U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Joanne Harris - Chocolat.
Deze versie komt van http://www.scholieren.be/huiswerk/show_stuk.php?id=548 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Frans en het aantal woorden bedraagt 617 woorden.

Lansquenet is een klein, gezellig Frans dorpje dat wel een eeuw lijkt stilgestaan te hebben. De dorpspastoor Francis Reynaud neemt de prominente -en tevens dominante- rol in het dorpje in. Naar de buitenwereld toe laat hij uitschijnen dat hij begaan is met de hele gemeenschap maar eigenlijk is dit meestal omdat de Bijbel het zo voorschrijft. Hij is niet opgezet met de komst van Vianne Rocher en haar dochtertje Anouk die de oude bakkerij rechtover de kerk heeft opgekocht. Hij wil stabiliteit in zijn dorpje en nieuwkomers verstoren dat. Toch gaat hij haar de eerste dag verwelkomen met gemengde gevoelens die een paar dagen later omslaan in afgunst; Vianne opent immers de chique chocoladewinkel ‘La Céleste Praline’ net nu de vastenperiode begonnen is.
Vianne maakt al snel nieuwe vrienden in Lansquenet waaronder de 80-jarige Armande Voizin. Tussen Armande en Reynaud botert het absoluut niet goed. Ook met haar dochter Caro schiet ze niet op omdat deze haar moeder wil laten opnemen in een rusthuis aangezien ze daar de verzorging zou krijgen die ze nodig heeft. Armande heeft immers suikerziekte maar dat houdt haar niet tegen om Vianne’s delicatessen uit te testen. Armande wordt pas echt goed bevriend met Vianne wanneer zij er in slaagt Armande te herenigen met haar kleinzoon Luc.
Dan is er de eenzame Guillaume. Zijn enige vriend is zijn hond die vreselijk ziek is. Reynaud heeft Guillaume al verscheidene keren onomwonden gezegd dat hij zijn hond een waardige dood moet geven maar Guillaume krijgt het niet over zijn hart. Vianne weet hem toch subtiel te overtuigen de hond uit zijn lijden te verlossen. Wanneer Anouk een puppy vindt voor Guillaume wordt deze wat losser en lijkt vrolijker te worden.
Joséphine Muscat is heel schuchter tegenover Vianne maar bloeit al snel open door Vianne’s hartelijkheid en Vianne wordt al snel haar enige vriendin in Lansquenet. Nadat Paul-Marie Muscat zijn vrouw in een zatte bui mishandeld heeft, verlaat Joséphine hem en trekt ze in bij Vianne.
Reynaud ziet dit alles en zijn afgunst neemt toe met de dag wat blijkt uit zijn monologen met de vorige dorpspastoor die een beroerte heeft gehad. Deze afgunst escaleert wanneer Vianne besluit een chocoladefeest te houden dat begint op Pasen.
Zijn ergernis vergroot ook door de komst van woonbootbewoners waaronder de mysterieuze Roux met wie Armande en zeker Vianne het wel kunnen vinden. Nog meer indringers kan hij nu wel missen. Maar wanneer Paul-Marie Muscat de woonboot van Roux in brand steekt, blijft deze roodharige man in Lansquenet wonen tot hij een nieuwe boot gevonden heeft.
Op een dag treft Roux Armande bewusteloos aan in haar huis. De suikerziekte begint steeds meer invloed te krijgen op haar. Vianne ontdekt nu dat Armande’s ziekte veel erger is dan ze eerst dacht, ze is immers gedoemd blind te worden en af te takelen. Armande wil zo niet sterven; ze wil gaan hoe ze nu is, kranig en levensgenietend. Daarom organiseert ze een groot feest voor haar verjaardag waarop ze Vianne, Roux, Guillaume, Joséphine, Luc en zelfs Caro uitnodigt. Ze geniet ten volle van het gezelschap en al de lekkernijen en slaapt die nacht vredig in.
De nacht vóór het chocoladefeest gaat Reynaud door het lint. Hij sluipt Vianne’s winkel met een stuk hout binnen met de bedoeling de boel kort en klein te slaan. Daar raakt hij in vervoering door de chocolaatjes en begint van alles te proeven, hij geeft zich volledig over aan de chocolade. Wanneer hij zich uiteindelijk omdraait staat hij oog in oog met Vianne. Om klokslag 6 uur ’s morgens stromen de eerste gelovigen toe om de Paasmis bij te wonen en ook zij zien nu Reynaud in de winkel van Vianne. Reynaud vlucht weg en het chocoladefeest wordt een succes.Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen