zelf gepest te worden. David zit in de schoolkrantredactie en vind het daar erg leuk. David veranderd aan het eind van het boek heel erg omdat hij de schuld van Jochem´s dood op zich neemt. Hij gaat zich erg terugtrekken. Hij is een karakter.
Andere personen
-Jochem: Jochem Steenman is ook een hoofdpersoon. Hij is ongeveer 14 jaar en wordt echt heel erg gepest omdat hij zo dik is. Hij is enigst kind. Hij liegt tegen zijn ouders over zijn vrienden die hij dus niet heeft. Hij heeft wel een vriendin nog van de vakantie, Nienke. Jochem wordt steeds onzekerder en pleegt uiteindelijk zelfmoord.
Vera: Zit ook bij Jochem en David in de klas en is dus ook ongeveer 14 jaar. Zij is ook verliefd op David maar omdat hij niet op haar af durft te gaan neemt ze verkering met Youssef. Maar ze maakt het gauw weer uit en op het inde van het boek krijgt ze met David. Ze zit ook in de schoolkrantredactie. Ze is een beetje verlegen.
Niels: Hij is de beste vriend van David en zit ook bij hem in de klas. Hij Valt erg op en kan veel meisjes krijgen. Hij heeft ook wel eens een meisje van David afgepakt, en is daarom niet meer zo te vertrouwen. Hij heeft zijn woordje altijd klaar staan.
-waar speelt het verhaal
Het speelt zich af in Nederland. Vooral bij David thuis en bij hem op school
-mogelijke bedoeling van de schrijfster
Ik denk dat de schrijfster dit onderwerp gekozen heeft omdat pesten erg vaak gebeurd op scholen. En er dan ook een aantal zijn die dit niet leuk vinden maar er niks tegen durven te doen. En ik denk dat ze de gevolgen van pesten wilt aantonen, dat het slecht is om te doen.
-de verhaalsoort
Het verhaal wordt verteld door de ogen van David.


C mening
Ik vond het een heel spannend maar ook een heel droevig boek. Want wat er hier gebeurd speelt zich dagelijks af in de maatschappij. Ik zou dit boek aan iedereen aan raden om alleen maar even te laten zien wat er met iemand kan gebeuren die zo gepest word. Ik heb het boek al drie keer gelezen en het boek verveeld niet steeds ontdek je andere dingen die je eerst niet op gevallen zijn. Doordat de schrijver het eind steeds uitstelt blijf je aan het lezen en stop je niet snel. Er gebeuren heel veel dingen in het boek waar je soms best droevig van wordt het is echt een jongerenroman en is geschikt voor de leeftijd vanaf 12 jaar omdat het, het pest gedrag en de gevolgen er van laat zien.


D informatie over de auteur

Carry Slee


Bijna iedereen heeft weleens van Carry Slee gehoord. En natuurlijk een boek van haar gelezen. Ze schreef ruim veertig boeken. Daarvan zijn er heel wat bekroond door de Nederlandse Kinderjury en door de Jonge Jury!
Geboren: 1 juli 1949, te Amsterdam


Opleiding: Academie voor Expressie door Woord en Gebaar in Utrecht


Werk: lerares drama op een school voor beroepsonderwijs in Utrecht


Eerste boek: Rik en Roosje (1989)


Thuis: woont met haar vriendin en twee dochters (Nadja en Masja) in een gezellig oud huis in Bergen


Leuke feitjes: is recordhoudster van het hoogste aantal bekroningen door de Nederlandse Kinderjury


Ooit gezegd: 'Soms haal ik een idee uit de krant. Dat is gebeurd bij Kappen. Ik las over een invalide jongen die in elkaar geslagen werd. Spijt! heb ik gemaakt nadat ik een brief had gelezen in de televisiegids waarin een jongen schreef dat zijn buurmeisje zo werd gepest. Ook verhalen van mijn dochters hebben me op ideeën gebracht.'


-geschreven boeken
Boeken voor 0-4 jaar:


De knorreborreboerderij


De zonnetjesbroek


Piep, zei de muis


Boeken voor 4-6 jaar:


De Konijnenkeuteldropfabriek


Een kringetje van tralala


Giechelvisjes


Hallo baby!


Lekker weertje koekepeertje


Met zonder jas


Morgen mag ik in het diepe...


Sneeuwman, pak me dan
Boeken voor 6-9 jaar:


De smoezenkampioen


Help! Juf is verliefd


Het Drakepad


Kaatje Knal en de Biefstukbende


Markies Kattenpies


Meester paardenpoep


Ridder Schijtebroek


Boeken voor 9-12 jaar:


Confetti conflict


Een broodje gras en linke soep


Geklutste geheimen met strafwerk toe


Hokus Pokus... plas!


Kilometers cola en knetterende ruzie


Klapzoenen en valsspelers


Schreeuwende slaapzakken en stiekeme stropers


Verdriet met mayonaise


Boeken voor 12 jaar en ouder:


Afblijven


Kappen!


Paniek


Pijnstillers


Razend


Spijt!
-Opmerkingen
Alles wordt door de ogen van david vertelt
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen