Boekverslag : Jan Terlouw - De Kunstrijder
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 677 woorden.

De kunstrijder gaat over twee jongens: Patrick en Tom.



Zij maken op een avond nog even een wandelingetje en als ze dan even gaan zitten in het park voor het Jan Steen museum zien ze een meisje met een pak de kelders van het museum in lopen. Als het meisje weer verdwenen is gaat Tom even een kijkje nemen. Als Tom weer terug is bij Patrick vertelt hij dat het schilderij een paar jaar geleden was gestolen. Daar willen ze natuurlijk meer van weten



Ze proberen in contact te komen met het meisje. Daarvoor vragen ze Lucie zij is net als Tom en Patrick lid van de GENGK (de vereniging voor gehandicapte en niet gehandicapte kinderen). Tom is namelijk doof en Patrick zit in een rolstoel en Lucie is blind. Na een tijdje komen ze in contact met het meisje. Zij heet Victoria Roerig. Victoria vertelt hen na veel gedraai het hele verhaal. Dan blijkt dat ze vroeger op de terugweg van vakantie een ongeluk hebben gehad. Waarbij haar moeder om het leven was gekomen en waardoor haar broertje gehandicapt was geworden. Haar vader was daarna helemaal doorgedraaid en had zich helemaal afgesloten van de mensen. Hij werkte alleen nog en deed boodschappen.



Zijn zoon was altijd alleen thuis en zat daar maar in een stoel. Toen heeft meneer Roerig schilderijen gestolen zodat zijn zoon ernaar kon kijken. Victoria liet ze allemaal na maken en bracht de echte schilderijen terug naar het museum. Daarmee was nog lang niet alles opgelost, want het schilderij dat Victoria die avond had teruggebracht was gestolen. Ze konden de Politie er natuurlijk niet bij halen dus moesten ze de daders zelf vinden. Toen waren ze erachter gekomen dat de daders steeds door de straat liepen of reden om te kijken of Victoria alweer een nieuw schilderij terug bracht.



Ze probeerden toen in contact te komen met de daders doormiddel van Lucie maar die werd toen ontvoerd. Zij kwam weer terug maar daar hadden ze het schilderij nog niet mee terug. Na een lange zoekactie kwamen ze erachter dat meneer van Wijngaarden en meneer Oerle erachter zaten. Toen dat schilderij weer terug in het museum hing moesten de andere schilderijen ook nog terug. Meneer Roerig was alweer een beetje zichzelf geworden en zag in dat in dat het zo niet langer ging met zijn zoon. Hij kocht een rolstoel en Tony (zo heet het broertje) mocht ook bij de GENGK.



ONDERWERP:



Het ging over gehandicapte kinderen. Ik denk dat de moraal van het boek was dat gehandicapte kinderen net zoveel kunnen als niet gehandicapte kinderen. Vandaar dat de schrijver voor dit onderwerp heeft gekozen.


DE HOOFDPERSONEN:



PATRICK: Hij is 15 jaar en zit in een rolstoel. In de loop van het boek wordt hij verliefd op Victoria. Hij zit op het Erasmuscollege en is lid van de GENGK ook is hij de beste vriend van Tom.



TOM: Hij is 15 en hij is doof. Hij is ook lid van de GENGK en zit op het Gatsonius instituut.



Ondanks zijn doofheid is hij toch heel slim en kan heel goed liplezen ook is hij de beste vriend van Patrick.



VICTORIA: Zij is 15 en is heel gesloten door het ongeluk van een paar jaar geleden. Zij heeft en gehandicapt broertje die Tony heet. Zij zit op Scholen gemeenschap.



LUCIE: Zij is net 12 en is blind. Zij zit ook bij de GENGK. Zij heeft heel veel mensen kennis en kan heel goed contact maken met mensen. Als ze wil weten hoe iemand er uit ziet vraagt ze altijd of ze even aan zijn gezicht mag voelen.



SPANNING IN HET BOEK:



Het is spannend omdat je, je heel goed in de hoofdpersoon in kunt leven doordat de schrijver alle gedachten van de hoofdpersoon heel goed omschrijft en de omgeving.



Je zit ook op hetzelfde niveau als de hoofdpersoon daarmee bedoel ik dat je alles op hetzelfde moment meemaakt als de hoofdpersoon er is dus geen lezers voor of achterstand. Dat is zo leuk omdat het ook een beetje een detective verhaal is en je dus echt mee gaat denken met de hoofdpersoon.





Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen