U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Evert Hartman - Niemand Houdt Mij Tegen.
Deze versie komt van http://www.scholieren.com/boekverslagen/1398 en is laatst upgedate op 25/11/1999.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 629 woorden.

Uitgeverij Lemniscaat, 1991Over de schrijver

Evert Hartman werd op 12 juli 1937 in Dedemsvaart geboren. Hij verhuisde in 1947 naar Kampen, en ging daar naar de HBS. Na zijn eindexamen in 1956 moest hij in militaire dienst. Daarna ging hij in Utrecht sociale geografie studeren. Al tijdens zijn studie werd hij leraar aardrijkskunde aan het Menso Alting College in Hoogeveen, en dat is hij ruim 30 jaar gebleven. In 1993 stopte hij met lesgeven en werd hij full- time schrijver. Hij is in 1994 gestorven.Genre

science fiction Het verhaal speelt zich af in Nederland, in het jaar 2136, en de vertelde tijd is een week. De zeespiegel is dan zo gestegen dat Utrecht en Amersfoort aan zee zijn komen te liggen. Rotterdam ligt als een eiland met zware dijken eromheen in zee, en Amsterdam is steen voor steen afgebroken en ten noorden van Zwolle weer opgebouwd, maar ligt nu alweer vier meter onder zeeniveau.

Het landschap is ook veranderd: het verkeer verplaatst zich in tunnels en de steden liggen grotendeels onder de grond. Veel bovengrondse gebouwen zijn afgebroken, waardoor het land teruggegeven wordt aan de natuur. Natuurkennis is de belangrijkste wetenschap geworden.

De hoofdpersoon is Richard Maas. Hij woont bij zijn ouders in Amsterdam, en zijn studie gezondheidswetenschappen kan hij thuis doen met een holovisie, een televisie met een driedimensionaal scherm. Op een dag ontmoet hij Wesley, een kloon. In een warenhuis zien zij hoe twee Vlaamse meisjes door de politie worden opgepakt. Vreemdelingen zijn niet welkom, want Nederland is vol en illegalen worden meteen de grens over gezet. Doordat iedereen een electronische persoonscard moet hebben valt een illegaal al gauw door de mand. Richard is op slag verliefd op Stefanie, een van de meisjes, en besluit haar op te sporen.

Er is alle kans dat ze bij Eindhoven de grens zijn overgezet. Met de ondergrondse trein suizen Richard en Wesley er in twintig minuten naar toe. Hun naspeuringen wekken argwaan van de politie, en daarom besluiten ze een eind te gaan fietsen. Ze komen langs een afgelegen dorpje waar mislukte klonen blijken te wonen. Hun uitzichtloze bestaan vrolijken deze klonen op met letus, een verdovend middel. Richard en Wesley geven zich uit voor journalisten en ontdekken dat de meisjes in handen van een stel oplichters zijn gevallen. Die zullen zogenaamd persoonscards voor hen maken, maar eigenlijk willen ze de meisjes verkopen aan biologen die stukjes van de organen gebruiken om er nieuwe mee te kweken. Het lukt Richard en Wesley om de meisjes te bevrijden. Richard laat de auto van zijn vader onbemand naar een afgesproken plaats rijden, maar hun tegenstanders zetten de achtervolging in. Nu komt de gave van Anik, de vriendin van Stefanie, goed van pas. Door concentratie kan zij apparaten uitschakelen. Dat is ook de reden waarom ze uit Vlaanderen is gevlucht. In een parapsychologisch instituut werd ze tegen haar wil aan allerlei proeven onderworpen.

In Amsterdam worden de meisjes weer door de politie opgepakt en Richard zet alles op alles om te zorgen dat Stefanie en Anik een verblijfsvergunning krijgen En wat hem niet lukt krijgt Wesley door te bluffen voor elkaar. Althans: Anik mag blijven, maar Stefanie moet terug. Met moeite legt Richard zich hierbij neer.Titelverklaring

Richard laat zich door niemand tegenhouden als hij op zoek is naar de meisjes. Dus: Niemand houdt mij tegen.Beoordeling

Het was best een moeilijk boek, want er kwamen veel dingen in voor die nu in Nederland (en in andere landen) onbekend zijn, maar ik kon me toch goed inleven in de hoofdpersoon. Het was ook leuk om te lezen hoe ze hun tegenstanders steeds te snel af waren. Alleen het einde was hard.

Maar het meeste in het boek was leuk.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen