U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Rene Appel - Spijt.
Deze versie komt van http://scholieren.samenvattingen.com/documenten/show/7470248/ en is laatst upgedate op 19/12/2002.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 882 woorden.


Samenvatting van de inhoud


David zin in klas 2a op de middelbare school. Hij zit ook in de redactie van de schoolkrant die ‘de Brugmug’ heet.

In de redactie zitten Niels, zijn beste vriend, Vera, het meisje waar David verliefd op is en nog 2 andere kinderen, Manon en Youssef. Ook zit er een leraar bij de redactie. Jochem is een jongen uit de klas van David, Vera, Niels, Manon en Youssef. Hij wordt in de klas heel erg gepest door Remco, Justin en Sanne. Ook de klasseleraar, die gymnastiek geeft heeft een hekel aan Jochem. Het lijkt of Jochem zich niets van dat gepest aantrekt, soms lacht hij zelfs mee. In de brugklas ging al dat getreiter langs David heen, maar nu begint hij zich er iets meer van aan te trekken. Hij zou Jochem willen helpen. Het probleem is dat hij niet tegen Remco, Sanne en Justin in wil gaan, want dan is hij bang dat hij zelf ook gepest zal worden.

De rest van de klas zou dat ook willen, maar durven het net als David ook niet. Soms lachen ze om de grapjes die Remco, Sanne en Justin maken. Op een dag gaat David naar school. Hij is te laat bij de brug waar Niels meestal wacht. Als hij niet snel door fietst komt hij nog te laat bij gym. Hij is toch nog op tijd. Als hij de gymzaal binnenloopt, ziet hij dat Jochem er nog niet is. David hoopt dat hij ook niet meer zal komen. Hij heeft genoeg van dat gepest. Op het laatste moment komt Jochem binnen. Tino (de klassenleraar) kan het niet laten een opmerking over dikke Jochem te maken. Als de gymles afgelopen is rennen Remco, Sanne en Justin de kleedkamer in. Ze pakken Jochems kleren en hangen ze in de boom. ze zeggen tegen Jochem dat hij z’n kleren na de klassenfoto (die ze na de gymles gaan maken) weer terug krijgt. Sanne wil namelijk niet dat Jochem op de foto komt, want anders zou hij hem verpesten. Zulke misselijke grappen maken ze dag in dag uit over hem. Het lijkt alsof hij zich er niets van aan trekt. Op een dag gaat David naar Jochem toe. Hij wil hem graag helpen, maar weet niet hoe! Jochem wil niet geholpen worden. Het enige dat hij tegen David verteld is dat hij één vriendin heeft die Nienke de Graag heet. David zegt dat Jochem, als hij geholpen wil worden het aan hem moet vertellen. De dag van de klassenavond breekt aan. David is vastbesloten 2 dingen te doen, 1 ding is Vera verkering vragen, het 2e ding is zorgen dat Jochem niet meer gepest wordt. Als de klasseavond begonnen is gaat David Vera zoeken. Hij kan haar eerst niet vinden, maar op het laatst vindt hij haar bij de deur. Ze zoent met Youssef. Zijn hele avond is verpest! Hij heeft zelfs niet eens zin meer om Jochem van dat geplaag af te helpen. Wat later in de avond roept Jochem of David hem komt helpen, maar David doet dat niet. De volgende dag krijgen ze van de rector te horen dat Jochem die avond niet thuis is gekomen v.d. klasseavond. David voelt zich schuldig, omdat hij Jochem de vorige avond niet geholpen heeft. Ook zegt de rector dat de politie naar hem op zoek is. David besluit Jochem te gaan zoeken, maar in z’n eentje heeft hij geen hoop. Daarom besluit hij Nienke op te bellen. Ze spreken af bij het station. Nienke laat alle geheime plekjes van Jochem aan David zien. Alleen hij is nergens te vinden. Dan blijft er voor Nienke en David nog maar één plaats om Jochem te zoeken. Dat is bij het meer. ‘Daar zit hij vaak als hij eenzaam is’ vertelt Nienke. Als ze bij het meer aangekomen zijn zien ze Jochems tas op het water drijven. Nienke barst meteen in huilen uit. David probeert haar te troosten, maar dat lukt hem niet, want zelf is hij ook heel verdrietig. Na enen poosje komt er een duikploeg om Jochem te zoeken. Als een tijdje later het lichaam van Jochem naar boven komt, kan niemand het geloven. HIJ IS DOOD!

Iedereen treurt, de één omdat hij Jochem niet heeft geholpen (verdedigd), de ander omdat hij niet is gestopt met pesten. David voelt dat hij de grootste schuld heeft, omdat hij zijn woorden heeft gebroken. Niemand is het met hem eens, zij vinden dat ze allemaal schuldig zijn. De klas van David is helemaal aanwezig bij de begrafenis van Jochem. David moet een verhaal uit Jochems dagboek voorlezen. Ze treuren met de ouders van Jochem, Nienke om Jochem. Na de begrafenis gaan ze in de lange stoet naar het meer waar Jochem is verdronken. Ze strooien daar witte bloemen op het water. De redactie van de schoolkrant is het er over eens dat ze wat moeten doen tegen het pesten op hun school. Zo bedenken ze een pestlijn. David, Vera, Manon, Niels en Youssef helpen daar aan mee. Een keer helpen ze een klein meisje dat wordt gepest door een paar grote jongens uit haar buurt. En zo lukt het hen nog veel meer. pesterijen op te laten houden. Op het laatst moet David een keer naar een meisje met liefdesproblemen. Het blijkt Vera te zijn die op David verliefd is!
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen