U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Amerika - Waterkracht Ingezonden Door: Hoi Categorie:.
Deze versie komt van http://www.scholieren.be/huiswerk/show_stuk.php?id=587 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Overig en het aantal woorden bedraagt 1496 woorden.

Waterkracht


Introductie


Waterenergie is een van de vele opties om op een zuivere en natuurlijke manier energie op te wekken. Alles wat er bij waterenergie volop nodig is is natuurlijk water. Hoe en wat er allemaal bij komt kijken leggen we uit in de volgende hoofdstukken.
Geschiedenis


De geschiedenis van waterenergie ligt eigenlijk al veel verder terug dan wij denken.


Waterenergie werd namelijk al toegepast zo'n 2000 jaar voor Christus. Het werd ontdekt door de Grieken die deze vorm van energieopwekking gebruikte voor het malen van hun tarwe in bloem.


Vele jaren later zo rond 1700 na Christus kwamen de Amerikanen ook op het idee om met deze methode elektriciteit op te gaan wekken. Toen werd het nog hoofdzakelijk gebruikt om water op te pompen en om graan te malen. In de jaren rond 1900 was ongeveer 40 procent van het land voorzien van waterenergie. Dit lijkt een groot aantal maar als we gaan kijken hoeveel mensen er toen in Amerika leefde is dat eigenlijk geen grote waarde.


Later rond 1940 was 75 procent van de westkust in Amerika voorzien van deze methode om elektriciteit op te wekken. Dit was toen een derde van de totale energieopwekking in Amerika.


Het eerste grote project dat op het gebeid van waterenergie plaats vond was de bouw van de eerste functionele waterdam. Deze dam werd geplaatst in de Salt River vlak bij Phoenix in Arizona (Amerika). Deze dam werd vernoemd naar de persoon die de dam had ontwikkeld en had laten bouwen namelijk Dhr. Theodore Roosevelt. Deze dam had op het begin een capaciteit van zo'n 30.000 liter per seconde en wekte een vermogen op van zo'n 4.500 KiloWatt.


Met de bouw van deze dam kwam er een begin aan een tijdperk waarin nog vele dammen werden gebouwd en waar men steeds beter in ging zien hoe goed het eigenlijk wel niet is om met een natuurlijk fenomeen energie op te wekken. Later zou de techniek over waaien naar andere delen van de wereld. Deze werelddelen maakte dankbaar gebruik van het idee. Nu gebruikt heel de wereld waterenergie.


Soorten Waterenergie


Energieopwekking met een dam


Opwekking van energie met een dam kan op een paar manieren. Hier gaan we een van die manieren behandelen. Namelijk: opwekking met een generator.


Als men energie op wil wekken met behulp van een generator die is ingebouwd in de dam dan moet men met een paar dingen rekening houden. Natuurlijk moet de generator de druk aan kunnen. De dam mag niet bezwijken onder de druk van het water. En de belangrijkste regel men moet altijd aan de veiligheid denken van de mensen die achter de dam wonen of leven.


Een dam zijn er ook in verschillende soorten en maten. Je hebt ook dammen die voor speciale doeleinden gebruikt worden. We onderscheiden daarom ook drie soorten dammen: * Dam voor opslag van water


* Dam voor de omleiding van water naar een ander reservoir


* Dam voor het tegenhouden van water


Hoe werkt een dam eigenlijk? Een dam wordt gebouwd op een plaats waar water kan stijgen tot een hoog niveau. (dit is meestal tussen twee bergen in) In de dam worden dan een aantal openingen gemaakt waar later het water doorheen kan stromen. Aan de binnenkant van de dam zit dan een cilindervormige ruimte waarin een rad is geplaatst.
Zodra het water door het rad stroomt gaat het rad ronddraaien en laat met behulp van een stang die eraan zit verbonden een dynamo ronddraaien. Deze dynamo zit op zijn beurt weer vast aan de generator die zo een spanning op wekt. Als men dan weer een hoogspanningsnet aanlegt naast de waterkrachtcentrale dan kan men de opgewekte spanning vervoeren en gaan gebruiken.

Energieopwekking met behulp van golfenergie


Golfenergie is in zijn gebeid vrij nieuw op de wereld.


Golfenergie zit als volgt in elkaar:


Aan een lange buis van ongeveer 25 meter zijn zo'n 40 boeien aan vast gemaakt. Deze buis wordt vervolgens in de zee of een rivier geplaatst waar vrij veel golfslag is. Als een golf zo'n boei omhoog drukt ontstaat er in de boei een drukverschil. Dit drukverschil gaat via de buis naar een ruimte waar het nog verder wordt samengeperst. Deze druk wordt dan bij een bepaalde waarde losgelaten via een buis waarin een rad zit.
Het rad gaat ronddraaien en wordt zo via een stang weer doorverbonden naar een generator. Deze generator zet de bewegende energie weer om naar elektrische energie. Als men deze energie weer transporteert naar een verdeelstation kan men er weer gebruik van maken.

Energieopwekking met een waterrad


Energie op wekken met een rad is de oudste manier om energie op te wekken met behulp van water.


Het principe is vrij simpel.


Als men water over een rad met schoepen laat stromen gaan het rad ronddraaien door de neerwaartse kracht van het water. Als men aan de zijkant van het rad een stang, paal of iets anders vastmaakt en die stang of paal weer vastmaakt aan een generator of dynamo dan wek je een spanning op die men weer kan gebruiken om iets te laten branden of iets in beweging te zetten.


Hoe werkt het


Het concept van waterenergie berust op het idee om met water dat in beweging is energie op te wekken. Dit kan op verschillende manieren gebeuren. De meest voorkomende manier van waterenergie is het opwekken van energie met behulp van een waterdam.


Naast het opwekken van energie met behulp van een dam zijn er nog een paar manieren die veelvuldig voorkomen om met water energie op te wekken. Men gebruikt tegenwoordig ook :


* Energieopwekking met behulp van golfenergie


* Energieopwekking met behulp van een waterrad


Toekomst


Over de hele wereld is men waterenergie toe gaan passen toen men besefte wat je er allemaal mee kon en dat op een natuurvriendelijke manier. Over de ontwikkeling en techniek die erachter zit, ach die zal in de loop van de jaren wel verbeterd gaan worden. Verder kan men weinig zeggen over waterenergie. Toch is er een sterk vermoeden dat waterenergie voor veel meer doeleinden gebruikt gaat worden dan vandaag de dag gebeurt.De aanleg van de 1,2 kilometer lange Sardar Sarovar-dam in India, in de Narmada-rivier. De dam maakt onderdeel uit van een complex van vijftien grote totmiddelgrote, en drieduizend kleine stuwdammen. Ongeveer een miljoen mensen zijn gedwongen elders te gaan wonen.

De stuwdam in werking


Onder aan de wal van de El Chocon-stuwdam ligt de waterkrachtcentrale. Een turbine is een schoepenrad dat ronddraait. Aan dat schoepenrad zit een dynamo. Als er water in het schoepenrad komt, wordt de dynamo aan het werk gezet en wordt er elektriciteit gemaakt. Als het water met een hogere snelheid in de turbine komt, draait de dynamo sneller en wordt er dus mee stroom gemaakt.


Om te voorkomen dat de turbines beschadigen,, zitten er netten voor. Zodat er geen grote voorwerpen naar binnen stromen. En de golven die over het meer aan komen rollen, zouden de dam kunnen beschadigen, als die niet beschermd zou worden door reusachtige keien. En over de hele lengte van deze enorme stuwdam loopt een weg.


Onder die weg ligt een waterdichte gedeelte, gemaakt van klei en een speciale zandfilter. De betonnen tunnels, die naar de turbines lopen, worden door een stalen bekleding beschermd tegen het snelstromende water. Wanneer de waterkrachtcentrale dichterbij komt, lopen de tunnels in een puntige vorm. Die vorm verhoogt de snelheid van het water, waardoor de turbines zo goed mogelijk hun werk kunnen doen. Diep verborgen in de funderingen van de waterkrachtcentrale vind je de turbines. De dynamo gaat aan het werk en het water heeft zijn werk gedaan. Dus mag het water weer terug in de rivier.


Dammen en stuwmeren


Stuwmeren voorzien mensen in andere landen van water. Dat kan niet in landen waar weinig water is. Of waar weinig hoogteverschillen zijn (bergen).


In sommige landen met veel diepe dalen en valleien, zijn hele grote stuwmeren. In die stuwmeren wordt water opgeslagen. Dammen houden het water tegen.


Bijvoorbeeld in Japan en Noorwegen worden stuwdammen gebouwd. Mensen hebben dan voldoende drinkwater. En ze kunnen door middel van waterkrachtcentrales goedkoop schone elektrische energie opwekken.

Australië is een heel droog land. Voor hun watervoorziening is het stroomgebied van de rivieren in de Australiese Alpen van groot belang De mensen hebben daar maar liefst 16 dammen gebouwd. Achter die dammen ontstaan dan stuwmeren. Daar wordt dan water opgeslagen. Het Eucuubermeer is het grootste stuwmeer in dat land.


Stroom van stuwdammen


Door het water wordt energie geleverd. De stuwdam houdt het water tegen, maar door dynamo’s onder in de stuwdam wordt er energie geleverd. Je zult zeggen: "Hoe werkt dat?" Dat zal ik eens vertellen.


Er zijn buizen die van boven naar beneden gaan. Door die buizen gaat water. Door dat water wordt een rad in werking gezet. Aan dat rad zit een buis. Die gaat ook ronddraaien. In die buis zit een dynamo die ook in werking wordt gezet. Door die dynamo komt er stroom.


Het werkt hetzelfde als de dynamo van je fiets.Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen