U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : A. Den Doolaard - De Herberg Met Het Hoefijzer.
Deze versie komt van http://huiswerk.leerlingen.com/boekverslag/21610/ en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1206 woorden.

Boekverslag1. Auteur: A. Den Doolaard.2. Titel: De herberg met het hoefijzer.3. Titelverklaring: Erwin Raine, de hoofdpersoon van het boek, overnacht in een herberg, Grand Hotel London, omdat het grote hotel in Scutari vol is. Deze herberg staat in de volksmond bekend als "De herberg met het hoefijzer", omdat boven de ingang een hoefijzer hangt. Hier werd eens een opstand beraamd, die goed is afgelopen en grote gevolgen voor Albaniëë heeft gehad. Leonard neemt dit hoefijzer mee en gebruikt het als geluksamulet. Na zijn dood wordt het weer teruggehangen en sindsdien is het hoefijzer een teken van vrijheid voor de Malissoren .4. Eerste druk: 1933.5. Genre: Avonturistische novelle.6. Perspectief: Een auctoriaal verhaal.

Citaat 1: Hij gaf ook de jonge vrouw een hand, en het viel Raine op hoe stijf zij haar arm hield. (blz 49)

Citaat 2: ,,Wat zei de gids u over leonard?” zei hij hakkelend. (blz 122)7. Tijd van Handeling:Het verhaal speelt zich af tussen de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Een exact jaartal kan niet gegeven worden. De vertelde tijd is ongeveer drie weken. Het boek is geschreven in chronologische volgorde.

Citaat 1: U werkte ook drie jaar in de kopermijnen van Bor, en u spreekt dus goed Servisch. (blz 9)

Citaat 2: Rechts in de verlaten galagkamer stond een scheerstoel bekleed mer rode pluche, dat enige generaties Albanezen met de ellebogen en ruggen zwartgesleten hadden. (blz 12)8. Plaats van handeling: De herberg met het hoefijzer speelt zich af in de Noord-Albanese Alpen. De stad waarin de herberg staat, is Scutari.

Citaat 1: Ziehier uw opdracht. In de Noord-Albanese Alpen, het gebied tegen de Joegoslavische grens moeten lonende koperlagen aanwezig zijn. (blz 2)

Citaat 2: Aan de tafel der Albanezen zat nu een smalhoofdig man, in burgerkleren zonder boord, die Raine onder veel strijkages naar zijn kamertje bracht, en zich in gebroken Servisch als de waard voorstelde (blz 22/23)10. Hoofdpersonen: Erwin Raine: Raine is de hoofdpersoon. Hij is geoloog en explorateur in dienst van de Trepca Mining Company in Londen. Hij heeft pas zijn verloving verbroken en is daar geestelijk kapot van. Hij is intelligent en heeft een talenknobbel. Hoewel zijn karakter slechts vaag wordt beschreven, is uit het boek op te maken dat hij avontuurlijk is. Het avontuur dat hij meemaakt in Noord-Albaniëë leidt tot een 'bewustwording van zijn geweten'. Hij leert zijn eigen ziel te doorgronden en deze ontwikkeling maakt hem een rond karakter.

Citaat 1: Na een werkzaamheid van zes maanden op het Londense hoofdkwartier van de Trepca Mining Company moest Erwin Raine, geoloog en explorateur, plotseling zijn paspoort inleveren, en toen hij twee dagen later bij de directie geroepen werd wist hij wat hem reeds te wachten stond. (blz 9)

Citaat 2: Hij wist niet dat Raine drie dagen geleden zijn verloving verbroken had. (blz 10)

10. Samenvatting: Edwin Raine werkt als geoloog en explorateur bij de Trepca Mining Company. Hij wordt naar de Noordalbanese Alpen gestuurd om daar de koperlagen in het gebied van de Joegoslavische grens te onderzoeken. Raine heeft daar geen problemen mee, omdat hij pas zijn verloving heeft verbroken. Zijn bagage bestaat alleen maar uit een rugzak met daarin onder andere een Steyr-revolver. Als hij in Albaniëë aankomt, blijkt het grote hotel in Scutari vol te zitten en hij gaat naar een kleine herberg. Daar ontmoet hij de jongen Leonard, een Malissoor uit de stam van Sjosj. Als hij zich laat scheren door Leonard, komt deze erachter dat Raine een revolver bij zich heeft.

's Avonds verlaat Raine de herberg, die in de volksmond bekend staat als de 'herberg met het hoefijzer'. Wanneer hij terugkomt, is het hoefijzer echter verdwenen en op de plaats van zijn revolver ligt een briefje met wat geld: 'Dit is het spaargeld van Leonard als pand voor de revolver'. De volgende dag neemt Raine een gids aan die hem vertelt over de rijkdommen van het land: de eer en de vrouwen, die elke Malissoor verdedigt met zijn geweer. De dag daarna hoort Raine van zijn gids een verhaal over een moord. Een man, de gids noemt hem Raouf, is naar Joegoslaviëë om daar te werken. Zijn 15-jarige broer, 'Remzi', moet op zijn bezittingen en zijn vrouw passen. Toen 'Remzi' de avond ervoor ontdekte dat zijn schoonzus een verhouding had, schoot hij haar minaar neer. Raine beseft dat 'Remzi' Leonard moet zijn en hij zegt dat de revolver van hem is. De gids vertelt daarop dat Leonard verraden is, maar inmiddels is bevrijd door de Malissoren. Nu is hij voortvluchtig.

Raine en zijn gids worden ontvangen door pastoor Jozef in Teth. Zij hebben een goed gesprek over het werk van de pastoor. Deze heeft de Malissoren gedreigd met hel en vagevuur tegen bloedwraak, maar sinds de invoering van de nieuwe wet, die bloedwraak verbiedt, is het aantal juist weer toegenomen. Hij prijst Leonard, al is hij tegen bloedwraak. Het blijkt dat Leonard ook van zijn schoonzus hield. Deze vrouw, Katharina heeft bij de priester haar zonden opgebiecht.

Een boer komt die avond melden dat Leonard zijn verrader gedood heeft en dat de volgende dag begonnen wordt met een klopjacht. Ze vinden hem niet en Leonard komt die avond bij de pastoor. Bij zijn vertrek geeft Raine hem nog een paar patronen mee. De volgende ochtend gaat Raine met de pastoor naar hem op zoek. De gendarmes zijn hem op het spoor en Leonard zit verscholen tussen de rotstorens. Er wordt geschoten door beide partijen: éééén gendarme wordt gedood en Leonard is zwaargewond. Pater Jozef bedient hem en Leonard fluistert Raine toe: "De smaad is gewroken en de pater heeft mij bediend en mij zijn zegen gegeven. Uw revolver is terug en ook het hoefijzer is terug……Nu ben ik vrij!". De pater draagt hem naar huis en voor zonsondergang sterft hij.

Twee weken later kan Raine naar Engeland telegraferen: "Good health". Dit is het teken dat er mineralen gevonden zijn. In de herberg nemen de Malissoren, wanneer ze over de drempel treden, hun kapje af en leggen hun hand plechtig op het hart: het hoefijzer is voor hen voorgoed het teken van vrijheid geworden.11. Thema en motieven: Het thema van het boek is de tegenstelling tussen eer en wet. Leonard en de Malissoren staan tegenover de stadsmensen, de regering en de gendarmes. Motieven in het boek zijn ontsnappen van Erwin Raine aan zijn verdriet. Door weg te gaan uit de vertrouwde omgeving. Ook het beschermen van de eer van de malissoren.12. Bedoeling van de schrijver: Nadat hij al zijn spaargeld opgemaakt heeft tijdens plezierreisjes, zwerft hij door Frankrijk en de Balkan, waar hij verschillende baantjes aanneemt. Hij schrijft romans die op zijn ervaringen aldaar gebaseerd zijn. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is hij fel tegen het fascisme en antisemitisme als lid van de SDAP. Zijn werk staat bekend om de avontuurlijke en spannende, emotionerende verhalen. In 1994 overlijdt hij in Hoenderloo.13. Eigen mening: Ik vond het wel een leuk boekje om te lezen, alleen vond ik het af en toe een beetje vaag, dan snap je het niet helemaal meer. Want je moet wel goed nadenken bij wat je leest. Ik vond het ook best een apart verhaal. Het is allemaal verzonnen wat erin staat, alleen niet zo dat het erg ongeloofwaardig overkomt.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen