U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Evert Hartman - Het Onzichtbare Licht.
Deze versie komt van http://www.scholieren.com/boekverslagen/1396 en is laatst upgedate op 15/08/2000.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 832 woorden.

Het onzichtbare lichtAlgemene gegevensTitel: Het onzichtbare licht

Auteur: Evert Hartman

Plaats en jaar van verschijnen: Rotterdam 1991

Jaar van eerste uitgave: 1991

Genre: jeugdboekInhoudHoofdperso(o)n(en) en bijpersonenLeny MulderZij is de hoofdpersoon in dit verhaal. Leny is ongeveer vijftien jaar, ze heeft blond haar en is erg onzeker. Ze weet niet of je mensen kunt vertrouwen en ze ziet dingen die niet iedereen kan zien.Esther WiegmanZij is ook vijftien jaar. Esther heeft sproeten en ze praat veel, alles wat ze denkt gooit ze er meteen uit.

Deze mensen spelen een kleine rol in het verhaal

Christien MulderMoeder van Leny

Cor MulderVader van Leny

Huib MulderBroer van Leny

Richard en Marco MulderBroertjes van Leny

Harreld MulderOom van Leny

GeldermansLeraar van Leny

BijleveltHelderziende

TeunissenMan die bij Leny in het dorp woont.

In welke tijd speelt dit verhaal zich af?Dit verhaal speelt zich af in deze tijd.Op welke plaats(en) speelt dit verhaal zich af?Dit verhaal speelt zich af op verschillende plaatsen: in de stal, op de boerderij, in huis, op de fiets, inde slaapkamer, bij andere mensen thuis, bij de koeteplas.Tijdsduur in het verhaalDe periode de verstrijkt is ongeveer een jaar.PerspectiefEr is sprake van een ik-perspectief, het boek wordt bekeken vanuit de ogen van Leny Mulder.ThemaHet herkennen en erkennen van helderziendheidSpanningIk vond dit boek wel spannend, je wilt weten hoe het afloopt.TitelverklaringHet onzichtbare licht is eigenlijk de aura die Leny kon zien. Het is een licht wat onzichtbaar is voor ons, vandaar het onzichtbare licht.RealismeDit boek is niet realistisch want je kan in het echt geen aura`s zien om mensen heen, maar dat is juist leuk aan dit boek.BeoordelingIk vond dit een heel leuk boek omdat ik wel houd van occulte dingen en verhalen. Het boek was niet een van de dunste maar je hebt hem snel uit omdat het boek je boeit.

Kortom een geslaagd boek. Als ik dit boek een cijfer moest geven was dat een 8.

SamenvattingAls Leny bij de koeteplas is (een plas vlakbij de boerderij van Leny) begint alles. Ze ziet een man met een mes boven het water uitkomen en rent hard weg. Ze vertelt het aan haar vriendin en dan blijkt het dat ze nog meer dingen kan zien die andere mensen niet kunnen zien. Maar het probleem is dat ze niet weet aan wie ze het wel en aan wie ze het niet kan vertellen. Dan vertelt ze het toch maar aan haar ouders maar die begrijpen er niet zoveel van. Ze krijgt ook steeds dromen, een keer over haar broertje Marco, dat hij dood ging maar in het echt had hij alleen maar een gebroken been, en dat voelde Leny ook aan haar been. Ze vertelde het ook aan haar leraar, want die wist meer van dat soort dingen af. Ze heeft het ook aan haar oom Harreld verteld, een zeer goedgelovige man die gelooft bijna alles, dus ook dat Leny waarschijnlijk helderziend is. Als Leny het aan haar vader verteld reageert hij heel raar. Hij vindt het maar onzin dat Leny helderziend is. Ze heeft ook steeds dagdromen over mensen als ze een voorwerp vastpakt. Toen de vader van Esther was vermist probeerde Leny te helpen. Leny pakte de foto van de vader van Esther en zag in haar dagdroom waar de vader misschien kon zijn. ( Uiteindelijk is de vader van Esther hierdoor gevonden). Leny ziet ook een aura boven mensen, dat beschrijft Leny als een witte band boven iemand zijn hoofd, daar zitten soms kleurtjes in. Haar leraar zei dat ze naar een specialist moest en daar is ze samen met Esther dan ook naartoe gegaan. Die vertelde wat ze had; de dromen die ze heeft gezien waren volgens Bijlevelt geesten slechte geesten, maar er waren ook goede geesten. Hij zei: “Als je naar bed gaat moet je eerst met je vlakke hand over je lichaam strijken dan gaan de kwade geesten weg. Meneer Bijlevelt wilde Leny graag helpen en legde zijn hand op haar hoofd, hij zei dat hij nu aan god had gevraagd om haar te helpen, de aura die ze kon zien zou later verdwijnen. Toen Leny thuis was hoorde ze opeens een stemmetje die zij dat ze Stella heette, Leny heeft heel lang met haar gepraat, tenminste, via haar gedachte. Stella kon de kwade geesten verdrijven en ze zij tegen Leny dat alles goed kwam. En alles kwam goed, want eerst durfde ze tegen niemand wat te zeggen, maar nu wist ze dat Stella er altijd was om haar te beschermen!
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen