U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Kristien Hemmerechts - Brede Heupen.
Deze versie komt van http://www.scholieren.com/boekverslagen/1435 en is laatst upgedate op 27/02/2000.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1102 woorden.

“Brede heupen.”Auteur: Kristien HemmerechtsUitgever: De arbeiderspers, AmsterdamJaartal: 1989Aantal bladzijden: 215Indruk/gevoel/eerste reactie:

Het is een zeer bizar en ongewoon verhaal, maar daarom niet minder interessant. De auteur sprong soms wel van de hak op de tak, maar dat stoorde helemaal niet.

Ik vond het een heel goed boek, het las gemakkelijk en ik was steeds benieuwd naar het vervolg.Samenvatting:

Het verhaal wordt in het boek niet chronologisch verteld, maar het lijkt mij het gemakkelijkst om dat wel te doen in mijn samenvatting.Laura is een meisje die samen met haar broers, Bart en Tom en haar zus, Elza bij hun moeder woont. Hun vader was gestorven toen Laura nog een klein meisje was. Ze kon haar van haar vader dan ook niets meer herinneren, maar haar moeder sprak wel over hem.Elza en Laura konden goed met elkaar opschieten en sliepen in dezelfde kamer. Laura keek altijd op naar haar oudere zus, iedereen zag in Laura de minder perfecte Elza en daar nam Laura genoegen mee. Maar toch was het Elza die ’s nachts huilde en bij Laura in bed kwam liggen.

Wanneer de meisjes ouder worden blijkt dat achter de perfecte Elza heel wat problemen schuilen. Ze laat zich vrijwillig opnemen in een psychiatrisch ziekenhuis en zal in geen vier jaar nog met haar familie willen praten.

Ondertussen is Laura verliefd geworden op Jasper, de broer van haar vriendin, Carla. Laura vindt hem de lelijkste jongen op aarde, hij verliest zijn haar, zijn huid hangt altijd vol met schilfertjes, maar dat windt haar op! Ook Jasper woont nog bij zijn moeder, zijn vader is ervandoor gegaan en volgens zijn moeder was dat best wel een knappe man. Daarom begreep ze niet hoe Jasper zo lelijk kon zijn en dat maakte ze hem dan ook meer dan eens duidelijk!

Jaspers moeder beslist op een bepaald moment om in Madagaskar te gaan wonen. Ze verplicht Jasper daarmee om alleen te gaan wonen.

Het is vanzelfsprekend dat Laura meer bij hem zit dan thuis.

Nadat ze een paar keer met hem naar bed is geweest, is ze zwanger van hem. Maar Jasper was daar nog niet klaar voor en laat Laura vallen.

Zij bevalt en krijgt een meisje, Edith. In het ziekenhuis krijgt ze van allerlei mensen bezoek, maar ze hoopt steeds weer dat Jasper aan haar deur zou staan.

Wanneer ze met Edith thuiskomt raadt haar moeder haar aan om een maand op stage te gaan in Engeland om haar Engels wat bij te schaven en zo gemakkelijker een job te kunnen vinden. Haar moeder zou wel voor Edith kunnen zorgen.

Laura volgt de raad van haar moeder op en vertrekt naar Engeland.

Daar leert ze Gail en Antonello kennen. Na een maand keert ze terug naar huis en na een paar sollicitaties heeft ze een job als secretaresse. Vincent is haar baas en hij staat er ook op dat ze hem zo noemt. Hij koopt mooie kleren voor haar, gaat met haar uit eten, gaat met haar naar de kapper en het draait erop uit dat ze elke week een afspraak hebben in “de witte kamer”. Dit is een hotelkamer die Vincent steeds reserveert en waar hij met Laura naar bed gaat.Laura komt op een moment in haar leven dat iedereen rondom haar gaat trouwen en ze begint zich af te vragen met wie zij zou trouwen, Vincent, Theo (een man die eens verliefd op haar was), Anotello?

Kort daarop legt hij Laura een compromis voor;of ze trouwt met hem, of ze moet een andere job zoeken.

Ze kiest voor het tweede.Interessante passage:

“Onze toekomst ligt in jouw handen,”hoorde ze hem zeggen.

“Je houdt niet van mij,”zei hij. “Natuurlijk niet. Hoe heb ik zo dwaas kunnen zijn.” Hij had haar hand in de zijne genomen.”Van wie hou jij, Laura? Wie zit er in dat mooie hoofd van jou?”

Ze was dankbaar dat hij niet “hoofdje” had gezegd. ze kon alleen maar kijken en luisteren. Haar lippen wilden niet van elkaar. er kwam geen klank. zelfs denken ging langzaam. Vreemd. Deze man wilde met haar trouwen. Wilde zijn leven met het hare verbinden. Was ervan overtuigd dat zij gelukkig zouden zijn samen. Er liepen zoveel vrouwen rond, maar hij had het in zijn hoofd gehaald dat zij de ware was, terwijl hij haar helemaal niet kende. Of misschien kende hij haar wel, wist hij meer dan zij vermoedde.

“Is dit dan het einde, Laura? Heb je me niets meer te zeggen? IJskoningin Winterkoningin. Je gunt mij geen straaltje zon. Niet de minste warmte. Koele, koele Laura.”Uitleg:

Hier wordt het ijs eindelijk gebroken tussen Vincent en Laura. Zij neemt zelf een beslissing. Vroeger had Elza dat voor haar gedaan, of haar moeder. Later was het Jasper die haar leven bepaalde en daarna Vincent. Ze had voor zichzelf kunnen uitmaken wat ze wou in het leven en dat was dat ze niet zou trouwen omdat dat van haar verwacht werd.

Bespreking van 1 personage:

Laura heeft 2 broers, Bart en Tom en een zus Elza. Ze woont nog bij haar moeder en haar vader heeft ze nooit gekend want hij stierf toen zij nog klein was. Iedereen zegt dat haar zus veel mooier en perfecter is dan zij, maar ik denk dat zij veel mooier is, daarom nog niet uiterlijk, maar zeker wel innerlijk. Dat weet je omdat haar zus eindigt in een psychiatrisch ziekenhuis en Laura haar weg vindt in het leven. Zij leert met de jaren minder onderdanig te zijn en ze leert zelf beslissingen te nemen.

Ze is iemand die niet naar de schoonheid van iemand kijkt, ik denk zelf dat ze kickt op lelijkheid, daar ze op Jasper valt die ze naar eigen zeggen aartslelijk vindt. Met hem krijgt ze een dochtertje, Edith.

Als Elza in het ziekenhuis is, gaat Laura haar steeds bezoeken; maar het lukt haar niet om contact te leggen met haar zus.Genre: RomanThema: Liefde, seks, haat, onderdanigheid en zelfstandigheid.Toon: Zeer persoonlijk.Plaats: België, in de buurt van Brussel en een klein deel van het verhaal in Engeland, Londen.Milieu: MiddenklasseTijdperk: 20° eeuwTitelverklaring:

Op een moment staat Laura met Vincent in een pashokje in een winkel, ze is kleren aan het passen die Vincent voor haar heeft uitgekozen. In het pashokje maakt hij haar de opmerking dat haar heupen te breed zijn. Hij koopt haar hiervoor een rekwerktuig . Ze vindt dat zo erg en doet er alles voor om ze te verbergen.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen