U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : J.r.r. Tolkien - In De Ban Van De Ring.
Deze versie komt van http://huiswerk.leerlingen.com/boekverslag/21643/ en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1219 woorden.


J.R.R. Tolkien

Uitgeverij het spectrum

Utrecht/Antwerpen 1976

Gemaakt door: Merel Claessen

Klas: Mu1A

Datum inlevering: 04-03-’02TitelverklaringHet boek heet ‘In de ban van de ring’ omdat de ring waar het hele verhaal over gaat, een ring is die heel veel macht heeft, en de mensen die hem dragen in zijn macht raken.

Het eerste deel heet ‘de reisgenoten’ omdat er een groep mensen en wezens worden samengesteld om de ring in de doemravijnen te gooien, waar het ooit is gesmeden, en daardoor te vernietigen.

TijdHet verhaal speelt zich af in een fantasie tijd, die lijkt op de Middeleeuwen alleen dan met allemaal gekke wezens.

Het verhaal begint in september het is niet duidelijk welk jaar.

In het verhaal verstrijkt heel veel tijd omdat ze een lange reis moeten maken, hier word niet verteld hoeveel tijd er verstrijkt.

Er zitten geen grote tijdsprongen of flachbacks in dit verhaal. Wel zijn er soms al een paar dagen verstreken.RuimteDe ruimte is een gefantaseerde ruimte.

Het verhaal speelt zich af in de midden-aarde. Een aarde waar hobbits, tovenaars, orks, elfen, dwergen en mensen wonen.

De omgeving is verschillend omdat ze een reis maken. De Gouw waar de hobbits wonen is mooi en vredig, daar tegenover in Mordor waar de gemene Sauron en orks wonen is het donker en ruig. In Rivendel waar de elfen wonen is het mooi en groot. Het is dus heel verschillend.HoofdpersonenFrodo Balings (de ringbewaarder) is al best oud (zo rond de 50) maar hij ziet er als een jongen van 15 uit. Maar dat komt voornamelijk ook omdat hij een hobbit is (die klein van aard zijn). Hij heeft bruine krullen en blauwe ogen. Hij is een verlegen hobbit die erg vriendelijk is. En hij woont in de GouwSam Gewissies is ook zo rond de 50 en is ook een hobbit. Hij heeft bruine krullen en bruine ogen. Hij is een mollige vriendelijke hobbit, die de beste vriend van Frodo is. En woont dus ook in de Gouw.Pepijn Toek is ook weer net als Sam en Frodo rond de 50 jaar en is ook een hobbit. Hij heeft bruine krullen en blauwe ogen. Samen met Merijn haalt hij veel gekke streken uit. Hij woont net als de andere twee in de Gouw.Merijn Brandebok is net als de andere hobbits rond de 50. Hij heeft ook bruine krullen en bruine ogen. Hij is dus net als Pepijn een kwajongen. Hij woont ook in de Gouw.Gandalf is al heel oud (word niet gezegd hoe oud) en is van afkomst een tovenaar. Hij is de enige die vriendelijk voor hobbits is en contact met ze heeft. Hij is groot en heeft een grijze baard en een puntmuts. Hij is een machtig tovenaar maar wel heel vriendelijk. Het is niet bekend waar hij woont.Aragorn (ook wel Stapper genoemd) is een mens en is (denk ik) rond de 40 jaar. Hij is een mysterieuze maar aardige man. Hij heeft halflang bruin haar en is groot. Hij komt uit het Westen.Boromir is ook een mens en is ook ongeveer rond de 40 jaar. Hij is een beetje vreemd omdat hij de ring wil gebruiken maar hij kan ook heel aardig zijn. Hij heeft net als Aragorn halflang haar en is groot. Hij komt uit het Zuiden.Legolas is een elf en denk ik tussen de 30 en 40 jaar oud. Hij heeft lang blond haar en blauwe ogen. Hij heeft een pijl en boog en is erg aardig maar spreekt niet veel. Hij woont in Rivendel.Gimli is een dwerg en al best oud (ik weet niet hoe oud). Hij is best klein (niet zo klein als hobbits) en heeft een baard en snor. Hij draagt altijd een helm. Hij woont waar de dwergen wonen (ik weet niet waar).Deze negen personen vormen samen de reisgenoten en gaan dus samen de ring vernietigen.

Korte inhoudIn dit boek erft de jonge verlegen hobbit Frodo Balings van zijn oom een ring, (Frodo is een jonge hobbit en de geadopteerde neef van Bilbo Ballings) maar deze ring is niet zomaar een sieraadje. Het is de Ene Ring, met veel macht die ervoor kan zorgen dat Sauron, de duistere Heerser van Mordor, over Midden-Aarde kan heersen en alle inwoners tot slaaf kan maken. De wijze tovenaar Gandalf raadt hem aan uit Balingshoek te vluchten omdat Sauron de ring weer in zijn bezit wil krijgen. Samen met zijn vrienden Sam, Merijn en Pepijn vertrekt Frodo op de gevaarlijke tocht door Midden-aarde. Dan komen ze bij Rivendel aan en moet Frodo samen met een reisgenootschap bestaande uit hobbits, mensen, een tovenaar, een dwerg en een elf, de Ring meenemen door Midden-Aarde naar de Doemravijnen (waar het ooit werd gesmeden) en het voor altijd vernietigen. Ze moeten zich diep op het gebied van de duistere heerser wagen, waar hij zijn leger van orcs bijeen brengt. En het is niet alleen kwaad van buitenaf dat de Reisgenootschap moet bestrijden, maar ook de ring zelf.ThemaDe vernietiging van het kwaad.Gegevens over de schrijverJohn Ronald Reul Tolkien werd geboren op 3 januari 1892 te Bloemfontein, Zuid-Afrika. Maar al gauw werd kleine Ronald ziek door het weer en gingen hij en zijn jongere broertje Hilary samen met moeder terug naar Engeland. Daar knapte hij weer op, maar ondertussen was het met zijn vader slechter geworden in Bloemfontein, zodat hij daar overleed.

Daarna bleef zijn moeder in Engeland en de eerste lessen in talen kreeg hij van haar. Het bleek al gauw dat hij een talenknobbel had, hoewel hij niet van de franse taal en frankrijk in het algemeen hield. Hij ging naar King Edward school en was erg actief met zijn studie. Op zijn twaalfde overleed zijn moeder aan suikerziekte. Voor Ronald was zijn moeder een groot voorbeeld en maakte van hen een actief Katholiek. Op zijn 16de woonde er een meisje in hetzelfde huis waar hij en zijn broer woonden, Edith. En hij is daar enkele jaren later mee gaan trouwen.

Hij stierf op 81-jarige leeftijd op 2 september 1973Als eerste werk had Tolkien als jonge man een sprookje gemaakt. Dit was de Book of lost tales. In de jaren begon hij met het schrijven van een verhaal over Hobbits voor zijn kinderen. Hij had gewoon een keer opgeschreven: "In a hole in the ground their lived an Hobbit". Uit dit begin ontwikkelde zich een verhaal en hij werd hierbij door anderen aangemoedigt, waaronder de schrijver C.S.Lewis.

Eigen meningIk had dit boek gekozen omdat ik de film had gezien, en die erg mooi en spannend vond. Ik had het boek hetzelfde als de film verwacht, maar het was toch heel anders. Er werden meer dingen in verteld, maar ook stukken van de film kwamen er niet in voor. Het taalgebruik was erg ouderwets omdat het een oud boek is. Dus het was soms een beetje vervelend lezen. Ik vond het boek toch heel leuk maar er waren wel wat saaie stukjes. Ik vond het boek ook leuk omdat het toch anders ging dan in de film. Ik zou het boek wel en niet aanraden aan iemand anders omdat, het wel heel leuk en spannend is, maar ik zou het ook niet doen omdat het een best moeilijk boek is en je het misschien saai gaat vinden.

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen