U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : -- - Karel Ende Elegast.
Deze versie komt van http://www.collegenet.nl/studiemateriaal/verslagen.php?verslag_id=14670 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1270 woorden.

Karel en de ElegastGemaakt door: Michelle Wortel

Samenvatting:

Op een nacht, ligt Karel de Grote in zijn kasteel te slapen als er een engel komt om hem te zeggen dat hij uit stelen moet gaan omdat hij anders zijn leven zou verliezen. Eerst gelooft Karel de woorden niet en denkt dat een kwade geest hem dit verteld en besluit de woorden te negeren. Nadat de engel de woorden driemaal gesproken heeft, beseft Karel dat het de woorden van God zijn, en gaat hij uit stelen.

Wanneer hij door zijn kasteel loopt, merkt hij dat alle sloten open zijn, en hij beseft dat dat God’ werk is.

Als hij door het nabijgelegen bos rijdt op zijn paard, moet hij denken aan Elegast die hij van het hof heeft verbannen en nu ook zijn kost moet verdienen met stelen. Terwijl hij hieraan denkt komt er een zwarte ridder hem tegemoet rijden. Als zij elkaar passeren, groeten zij elkaar niet. Wanneer Karel hem gepasseerd is, besluit hij de zwarte ridder aan te spreken en draait zich om. Het blijkt Elegast zelf te zijn en een langdurig gevecht begint. Het lijkt erop dat Karel gaat winnen wanneer het zwaard van Elegast gesneuveld is. Maar Karel vindt niet dat je mag doorgaan met een gevecht als je tegenstander geen goed wapen heeft.

Na een tijdje gesproken te hebben, besluiten ze samen op stelen uit te gaan. Karel verteld Elegast zelf niet wie hij echt is en zegt dat hij Adelbrecht heet.

Karel stelt voor om bij de koning (bij zichzelf dus) te gaan stelen, om Elegast uit te proberen. Elegast is hier tegen omdat hij nog steeds trouw is aan de koning en hij besluit om bij de zwager, Eggeric van Eggermonde, van Karel te gaan stelen. Dat doen ze.

Bij het kasteel van Eggeric van Eggermonde aangekomen, blijkt dat Karel helemaal geen goede inbreker is, en Elegast wel. Uiteindelijk kunnen zo, door het goede werk van Elegast, toch binnenkomen. Dan nemen Karel en Elegast allebei kruiden in hun mond, waardoor ze de dieren kunnen horen spreken. Ze horen van de dieren dat de koning (Karel) buiten staat, en dan wil Elegast eigenlijk stoppen, maar Karel zorgt er toch voor dat Elegast gaat.

Elegast jat de hele boel leeg en als hij bijna alles heeft wil Elegast toch nog een keer naar binnen om het zadel van Eggeric uit zijn slaapkamer stelen, maar Karel, die de hele tijd buiten had staan wachten, wil weg. Toch gaat Elegast nog een keer naar binnen. Maar omdat het zadel van Eggeric belletjes eraan heeft hangen, worden Eggeric en zijn vrouw wakker en Elegast weet zich te verstoppen. Vanaf zijn schuilplaats kan Elegast het hele gesprek tussen Eggeric en zijn vrouw horen en hoort dat Eggeric de koning, Karel de Grote, wilt vermoorden. Omdat zijn vrouw het hier niet mee eens is, slaat hij haar, zodat er bloed uit haar neus en mond komt. Als bewijs voor de koning vangt Elegast dit op en zorgt ervoor met zijn magische kracht dat het hele kasteel weer in slaap valt.

Buiten aangekomen verteld Elegast het hele verhaal aan Karel en zegt hem dat hij Eggeric zal vermoorden.Dan begrijpt Karel dat dit God’ wil is geweest om hem uit stelen te laten gaan, zodat hij het plan van zou Eggeric horen. Karel zegt tegen Elegast dat hij de hele buit mag houden en met zijn makkers mag verdelen, dat hij Eggeric niet moet vermoorden en de volgende dag naar de koning zal moeten gaan om hem het verhaal te gaan vertellen. En hij beloofd Elegast dat de koning weer zou opnemen in het hof.

De volgende dag komt Eggeric met zijn leger naar het kasteel van Karel om Karel te vermoorden. Maar tevergeefs. Karel wist dit al en liet Eggeric en zijn leger gevangen nemen. Dan stuurt hij bodes naar Elegast om hem te vertellen dat de koning Eggeric was gevangen genomen en dat hij met Eggeric moest komen vechten, en Elegast komt.

Voordat het gevecht begint, bidt Elegast tot God, maar Eggeric doet dit niet. Het gevecht duurt de hele dag, omdat de twee vechters aan elkaar gewaagd zijn.

Dan vraagt Karel aan God om Elegast te helpen zodat het gevecht beeindigd wordt. God hoort Karel en helpt Elegast. Zo verslaagt Elegast Eggeric van Eggermonde en wordt opgenomen bij het hof en krijgt als vrouw de zus van Karel, de ex-vrouw van Eggeric.Vragen:

Hoofdstuk 1:

1. Wat zijn de tekenen van God?

* Dat Karel de Grote van hem moest gaan stelen, anders zou hij zijn leven verliezen

* Hij moest niet god bedriegen

* Hij helpt Karel door iedereen te laten slapen en alle sloten van het kasteel te openen

* Er kwam een Engel drie keer het bericht melden, en in die tijd was dat een teken van God.2. Wat kan je noteren over Elegast?

* Ooit was hij een leenman van Karel de Grote, maar de Karel heeft hem van het hof verbannen en nu moet hij voor de kost stelen.

* Hij is dan wel een dief, maar hij steelt niet van de ‘armere’ bevolkingsgroep die hard voor hun geld moeten werken, maar hij steelt van de ‘rijkere’ bevolkingsgroep, omdat zij al hun waarde volle spullen ‘makkelijker’ verdienen.

* Hij heeft geen toevluchtsoord, dus woont in de bossen.

* Hij kon niet door Karel de Grote gevangen worden genomen.Extra informatie:

Hofdag: Een dag van de adel, waar de koning recht spreekt.

Hoofdstuk 2:

1. Als wie doet Karel zich voor?

Als Adelbrecht, een dief die van iedereen steelt, dus ook, in tegenstelling tot Elegast, van de ‘armere’ bevolkingsgroep.

2. Welk plan vertelt hij aan Elegast?

Hij wil de grote schat gaan stelen van de koning, samen met Elegast.

3. Hoe reageert Elegast hierop?

Hij wil het niet, omdat hij, ondanks dat hij door de koning verbannen is, toch trouw i aan de koning.

Nu gaan ze bij de man van de zus van Koning Karel, Eggeric van Eggermonde, stelen.

Hoofdstuk 3:

1. Welke toverkunsten beheert Elegast?

* Hij kan dieren verstaan, door kruiden in zijn mond te stoppen en erop te kauwen.

* Hij kan iedereen in slaap brengen.

* Hij kan alle sloten openen.

Hoofdstuk 4:

1. Wat was Eggeric van plan?

Hij wil de koning vermoorden.

2. Hoe reageert Elegast hierop?

Hij luisterde ernaar en sloeg het op in zijn gedachte. Dan voert hij een toverkunst uit, zodat iedereen in het kasteel in slaap valt. Dan gaat hij naar buiten en verteld Karel alles en zegt hij tegen hem dat hij Eggeric wil gaan vermoorden. Karel houdt hem daarvan tegen.

3. Wat is de rol van de vrouw van Eggeric?

Zij probeert Eggeric tegen te houden, daarom slaat Eggeric haar, zodat er bloed uit haar neus en mond komt. Met als reactie hierop vangt Elegast het bloed op, als bewijs voor de koning.

Hoofdstuk 5:

Sterven in een gevecht, tegen mensen van gelijke stand, is beter dan onthoofding.

Hoofdstuk 6:

1. Welke rol speelt God?

Hij zorgde ervoor dat Elegast tijdens het gevecht won, omdat hij, in tegenstelling tot Eggeric, wél tot God bad en hem vroeg om hem bij te staan in het gevecht. Hij zorgde er ook voor dat Elegast won, doordat Karel dat aan God vroeg, omdat het gevecht al heel lang duurde.

Zo zorgde God er ook voor dat Elegast won, door Elegast zoveel kracht te geven, dat hij het hoofd van Eggeric in tweeën spleet.

2. Welke rol speelt de vrouw, de zus van Karel?

Zij werd beloofd aan Elegast, als hij het gevecht zou winnen. In deze beslissing heeft zij verder niets te zeggen.

3. Wat is de rol van Eggeric ten opzichte van God?

Hij richtte zich niet tot God, voor het gevecht. Hierdoor liet hij aan God blijken dat hij geen vertrouwen in hem had en dat God geen goede leenheer was voor hem was.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen