U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Bertus Aafjes - Na 1945, B. Aafjes.
Deze versie komt van http://www.collegenet.nl/studiemateriaal/verslagen.php?verslag_id=6278 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 422 woorden.

Bertus AafjesBertus Aafjes – dat is de schrijver waar elke encyclopedie mee begint!

Deze auteur is nog steeds belangrijk om zijn opmerkelijke verhalen, romans en gedichten.Hij werd geboren in Amsterdam in 1914 – en overleed te Venlo in 1993.Al voor de Tweede Wereldoorlog was zijn naam een begrip door enkele zeer mooie gedichten. Hieronder volgt een gedicht van hem:

PARK IN DE WINTERHet park ligt wijd en zijd onder de sneeuw

en rond de zwarte groeve van de takken

zweeft als een lasso de vlucht der meeuw

De kleine vijver is inktzwart en stil

als hoedde hij, een kleinodie, het slijk

De zomerbark, een dodenboot gelijk,

ligt bij het tuinhuis, even zwart en stil.Ook werkte hij mee aan de bijzonder geslaagde uitgave van een kleine vaderlandse geschiedenis voor kinderen: De Vrolijke vaderlandse geschiedenis, samen met Piet Worm. Een boek dat nu zeer zeldzaam is geworden.Verder werd zijn Voetreis naar Rome een begrip. Het is een dichterlijk verslag van een voettocht die hij in 1946 maakte.Hij volgde een tijd een priesteropleiding, studeerde archeologie in Leuven en Rome en werd journalist. Tijdens een verblijf in Egypte schreef hij de indrukwekkende sonnettenbundel Het koningsgraf (1948).Maar voor hedendaagse lezers zal de naam van Aafjes toch wel het meest verbonden blijven met zijn reisverhalen, sprookjes en romans.Reizen naar Japan in 1958, 1964 en 1970 vonden in de jaren 1969–1973 hun neerslag in een aantal verhalenbundels over de rechter Ooka, die in Edo (het huidige Tokio) in de eerste helft van de 18de eeuw als opperrechter uitmuntte door scherpzinnige oplossingen van schijnbaar onontwarbare juridische problemen. Die verhalen werden heel populair – ze zijn wel enigszins vergelijkbaar met het werk van Van Gulik (de zgn. rechter Tie-romans).Een dieptepunt was een conflict dat Aafjes had met de generatie van de Vijftigers – hij viel op een bepaald onbehoorlijke manier de experimentele dichter Lucebert aan (hij verweet deze groep experimentelen nota bene een fascistische houding!). Later nam hij dit zeer laakbare oordeel terug maar het is nooit meer goed gekomen tussen de tenslotte erkende schrijverswereld uit de vijftiger jaren en Bertus Aafjes.De moeite waard van het vermelden is ook zijn bewerking van het middeleeuwse gedicht De reis van Sinte Brandaan. (Later zou Willem Wilmink hiervan ook een eigen bewerking geven – in beide bundels staan de oorspronkelijke middelnederlandse tekst en de ‘vertaling’ naast elkaar. Heel geschikt voor een leeslijst!Aanraders voor een lijst:Voetreis naar Rome, Morgen bloeien de abrikozen, Maria Sibylla Merian (dichtbundel, 1946);Proza: De wereld is een wonder (1959); De rechter onder de magnolia (1969); Een ladder tegen een wolk (1969), Een lampion voor een blinde (was boekenweekgeschenk).
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen