U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Jan Terlouw - Oorlogswinter.
Deze versie komt van http://huiswerk.leerlingen.com/boekverslag/21635/ en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 725 woorden.

Oorlogswinter

Het boek is geschreven door Jan Terlouw. Het boek is bekroond met de gouden griffel.

De 1e druk was in 1972

Over het boekMichiel is een jongen van 15/16 jaar oud die de hongerwinter van 44/45 meemaakt. Hij is fel tegen de Duitsers, en als zijn buurjongen Dirk hem een brief geeft en verteld dat hij met 2 anderen een distributiekantoor gaan overvallen, wil hij direct meewerken. Hij moet de brief aan Bertus Hardhorend geven als Dirk zou worden opgepakt. Als later die avond blijkt dat Dirk is opgepakt, wil hij zo snel mogelijk de brief afgeven. Als hij dat de volgende dag wil gaan doen, komt hij er niet aan toe. Dan wordt Bertus ook opgepakt en blijkt het dat Dirk een Engelse piloot onder zijn hoede heeft die Jack blijkt te heten. Michiel voelt zich geroepen om de piloot te onderhouden. Zo rolt hij in het verzet.

Hij gaat ook nog andere dingen doen in het verzet, vooral nadat zijn vader door de "moffen" is vermoord. Maar alles wat Michiel doet wordt op de een of andere manier verraden. Alleen Michiels naam wordt nooit genoemd.

Als oom Ben de piloot over het Kanaal terug naar Engeland kan krijgen, zit Michiel achter het schuurtje. Daar komt hij erachter dat alleen Oom Ben degene kan zijn die alles wist en verraden heeft. Net op tijd weet hij Jack nog te waarschuwen.Mijn MeningIk vind het een heel leuk boek, want er gebeurt veel in, en het einde is onvoorspelbaar. Ik vind 2e wereld oorlog verhalen altijd leuk. Het stukje van de bevrijding is het mooiste van het boek, iedereen is weer vrij en de mensen zijn heel blij en vrolijk. Jan Terlouw heeft het erg mooi opgeschreven. Ik heb het boek al een paar keer gelezen en het blijft keer op keer spannend.De personen:Michiel (de hoofdpersoon):

Uiterlijk: bruine korte haren lichte huidskleur

Dat weet ik van de voorkant

Karakter: hij is betrouwbaar, hij leeft mee met de mensen uit het westen, hij heeft een sterke afkeer tegen de Duitsers, hij vertrouwt mensen snel.

Verandering: Als hij erachter komt dat oom Ben de verrader is dan gedraagt hij zich anders.Dirk:

Uiterlijk: ?

Karakter: hij is nergens bang voor(Staat letterlijk in het boek)

Verandering: niet echt, hij blijft bij zijn standpunt.Jack:

Uiterlijk: Engelsman, baard, gipsen arm, rechterarm in een doek.

Dat weet ik van de tekst in het boek.

Karakter: hij leeft mee met anderen.(Als Erica (Michiels zus) moet huilen troost hij haar)

Verandering: nee, er zijn geen veranderingen.De ruimte:Het verhaal speelt zich af in de Vlank (Noordrand van de Veluwe) dicht bij Zwolle.

Dat weet ik omdat het in het boek staat.

De ruimte heeft invloed op het verhaal: Er is een bos dicht in de buurt. Daar zit Jack verstopt. Een bos is een makkelijke plaats om iemand te verstoppen.De TijdWanneer speelde het verhaal zich af: In de Tweede Wereld oorlog. In de jaren 1944 en 1945.

Hoeveel tijd verstrijkt er in het verhaal: Van begin winter 1944 tot ongeveer de bevrijding op 5 mei 1945, dus ongeveer een half jaar.Over de schrijver.

Jan Terlouw is geboren op 15 november 1931 te Kamperveen in Overijssel Hij is de oudste thuis en heeft nog 2 broers en 2 zussen. Hij groeide op in de 2 Veluwse dorpen Garderen en Wezep waar zijn vader predikant was. Deze dorpen zijn ook in zijn boeken voorgekomen. In het boek Bij ons in Caddum speelt zich af in Garderen allen onder een andere naam. En in oorlogswinter speelt in het dorp Wezep, alleen heet het daar Hank. Veel dingen in zijn verhalen heeft hij zelf meegemaakt, zoals in oorlogswinter alleen zijn vader is niet echt dood geschoten. In 1948 is hij begonnen aan zijn studie wis- en natuurkunde. Hij is in 1956 getrouwd met Alexandra van Hulst.

Jan Terlouw zit al lang in de politiek waarbij hij ook nog kinderboeken schrijft. Het begon in 1970 toen hij gemeenteraadslid D-66 werd. In 1971 werd hij lid van de Tweede Kamer en in1973 fractievoorzitter van D-66.

Acht jaar later werd hij benoemd tot minister van Economische zaken. In 1983 Secretaris-Generaal van de C.E.M.T. in Parijs In 1991is hij benoemd tot commissaris van de koningin in Gelderland. En nu is hij senator van de Eerste kamer op 69- jarige leeftijd.

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen