U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Jan Wolkers - Kort Amerikaans.
Deze versie komt van http://huiswerk.leerlingen.com/boekverslag/21664/ en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 947 woorden.

Zakelijke gegevensTitel:Kort Amerikaans

Auteur:Jan Wolkers

Ondertitel:geen

Uitgever:Malmberg Den Bosch

Jaar van uitgave:2000

Druk:niet vermeldInhoudHet verhaal speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog. Eric van Poelgeest is 18 jaar oud en woont op een klein kamertje in Leiden, waar hij ondergedoken leeft voor de arbeidsdienst. Hij houdt erg van schilderen, daarom werkt hij bij jonkheer d’Ailleurs, waar hij lampenkappen beschildert. Er werkt ook een ondergedoken joods meisje, Elly. Op een dag wordt zijn vriend Peter opgepakt bij een razzia, waarbij Eric zelf nog net kan ontsnappen. Een paar dagen later gaat hij bij de teken- en schildersacademie kijken. Hij besluit zich daar ook in te schrijven. Eric heeft ook een vriendin genaamd Ans, ze biecht heel vaak bij een priester. Deze priester probeerd de relatie tussen Eric en Ans te verbreken. Uit woede verkracht Eric haar, hij wil niks meer van haar weten. Uit pure wanhopigheid vrijt hij met een tors van de godin Venus, die hij gevonden heeft op de schildersacademie. Enkele dagen later maakt hij kennis met een andere leerling van de academie, De Spin (Kees) hij is een NSB-er. Een paar dagen later krijgt Eric te horen, dat zijn oudere broer Frans, difterie heeft gekregen en dat hij op sterven ligt. Hij bezoekt hem in het ziekenhuis terwijl hij sterft( hij heft zijn vuist op naar Eric dat betekent dat Eric sterk moet zijn. Daarna gaat hij naar huis, waar hij besluit om naar Elly te gaan. Als Eric besluit de spin nog eens te bezoeken, blijkt dat die zichzelf heeft opgehangen. Hij is erg geschrokken en gaat naar de academie, daar treft hij van Grouw aan, die is bezig zijn spullen te pakken. Hij vraagt Eric of hij voor de academie zal “zorgen” Eric gaat daar mee akkoord. Hij is trouwens ook ontslagen door d’Ailleurs, omdat hij d’Ailleurs zag op de wc met een prentenboek op schoot. Elly komt bij hem wonen op zijn aandringen, de volgende morgen vrijt Eric weer met de gipsen tors als Elly nog slaapt. Ze betrapt hem en gooit de tors stuk, hij wordt zo kwaad dat hij haar wurgt. Later hoort hij buiten de fanfare, de Amerikanen hebben de stad bevrijd. Eric wil dan naar buiten, maar hij ziet dan drie soldaten voor de deur staan. Hij denkt dat die hem willen vermoorden omdat hij verraden is en pakt een antiek geweer en stoot die door het raam, daarna kijkt hij de man die duikt en schiet lachend aan.AnalyseTitelverklaring:”Kort Amerikaans” is de naam van een haarcoupe, waarbij het haar heel kort geknipt wordt. Het boek heet zo omdat de hoofdpersoon, Eric, vroeger van zijn ouders zijn haar kort moest laten knippen omdat dat goedkoop was. Waardoor je het litteken heel duidelijk kon zien, wat Eric haatte.

Opdracht:Voor Karina Rosita

Motto:There is no trap so deadly as the trap you set for yourself, The Long Goodbye- Raymond Chandler

Genre:psychologische roman met autobiografische trekken.

Personages:De hoofdpersoon is Eric van Poelgeest, een 18-jarige jongen die ondergedoken leeft voor de arbiedsdienst. Hij heeft een paarsachtig litteken aan zijn linkerslaap, waardoor hij zich vaak anders dan anderen en eenzaam voelt. Eric heeft een agressief karakter.

Bijpersonen:Elly ze is een joodse onderduikster die net als Eric in het atelier van d’Alleurs werkt, waar ze trouwens ook woont. Op het einde van het boek gaat ze bij Eric wonen, maar die vermoordt haar. De Spin (Kees) is net zoals Eric een leerling van de schildersacademie en heeft een heel aparte manier van denken. Hij is NSB-er net zoals de eigenaar van de academie, meneer Van Grouw. Hij hangt zich de loop van het verhaal op. Andere personages zijn van Grouw, jonkheer d’Ailleurs, vader, moeder, Peter, zijn oudere broer Frans en Ans.

Tijd:Het verhaal is chronologisch verteld, het bevat geen flash-backs. Citaat: Voor de Ortskommandantur stopte een legerkleurige auto. “Weet je dat Peter opgepakt is,”zei hij.

Plaats/Ruimte:Het verhaal speelt zich af tijdens het laatste halfjaar van de Tweede Wereldoorlog. Voornamelijk in Leiden. Citaat:Er kwamen Duitse soldaten voorbij met het geweer onder de arm.Vertelwijze:Het verhaal is geschreven in de ik-vertelsituatie, dus alles word verteld uit het oogpunt van Eric.

Thematiek:De thema’s van dit boek zijn: eenzaamheid (Eric voelt zich vaak eenzaam), de dood ( er gaan in het boek drie mensen dood: Frans, De Spin en Elly) en anders zijn dan anderen. Ook seks speelt een grote rol in dit boek. Ik zou dat van eenzaamheid eruit halen zodat het een wat vrolijker boek zou zijn, en ik heb geen ervaring met eenzaamheid.Bedoeling/BoodschapIk heb geen duidelijke boodschap in dit boek kunnen ontdekken.MeningHet verhaal is niet echt spannend geschreven, omdat alles nogal traag verloopt. De gebeurtenissen zijn heel erg uitgebreid beschreven, daardoor wordt het heel saai. Ik vind het ook hele vreemde gebeurtenissen. De hoofpersoon heeft net als De Spin hele rare gedachten, in de personages kan ik me niet inleven, dat komt ook om dat dit verhaal gebaseerd is op de Tweede Wereldoorlog. Het is een saai boek omdat alles zo sloom verloopt en het onderwerp me niet interresseerd.

Schrijversinformatie/Secundaire literatuurJan Wolkers is geboren op 26 oktober 1925 in Oegstgeest. Hij had tien broers en zussen en kende een strenge opvoeding. In 1943 ging hij naar Leiden, waar hij lampenkappen beschilderde en de schildersacademie bezocht. In 1944 stierf zijn oudere broer aan difterie, wat hem erg aangreep want hij bewonderde zijn broer heel erg.

Na de oorlog is hij beeldende kunst gaan studeren. Hij begon zijn schrijverscarriere in 1961 met de verhalenbundel “Serpentina’s Petticoat”. Zijn eerste roman was “Kort Amerikaans” die hij schreef in 1962.

Sindsdien heeft hij zo’n twintig boeken geschreven, waaronder “Terug naar Oegstgeest”, “Turks Fruit” en “Brandende Liefde” die allemaal verfilmd zijn.

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen