Boekverslag : -- - Wie Is Er Bang Om Een Beroep Te Kiezen?
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 491 woorden.

Primaire gegevens van het gelezen werk:

Auteur: Wim Daniëls

Titel: Wie is er bang om een beroep te kiezen?

Verschenen in: 2006

Uitgever: De Fontein

Verwachtingen vooraf: een informatief boekje voor scholieren die graag meer willen weten over mogelijke beroepen.



Recensie

Iedereen heeft wel een idee wat hij of zij later wil worden. Politieman, piloot en dierenarts zijn nog altijd populaire beroepen onder kinderen. Zodra je op de middelbare school zit, moet je keuzes maken die je verdere leven kunnen beïnvloeden. Wat is je droomberoep? Welke vervolgopleiding heb je nodig om jouw droomberoep te kunnen doen? Weet je nog niet wat je later wilt worden, dan is er nu het boekje Wie is er bang om een beroep te kiezen? van Wim Daniëls. In dit boekje staat een overzicht van heel veel beroepen en de vervolgopleiding die daarvoor nodig is.



Het boek is bedoeld voor jullie, scholieren van het middelbaar onderwijs. Daarom is het begin, waarin de verschillende richtingen (vmbo, havo en vwo) worden uitgelegd, overbodig. Dat weet je natuurlijk al, je zit immers op een van die richtingen, overslaan dus. Dan volgt een beroepentest. Deze is leuk om te doen en als je geen idee hebt wat je wilt worden, kan dit zeker handig zijn. Voor deze test hoef je het boekje echter niet aan te schaffen, op internet zijn ook zulke tests te vinden (kijk maar eens op: www.collegenet.nl onder Studiekeuze- en test, op vaktoppers.nl of op schoolweb.nl).



De kern van het boek is de lijst met honderden beroepen. Bij elk beroep wordt uitgelegd wat het inhoudt en wat voor opleiding je er voor nodig hebt. De beroepen staan in alfabetische volgorde. Er wordt begonnen met ‘accountant’ en geëindigd met ‘webdesigner’. Daartussen staan alle beroepen die je je maar kunt bedenken. Van ‘muzikant’ tot ‘planoloog’ (=iemand die de stad inricht) en van ‘scheidsrechter’ tot ‘metselaar’.



De uitleg van de beroepen is in de sommige gevallen een open deur. Iedereen weet wat een bakker doet en ook gevangenbewaarder behoeft geen verdere uitleg. In het geval van ‘biomedisch technoloog’ is een uitleg echter geen overbodige luxe. Het boek doet dit door een inleidend verhaaltje over de mens in het algemeen om dan te vertellen dat een biomedisch technoloog bijvoorbeeld protheses en kunstorganen ontwikkeld. Het stukje wordt afgesloten met de benodigde studie. In dit geval is dat een studie aan een technische universiteit. Elk beroep wordt op deze manier behandeld bij ‘brandweerman’ is de eerste zin bijvoorbeeld: “Loeiende sirenes, zwaailichten en met een vliegende vaart ergens naartoe.” Brandweerman moet je overigens niet verwarren met brandmanager, want dat is iemand die producten aanprijst (brand is Engels voor merk).



Het is de vraag in hoeverre alle beroepen een serieuze optie zijn en zeker of er iemand is die op de middelbare school zit en denk “weet je wat, ik ga ongediertebestrijder worden”. Het boekje is leuk om te lezen, maar als je echt een beroep wilt kiezen, kun je je beter laten voorlichten door iemand van je school of een studiebeurs bezoeken!
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen