U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Evert Hartman - Oorlog Zonder Vrienden.
Deze versie komt van http://www.scholieren.com/boekverslagen/1401 en is laatst upgedate op 21/08/1998.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 476 woorden.

Titel

Oorlog zonder vriendenSchrijver

Evert HartmanUitgever

LemniscaatVerteltijd

252 bladzijden.Fabel

De vader van Arnold is lid van de NSB. Arnold is het met zijn vader eens hoe die daar over denkt. Vele mensen vinden het fout en dat laten ze ook merken door pesten en treiteren. Maar Arnold ziet niet in waarom hij fout is. Op een dag merkt hij dat iemand ondergronds werk doet en besluit daar niks over te zeggen. Daardoor verandert zijn leven en gaat hij anders over dingen denken.Decor(ruimte)

Het ver haal speelt zich af in Nederland. Het verhaal speelt zich af tijdens de tweede wereldoorlog van 30 april 1942 tot 5 september 1944. Het verhaal speelt zich af in een burgerlijk milieu.Verhaalpersonen

De hoofdfiguren zijn:

- Arnold: Hij is aan het begin veertien jaar en aan het slot is hij zestien jaar. Hij is een fanatiek verdediger van de NSB- idealen. Ook is hij erg gevoelig en twijfelt vaak.

- Meneer Westervoor(vader van Arnold): Hij moet vaak gelijk hebben en wordt snel driftig.

De bijfiguren zijn:

- Mevrouw Westervoort( moeder van Arnold): Ze is het niet altijd eens met haar man maar ze blijft altijd rustig als hij kwaad op haar wordt.

- Piet Bergman: Hij is een goed voorbeeld van een jongen die zich helemaal aansluit bij de vijand. Hij is nergens bang voor en raakt bevriend met Arnold.

- Rita(zus van Arnold): Ze gaat haar eigen gang en doet waar ze zelf zin in heeft.

- Marloes: Arnold raakt op haar verliefd en ze maakt Arnold sterk aan het twijfelen.

- Martin Jonkers: Hij haat NSB-ers en dus ook Arnold. Hij pest daarom Arnold vaak.Motieven en thema

De motieven die ik in dit verhaal belangrijk vind zijn:

- Bewijzen: om de overval te bewijzen op het distributiekantoor.

- Onzekerheid: die afspeelt bij Arnold.

- Liefde: van Arnold voor Marloes.

- Mening: die Arnold niet goed durft te uiten.

- Verdriet: die Arnold heeft om Marloes.Het thema van dit verhaal is: Hoe je omgaat om je mening te uiten en elkaar te aanvaarden hoe degene over dingen denkt.Het verhaal is een oorlogsverhaal.Ik vind de titel goed gekozen omdat Arnold er echt alleen voor staat om de oorlog door te komen.De verhaaltechniek

Het verhaal heeft een opening - in- de- handeling. Het verhaal heeft een open einde. De vertelde tijd is ongeveer 2,5 jaar: van 30 april 1942 tot 5 september 1944. Het verhaal is chronologisch verteld. Het verhaal is een ik- verhaal.Mijn mening

Het mooiste stuk uit het verhaal vind ik het laatste stuk als Arnold, zijn vader, zijn moeder en zijn zus weg moeten en dat hij dan toch blijft.

Ja, ik zou een ander dit boek aanraden als je van verhalen houd waarbij de oorlog een grote rol speelt en dat je aan het eind pas merkt hoe het afloopt.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen