Boekverslag : Harry Mulish - De Aanslag
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1163 woorden.

Proloog








Anton Steenwijck en zijn familie wonen in een alleenstaand huisje, dat de naam ’Buitenrust’ draagt, samen met 4 andere huizen, die afgelegen liggen van de stad. Naast hen in ‘welgelegen’ woont de gepensioneerde heer Beumer samen met zijn vrouw. In ‘Nooitgedacht’ wonen Mr. Korteweg, stuurman van een schip, en zijn dochter Karin. In het laatste huis ‘Rustenberg’ woont de familie Aarts.








Eerste Episode (1945)








Hoofdstuk 1




Anton, zijn ouders en zijn broer Peter zitten allemaal rustig in de achterkamer. Vader Steenwijck en Anton zijn in een boek aan het lezen. Peter is een Latijnse vertaling aan het voorbereiden en moeder is aan het breien. Voor ze gaan slapen, spelen ze nog een spelletje “Mens erger je niet”.








Hoofdstuk 2




Vlak voor ze beginnen te spelen klinken er 6 geweerschoten. De NSB-er genaamd Ploeg ligt dood voor het huis van Mr. Korteweg. Hij en zijn dochter verplaatsen het lichaam naar het huis van de familie van Steenwijck. Peter probeert het lichaam weg te nemen voor hun huis, maar wordt ontdekt door een groep Duitsers. Hun huis wordt in brand gestoken, Peter is gevlucht met het pistool van Ploeg en Anton en zijn ouders worden apart meegenomen.








Hoofdstuk 3




Anton komt terecht in een gevangenis in Heemstede. In zijn cel ontmoet hij een gewond meisje dat wenst onbekend te blijven. Zij troost hem en ze praten over de symbolische betekenis van donker en licht. Daarna vallen ze beide in slaap.








Hoofdstuk 4




Enkele uren later wordt Anton gewekt en overgebracht naar een ander kamp in Haarlem. Nadat hij is ondervraagd, vertrekt hij onder begeleiding naar zijn oom en tante in Amsterdam.Onderweg sterft een begeleider omwille van een luchtaanval. Nadat de gemoederen worden bedaard, wordt Anton afgehaald door zijn oom.








Tweede Episode (1952)








Hoofdstuk1




De oorlog is eindelijk afgelopen. Anton woont nu bij zijn oom en tante. Zijn oom brengt hem verschrikkelijk nieuws, namelijk dat zowel zijn ouders als zijn broer zijn omgebracht. Anton probeert deze gedachte te verdringen en gaat medicijnen studeren.








Hoofdstuk 2




Anton is uitgenodigd op een verjaardagsfeestje van een klasgenoot die in Haarlem woont. Daar wordt vooral gepraat over de oorlog die op dat ogenblik in Korea heerst. Hij gaat even een wandeling maken in zijn oude wijk en plots ziet hij de drie huizen staan en alle herinneringen komen terug boven water.








Hoofdstuk 3




Mevrouw Beumen nodigt Anton uit om even te praten. Hij komt te weten dat meneer Korteweg is verhuisd en dat ze een monument hebben opgericht waar ook de namen van zijn ouders opstaan. Anton besluit die dag nooit meer nog in Haarlem te komen.








Hoofdstuk 4




Anton vertrekt meteen terug naar Amsterdam. Hij vraagt aan zijn oom waarom hij nooit over het monument heeft gesproken. Zijn oom beweert het tegendeel en zegt zelfs dat Anton alles probeert te verdringen.








Derde Episode (1956)








Hoofdstuk 1




Wanneer hij geslaagd is voor zijn kandidaatsexamen, gaat Anton in een studentenkot wonen. Hij zal zich later specialiseren in anesthesie. Hij leest heel veel boeken, maar geen boeken over de oorlog. Ook het politieke gebeuren interesseert hem maar matig.








Hoofdstuk 2




Als ultiem bewijs van een totaal gebrek aan interesse, laat het hem volkomen koud, dat een op holgeslagen bende mensen een communistisch gebouw aanvallen. Tussen deze drukte komt hij toevallig Fake, de zoon van NSB’er Ploeg, tegen.








Hoofdstuk 3




Anton ontvangt Fake op zijn kamer. Daar voeren ze een diepgaand gesprek over de al dan niet rechtvaardige dood van Ploeg. Fake vindt nog altijd dat zijn vader goed heeft gehandeld, maar naarmate het gesprek vordert moet hij toch toegeven aan zichzelf dat zijn vader fout is. Maar hij wil dit niet toegeven aan Anton en loopt hij razend weg. Nadat Fake even terug komt, gaat hij voorgoed uit Antons leven.








Vierde Episode (1966)








Hoofdstuk 1




Nadat Anton zijn assistentschap krijgt in de anesthesie, heeft hij Saskia leren kennen tijdens een Londen-trip. Haar vader is ambassadeur in Athene. Een jaar na hun ontmoeting trouwen ze. Zijn oom kan dit huwelijk niet bijwonen omdat hij is omgekomen in een auto-ongeluk.








Hoodstuk 2




Eindelijk is Anton de trotse vader geworden van zijn prachtige dochter Sandra.




Er heeft een begrafenis plaats van een oud-verzetsstrijder, die een vriend is van de vader van Saskia. Na de begrafenis wordt er nog fel gediscussieerd tussen de oud-verzetsstrijders, toen Anton plotseling iets hoort over de zes schoten.








Hoofdstuk 3




Het was Cor Takes die het over die schoten heeft gehad en ook de moord heeft gepleegd op NSB’er Ploeg. Hij gaat met Anton naar buiten om met hem een babbeltje te doen. Cor heeft geen spijt van de aanslag, maar vindt het wel jammer dat het ten koste van de familie van Steenwijck was en ook ten koste van Truus Coster. Anton voelt gewoon dat zij degene is die met hem in de cel zat, maar weet er verder niets over te vertellen tegen Cor Takes.








Hoofdstuk 4




Na de begrafenis gaan ze allemaal naar zee. Aan zee en ook op de terugweg naar huis zit hij heel de tijd te dagdromen over hoe Truus er kon uitzien. Hij vergelijkt haar met Saskia. De warmte die hij voelde in de cel met haar, was dezelfde warmte die hij voelde bij Saskia. Hij overweegt om naar Takes te gaan om de foto te gaan bekijken.












Hoofdstuk 5




Anton Steenwijck besluit dan toch om Takes een bezoekje te brengen. Daar krijgt hij de foto van Truus te zien. Wanneer Anton haar aankijkt, herinnert hij zich meteen de eerste blik die hij van Saskia zag in Londen. Samen met Cor treurt hij nog verder over de gebeurtenissen. Takes heeft via de telefoon vernomen dat een vriend van hem zelfmoord heeft gepleegd.








Vijfde Episode (1981)








Hoodstuk 1




Een jaar na de scheiding met Saskia, hertrouwt hij met Liesbeth en krijgt hij met haar een zoon. Af en toe krijgt Anton een inzinking als hij terug aan de aanslag denkt en wat voor een pijn zijn ouders hebben geleden. Nadat de ouders van zijn voormalige vrouw sterven, wil Sandra weten wat er eigenlijk met Antons ouders en zijn broer zijn gebeurd. Anton neemt haar mee naar Haarlem en daar bezoeken ze het graf van Truus Coster.








Hoofdstuk 2




Door een ondragelijke kiespijn wordt Anton gewekt. Hij vraagt aan zijn tandarts of hij iets kan doen tegen de pijn. Die wil hem alleen maar helpen als hij meedoet aan een demonstratie tegen kernwapens. Anton geeft toe en gaat met hem mee. In die demonstratie komt hij Karin, de dochter van Korteweg, tegen.








Hoofdstuk 3




Weer worden er in hun gesprek herinneringen van vroeger opgehaald. Maar door dit gesprek komt Anton het een en ander te weten. Namelijk dat zijn ouders en broer gestorven zijn door de grote liefde die Korteweg koesterde voor zijn hagedissen en dat ze het lijk van Ploeg niet voor het huis van Aarts hadden gelegd omdat er in hun huis joden zaten. Na dit gesprek loopt Anton ver van haar weg met de bedoeling haar nooit meer te zien.








Hoofdstuk 4




Compleet verward loopt hij verder met Peter in de demonstratie. Hij kan niet uitmaken wie er schuldig of onschuldig was. Maar hij komt tot het besef dat hij als een van de laatste de oorlog meegemaakt heeft.



Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen