U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Ingrid Noll - De Apothekeres.
Deze versie komt van http://www.scholieren.be/huiswerk/show_stuk.php?id=571 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 646 woorden.

De hoofdpersoon van het boek is Hella Moorman, die apothekeres is. Als kind was zij een zeer voorbeeldige leerlinge die hard en regelmatig studeerde. Ze is een precies en perfectionistisch iemand, wat ook wel typerend is voor apothekers. Hella lijdt onder het zogenaamde moeder- en redderssyndroom zodat ze steeds weer de verkeerde mannen ontmoet en in allerlei vreemde situaties verzeild raakt. Op zekere dag leert ze bij toeval een jonge man kennen die voor haar de ware lijkt te zijn, maar wanneer ze met Levin gaat samenwonen, wordt haar leven heel wat gecompliceerder. Het is even wennen voor Hella, die graag op zichzelf is. Ze denkt veel na, maar houdt veel gedachten liever voor zichzelf.
Op een dag krijgt Hella bericht van Margot, Levins opa's huishoudster, dat hij een hartaanval gehad heeft. Levins grootvader ligt in het ziekenhuis en is ernstig ziek. Tot Levins spijt herstelt opa na korte tijd. Opa stelt een testament op waarin hij Hella tot begunstigde maakt. Enkel als zij met Levin huwt kan hij erfgenaam worden. Levin bedenkt een manier om een einde aan het leven van zijn grootvader te maken, om zo sneller rijk te kunnen worden. Hella is niet zo enthousiast over dit idee, maar is gemakkelijk beïnvloedbaar en helpt tenslotte bij de uitvoering van de moord.
Als ze het huis van Levins grootvader betrekken, wordt het haar allemaal wat te veel. Ze heeft een hekel aan Margot die besluit er een poosje te blijven wonen. Wanneer ze ontdekt dat Margot en Levin een relatie hebben, wordt ze jaloers en spinnijdig…maar tenslotte begint ze ook een buitenechtelijke relatie (met Dieter). Hella speelt met vuur want Levin, Margot en Dieter spelen onder één hoedje. Wanneer de 2 mannen weg zijn, valt Margot tijdens de schoonmaak met Hella uit het raam en komt om het leven. Was dit wraak of toeval? Hella vertelt haar verhaal aan de politie, en wordt verder met rust gelaten. Ondanks alle problemen en onverwachte situaties leert ze Pawel kennen, een man bij wie ze toch rust, steun en raad weet te vinden.
Hella is hoogzwanger en weet niet wie de vader is. Ze ligt in het ziekenhuis en vertelt het hele verhaal aan de kamergenote, Mw. Hirte. Voor Hella is dit een soort therapie, door haar verhaal te vertellen aan Mw. Hirte, leert ze alles beter verwerken.
2) Alhoewel het verhaal op zich niet zo realistisch is, voelde ik toch mee met Hella. Het was net alsof ik Hella's kamergenote was, en dat is waarschijnlijk ook de bedoeling van de auteur geweest. Hella maakt veel mee en dat maakt het verhaal zo irreëel. Soms lijkt het alsof zij voor het ongeluk geboren is, alhoewel het toeval hier ook een belangrijke factor speelt. De gedachte om een levensverhaal zo gedetailleerd te vertellen is vreemd, maar toch leuk. Haar manier van verhalen is fantastisch, ze vertelt haar verhaal op een boeiende en spannende manier. Misschien kunnen we deze vertelwijze als een therapie beschouwen.
Hella's karakter is deels te vergelijken met het mijne. Ze is precies, houdt veel voor zichzelf, ze ijverig en haar gevoelens zijn belangrijk. Ze houdt lang vol, maar als het haar te veel is zegt ze het ook. Haar beslissingen en reacties stemmen vrij goed overeen met de mijne. Toch zou ik verschillende situaties anders benaderen. Bijvoorbeeld het "fantastisch" idee van Levin om opa te doden. Margots gedrag vindt ze vervelend, maar toch moet ze met deze vrouw onder één dak wonen. Ik zou het niet zolang volhouden om met iemand (die ik niet kan uitstaan) samen te moeten leven
Haar karakter maakt geen grote veranderingen door tijdens het verhaal zoals bvb. haar precisie, ijverigheid, haar gevoelens, … deze elementen zullen altijd belangrijk blijven.
De verscheidene karaktertrekken zijn niet zo tegenstrijdig, er is een zeker evenwicht. Persoonlijk vind ik dat Hella's karakter niet zo grondig beschreven werd maar haar persoon is toch levensecht!Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen