U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Evert Hartman - De Voorspelling.
Deze versie komt van http://www.scholieren.com/boekverslagen/1384 en is laatst upgedate op 26/09/1998.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 728 woorden.

Titel

De VoorspellingTitelverklaring

Het boek heet 'de Voorspelling' omdat er door Hadek voorspelt wordt dat Sander binnen 2 weken doodgaat.Samenvatting

Sander Dijkhuizen is 18 jaar en net begonnen aan zijn studie sociologie in Utrecht. Hij woont in een studentenflat en zit midden in de ontgroeningsperiode van studentenvereniging Aliquando. Op een nacht wordt er bij zijn flat aangebeld. Een man die zich Hadek noemt vertelt aan Sander dat hij nog 2 weken te leven heeft. Het is geen grap, de volgende dag zal Sander een teken krijgen. Sander zou de boodschap wel willen negeren, maar dat lukt hem niet. Zeker niet als hij bijna wordt doodgereden door een auto. Was dat het teken? Hij vertelt wat hem overkomen is aan zijn beste vriend lodewijk. Die beschouwthet als een grap en die bijna-aanrijding als toeval. Daarna gebeuren er allerlei dingen die Sander opvat als een teken:

zijn zusje heeft op de verjaardagskalender een kruis achter zijn naam gezet, een taxi rijdt in volle vaart op hem af en als ze in de studentensocieteit een geest oproepen , zegt die dat Sander binnenkort dood zal gaan. Lodewijk raadt Sander aan om een lijst te maken van risicovolle omstandigheden en die vervolgens te vermijden, maar dat lijkt Sander onbegonnen werk.

Het begint op te vallen dat er iets met Sander aan de hand is. Zelf noemt hij zich Pietje Fobietje. Een jongetje dat in het water gevallen is, durft hij er niet uit te halen. Stel dat hij verdrinkt bij zijn reddingsactie? Nu is hij niet alleen bang, maar ook nog laf. Inmiddels heeft Sander Danielle,die vertelt dat ze in de brugklas van een scholengemeenschap zit, ontmoet. Telkens als Sander in een moeilijke of gevaarlijke situatie verkeert, duikt zij op en helpt hem. Ondertussen is Sander verliefd geworden op Marijn, een meisje dat ook in de studentenflat woont. Als hij haar tot in de trein brengt, houden een aantal medestudenten hem vast. De trein rijdt weg en Sander raakt in paniek: hij zit in de verkeerde trein. De dreigementen van de jongens brengen hem opeens terug naar een gebeurtenis van lang geleden.

Snikkend vertelt hij aan Marijn wat et toen met hem gebeurd is.

Sander merkt dat zijn angst voor Hadek nu verdwenen is. Er volgt nog een feestje op Lodewijks kamer, met veel drank en een ernstig gesprek over de vraag of de toekomst vastligt of niet. Dan blijkt dat het huis in brand staat en met hulp van Danielle weten Sander en zijn vrienden te ontkomen. Een paar dagen later wil Sander Danielle gaan bedanken. Omdat hij haar adres niet weet, gaat hij haar afhalen van school. Maar niemand kent haar daar en Sander blijft zitten met talloze vragen.Tijd

a) Tijdstip: het speelt zich af rond 1993

b) Vertelde tijd: +/- 2 weken.

c) Vertel tijd: Het boek heeft 265 blz.

d) Tijdverloop: Het verhaal loopt in de volgorde van de normale tijd.Personen

Hoofdpersonen:

Sander: 1e jaars student die het bericht krijgt dat hij binnenkort dood zal gaan. Hij heeft het extra moeilijk omdat hij in zijn ontgroeningsperiode zit.

Marijn: Sander is verliefd op haar. Ze is iets ouder als Sander en woont naast hem.

Lodewijk: Beste vriend van Sander. Hij is ook een 1e jaars student.

Danielle: Brugger die Sander helpt als hij het moeilijk krijgt en er altijd is voor Sander.Bijpersonen:

Danielle's tante, Angela: Ze lijkt veel op Marijn, ze is alleen wat ouder dan haar.

Karin: Medestudent die ook bij Aliquando zit. Ze helpt Sander in de kroeg door het vaak voor hem op te nemen.

Sander's familie: Zusje Inge, en zijn vader en moeder. Thuis is een vluchtweg voor zijn problemen.Thema

Een student in zijn ontgroeningsperiode krijgt het bericht dat hij binnenkort dood zal gaan. Hij is daardoor doodsbang.Afloop

Het boek heeft een gesloten en een open einde. De 2 weken gaan voorbij en Sander gaat niet dood. Maar Sander weet nog steeds niet hoe het met Danielle zit en blijft daar met veel vragen over zitten.Mening

Ik vond het een heel leuk boek omdat het over een spannend onderwerp gaat. Het is best realistisch en je kunt je er goed in inleven. Ik vind het alleen jammer dat ze niet vertellen hoe het met Danielle verder gaat, maar tegelijkertijd maakt dat het toch ook wel weer spannend.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen