Boekverslag : Frans Stüger - Het Misverstand
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 951 woorden.

Bibliografie
Genre: psychologisch roman


Samenvatting
De 41-jarige onderwijzer Simon de Nie gaat in de zomervakantie naar een hotelletje, waar hij van zijn overspannenheid wil bijkomen. Hij wil ook nadenken over het slechte huwelijk met zijn vrouw, bij wie hij twee zoontjes heeft.

Het kleine hotel waar hij logeert, bevindt zich op het Friese platteland. Er zijn geen andere gasten. De omgeving van het dorp heeft Simon al snel verkend en in het cafeetje praten de gasten Fries, dat Simon niet kan verstaan.

De vrouw van de hoteleigenaar heeft een 11-jarige dochter, Paula. Zij doet Simon vaak denken aan zijn vroegere jeugdvriendinnetje Dinie, op wie hij in feite nog steeds verliefd is. Omdat er in het dorp niets gebeurt, blijft Simon meestal op zijn hotelkamer zitten om na te denken over zijn problemen met zijn huwelijk en werk. Alleen Paula bezorgt hem enige afleiding. Zij is verhuisd van de grote stad. Ze verveelt zich erg in het Friese dorp en is eenzaam. Ze heeft geen vriendinnen en haar moeder en stiefvader kijken nauwelijks naar haar om. Ze zoekt gezelschap bij Simon. Deze voelt zich aangetrokken tot het 11-jarige meisje, tot zijn eigen verbazing.

Op een dag neemt hij Paula mee naar de jaarmarkt, omdat hij medelijden met haar heeft en zelf ook wat afleiding zoekt. De relatie tussen de twee wordt inniger. Eigenlijk wil Simon zijn jeugdliefde opnieuw beleven. Paula zoekt gezelschap, en een vaderfiguur die voor haar zorgt.
Simon zoekt een oplossing om Paula te helpen, maar hij weet niet wat hij moet doen. Hij denkt erover om haar mee naar huis te nemen, maar verwerpt dat plan weer, uit angst voor de reactie van haar ouders en zijn eigen vrouw. Hij niet hoe het verder moet met zijn huwelijk. In de zes weken vakantie is hij niets opgeschoten.

Hij heeft Paula niets verteld over de dag van zijn vertrek uit het hotel. Als het eenmaal zover is, komt Paula onverwacht zijn kamer binnen, ziet zijn koffer klaarliggen en rent weg. Simon begrijpt niet waarom en verlaat het hotel voor een laatste wandelingetje. Als hij terugkeert, komt hij politiemannen tegen in het hotel. Zij vertellen hem dat Paula uit zijn raam is gesprongen, dood. Simon schrikt ontzettend. Hij beseft dat Paula zijn koffer heeft zien liggen. Hij verlaat het hotel.

Twee jaar later is Simon gescheiden. Zijn ex-vrouw en kinderen wonen in Amerika. Doelloos dwaalt hij dronken door Amsterdam.



VERTELSITUATIE

Het perspectief ligt bij Simon. Het verhaal is in peronale vertelvorm verteld, behalve bij gedachten van Simon, dan wordt overgegaan op de ik-vorm.



TIJD

Het verhaal is niet continu, vanwege de tijdsprong van twee jaar aan het einde van de roman. Er komen redelijk veel flash-backs in voor. Niet zo verwonderlijk ook, over het heden valt weinig te vertellen in dit boek.
De tijd beslaat een zes weken durende zomervakantie.



PLAATS

De gebeurtenissen spelen zich af in een hotelletje in een saai dorpje in Friesland. Alleen het laatste stukje verhaal speelt in Amsterdam.



PERSONAGES

De belangrijkste personage is Simon. Hij is een eenzame, overspannen man met een depressieve, negatieve instelling. hij is onzeker en een beetje achterdochtig; als er in het Fries gesproken wordt denkt hij meteen dat men het over hem heeft.

Paula is eigenlijk een heel gewoon kind. Ze is eenzaam doordat ze weinig aandacht krijgt van haar ouders. Ze heeft het niet verveelt zich in het hotelletje in het afgelegen dorp.



THEMATIEK

Het thema is een relatie (wat voor een is niet duidelijk) tussen een volwassen man en een jong meisje. Motieven zijn: misverstand, eenzaamheid, verlaten worden.



TITEL

Het misverstand in het verhaal is de oorzaak van het dramatische einde ervan.



OPBOUW

De gebeurtenissen worden in chronologische volgorde verteld. Er is maar een verhaallijn. Misschien zou het mislukte huwelijk van Simon nog een tweede lijn kunnen zijn, maar daarvoor komt het te weinig aan de orde.



ONDERWERP

Het onderwerp is een soort vriendschap, of een liefdesrelatie, -wat precies is niet helemaal duidelijk-, tussen een man en een heel jong meisje. De uitwerking is voor mij niet interessant omdat er eigenlijk bijna niets gebeurt. Er is ook geen sprake van heftige emoties, en als ze er zijn, komen ze niet goed over.

Het onderwerp vind ik wel leuk, dat is de reden dat ik het boek uit de kast van de bibliotheek gekozen heb. Ik ben zelf namelijk weleens verliefd geweest op een leraar. Maar in `Het Misverstand' komen gevoelens als spanning en opwinding nauwelijks aan de orde. Daarbij ligt het perspectief bij de man. Voor mij maakt ook dat het boek minder boeiend: ik heb liever dat zijn belevingswereld een beetje geheimzinnig blijft.

Simon wordt juist als heel menselijk afgeschilderd. Als hij opgewonden wordt van Paula komt dit niet over als iets schandaligs of vreemds, maar juist als iets dat iedereen had kunnen overkomen.

Het onderwerp, twee mensen die in een relatie iets zoeken wat ze kwijt zijn of wat hen ontbreekt, zette me aan het denken in die zin dat ik bij mezelf te rade ging of ik dat ook weleens zo voel in verhouding tot andere mensen en ik constateerde dat dat inderdaad het geval is. De beschrijving van een verhouding tussen twee mensen is eigenlijk een vrij negatieve. De nadruk ligt op de leegte in de relatie, het gebrek. Dat vind ik niet prettig om te lezen, omdat ik liever kijk naar wat andere mensen me wél kunnen bieden. Ook lees ik liever niet over volwassenen met een saai en uitzichtloos leven, omdat ik dan bang ben dat mij dat ook zal overkomen als ik die leeftijd bereik. Daarbij geeft een beschrijving van een boek die zo negatief is me een beetje het gevoel dat de wereld saai en triest is. De sombere stijl van het boek sluit goed aan bij het tragische verhaal, alleen lees ik liever wat vrolijkere boeken.


Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen