U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Tessa De Loo - Het Rookoffer.
Deze versie komt van http://huiswerk.leerlingen.com/boekverslag/21673/ en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 969 woorden.

Titel: Het Rookoffer

Auteur: Tessa de Loo

1e druk : 1987

Aantal blz.: 92

Wat gebeurt er in het boek?Barbara is lerares Frans. In haar klas zit een jongen, Guido, ze raken aan de praat over het boek Chéri.'Het gaat over een jongeman, die een verhouding heeft met een oudere vrouw. Hij verlaat haar voor een leeftijdsgenootje, maar kan zijn ex niet vergeten en wordt doodsongelukkig'. Guido leent boeken van Barbara, ze bespreken ze en hij speelt stukjes na. Op kerstavond gaan ze dobbelen, ze drinken wijn en wie een spelletje verliest moet iets uitrekken. Ze belanden in bed en zo begint een verhouding, die niemand mag weten. Als Guido wordt geschorst wegens roken in de school, gaat hij overdag bij Barbara thuis zitten zodat zijn ouders er niet achter komen. Na drie dagen mag hij weer naar school, maar hij wordt later weer geschorst.

Barbara moet een avond naar een schoolfeest en Beverman, een leraar, probeert haar te versieren. Hij stelt voor om de volgende dag een fietstocht te maken en geeft haar niet de kans om 'nee' te zeggen. De volgende ochtend belt hij aan, maar ze doet niet open.

Er komt een lerarenvergadering en een stemming van de leraren om te beslissen of Guido weer op school mag komen. De winnende stem komt van Barbara terwijl zij altijd actie heeft gevoerd tegen roken in de school.

Beverman heeft er de pest in dat hij de stemming heeft verloren en vertelt op de volgende lerarenvergadering dat Barbara en Guido een relatie hebben. Nu dat is uitgekomen laat iedereen haar links liggen en Guido komt ook niet meer bij haar thuis. Op school negeert hij Barbara. Barbara wordt ontslagen.

Een paar maanden later komt Guido langs om nog wat boeken terug te brengen. Guido blijft die nacht slapen, maar sluipt 's ochtends weg als hij denkt dat Barbara nog slaapt.Waar gaat het boek eigenlijk over?Guido Maenhout is een jongen van 18 jaar die bij Barbara in de eindexamenklas zit. Hij is veel slimmer, knapper en brutaler dan de rest van zijn klasgenoten en daarom laten ze hem links liggen.

Barbara Rozemeyer is een 36-jarige lerares Frans en nog maagd in de liefde, omdat haar huwelijk niets voorstelde, totdat ze Guido leert kennen. Ze houdt heel erg veel van hem, maar ze weet dat ze hem na zijn eindexamen zal verliezen. Als Guido bij haar weggaat, denkt zij dat dat haar fout is.

Het thema is de liefde tussen een lerares en haar leerling, een onmogelijke liefde.Het gaat over verliefdheid: Barbara is verliefd op een 18-jarige jongen.

Verliezen van zelfvertrouwen: De 18-jarige jongen wordt niet geaccepteerd door de buitenwereld.

Angst: Barbara wordt ontslagen en niet geaccepteerd doordat ze een verhouding heeft met een leerling.

De motieven laten zien hoe moeilijk het is om een relatie te hebben in zulke omstandigheden.De titel kan op meerdere manieren worden verklaard:

- Met het rookoffer wordt Barbara bedoeld, omdat zij ten onder gaat aan de gevolgen van de relatie met Guido.

- Met het rookoffer wordt Barbara bedoeld, omdat juist zij, als vechter tegen het roken op school, het opneemt voor een jongen, die op school rookt.

- Met het rookoffer wordt Guido bedoeld, omdat hij voor Barbara op het balkon gaat roken, waarbij hun relatie wordt opgemerkt. 'toen hij voor het eerst een sigaret opstak, bekende ze hem dat ze overgevoelig was voor rook'.Vind je het een goed boek?Toen ik het boek even doorbladerde zag ik meteen, aan de hoofdstukken, dat het boek een rare volgorde had. Het boek was achterstevoren geschreven.

Dat leek mij wel leuk, maar dat is het juist niet. Omdat het boek omgekeerd is geschreven weet je al hoe het afloopt en zit er geen spanning meer in.

Ook saai is dat er vaak toneelstukjes in het verhaal voorkomen.

Eigenlijk moet je eerst dat boek Chéri lezen en daarna dit boek.

Er zat weinig spanning in en was soms een beetje langdradig.

Het boek viel mij erg tegen.Morele argumenten:

De schrijfster wil aan de lezer meegeven dat het moeilijk is om als leerling een relatie te hebben met een lerares, zeker in de omstandigheden van dit verhaal. De schrijfster heeft dit goed beschreven maar als toch iedereen van de relatie afweet, kun je hem net zo goed doorzetten.Structuur argumenten:

Het boek zit raar in elkaar. Het boek is achterstevoren geschreven.

Omdat het boek omgekeerd is geschreven weet je al hoe het afloopt en zit er geen spanning meer in.Emotieve argumenten:

Ik vind het vreemd dat Barbara niet met een leerling mag hebben uit haar klas. De school gaat dat toch niet bepalen. Wel vind ik het logisch dat er mensen zijn die zich er tegen verzetten, omdat hij op deze manier voor getrokken word.Esthetische argumenten:

Opvallend qua stijl was dit boek zeer zeker wel, achterste voren geschreven. Dit vond ik erg origineel omdat dat niet vaak voorkomt, wel was dit erg lastig.Realistische argumenten:

Het boek is in werkelijkheid gebeurd. Het komt vaak voor dat Leerlingen geschorst worden voor roken op school. Ook komt het af en toe voor dat leerlingen een relatie krijgen met een docent.Intentionele argumenten:

Ik denk dat de schrijver met dit boek duidelijk wil maken dat een relatie met een juf of meneer erg lastig is. Niet alleen voor de leraar/lerares maar ook voor de leerling zelf is dit erg moeilijk.

Ook wil de schrijver duidelijk maken dat Roken op de meeste scholen verboden is en dat het erg onverstandig is om te doen. Als je het toch doet, is schorsing het gevolg.

Is het onderwerp nieuw voor je?Het onderwerp was niet nieuw voor mij, maar de volgorde van het boek wel, ik heb nog nooit een boek gelezen dat begint met het slot en eindigt met het begin.

Er komen regelmatig films op TV die gaan over relaties tussen leerling en leraar. Vaak houden die relaties wel stand.

Bart Roelen

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen