Boekverslag : -- - De Man Achter Het Masker
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 2035 woorden.

A: zakelijke gegevens

1 titel: de man achter het masker

2 schrijfster: Susan kay

3 uitgever en jaar van verschijnen: engelse versie: Doubleday (Londen), 1990 nederlandse versie: De boekerij (Amsterdam) 1993



B: Korte uitleg waarom het boek gekozen is:

De flaptekst sprak mij wel aan



C: bespreking:

1: eerste persoonlijke reactie:

Ik vind dit een erg mooi en interessant boek, het is erg aangrijpend en je leest aan een stuk door. Je leest telkens vanuit een ander standpunt dat maakt het boek wat moeilijker te lezen maar je begrijpt de personen dan wel beter.



2: samenvatting:

1831; Frankrijk, Als Madeleine haar man overlijd tijdens haar zwangerschap is ze vast besloten haar kind naar hem te noemen als het een jongen is. De baby word geboren en het is inderdaad een jongen, maar hij heeft een ernstige handicap: hij is geboren met een mismaakt gezicht. Madeleine vind het een belediging om haar misvormde kind naar haar overleden man te noemen en besluit hem te vernoemen naar de pater, Erik.

Wegens Erik’s misvormde gezicht durft Madeleine hem niet naar buiten te laten en laat hem voortdurend een masker dragen. De enige personen die Erik in zijn eerste jaren ziet zijn, zijn moeder, haar beste vriendin Marie, de pater en hun hond Sacha. Hoewel Madeleine word nagewezen in het dorp blijft ze zelf haar boodschappen doen en gaat ze elke zondag naar de kerk, totdat er rond Erik’s vierde jaar een groep boze mensen voor de deur staan die willen dat Madeleine vertrekt en “het kind” meeneemt. Ondanks dat de pater ze weggestuurd heeft is Madeleine bang en durft het huis niet meer uit, Marie doet nu de boodschappen en Madeleine gaat niet meer naar de kerk. Erik begrijpt niet wat die groep mensen bedoelde, als hij aan zijn moeder vraagt waarom die mensen er waren sleurt Madeleine hem in een woede aanval naar haar slaapkamer, de enige kamer in het huis met een spiegel, en doet zijn masker af. Als Erik in de spiegel kijkt schrikt hij heel erg en begint hij met zijn vuisten de spiegel kapot te rammen. Madeleine begint te huilen en doet niks, gelukkig komt Marie binnen ze verbind Erik’s handen en blijft bij hem tot hij slaapt. Halverwege de nacht schrikt Erik wakker omdat hij een nachtmerrie had over het gezicht in de spiegel, hij is nog te jong om te begrijpen dat het zijn eigen gezicht was en Madeleine besluit dat zo te laten.

Erik blijkt getalenteerd te zijn op verschillende vlakken waarvan onder andere bouwkunst en muziek. Als Madeleine ontwerpen op de achterkanten van bouwtekeningen van haar vader en man ontdekt en de pater hierover verteld schrijft de pater naar een jeugdvriend, een nu beroemde professor in de bouwkunst. Zodra de professor Erik ontmoet heeft en ook vind dat hij een talent is, besluit hij hem te onderwijzen, dit is echter van korte duur aangezien Erik zijn leermeester al snel heeft ingehaald.

Op een dag word Madeleine ziek en de oude dokter weigert naar haar huis te gaan dus komt de nieuwe dokter, dokter Barye. Madeleine krijgt een verhouding met dokter Barye en als hun relatie dreigt stuk te lopen door een conflict over Erik geeft Madeleine Erik de schuld omdat ze niet met dokter Barye kan trouwen. Als later die avond voor de tweede keer een groep boze mensen voor het huis staan die de hond neertrappen rent Erik boos naar buiten en roept allerlei bedreigingen, maar het is al te laat Sacha is overleden, Erik wordt hierop nog bozer en loopt bij een gevecht een steekwond op. Dokter Barye verpleegt hem. Erik loopt die nacht weg omdat hij zijn enige vriend kwijt is en denkt dat zijn moeder zonder hem wel met dokter Barye kan trouwen.

Na een paar dagen door het boos zwerven komt Erik bij een zigeunerkamp terecht. S’nachts besluit hij om de paarden te gaan aaien maar de honden slaan alarm en Erik word gevangen gehouden omdat ze denken dat hij een dief is. Als Javert (een van de zigeuners) achter Erik’s handicap komt gebruikt hij hem als kermis attractie. Als Erik hem verteld van zijn talent als illusionist kan Javert hem niet dwingen die talenten te gebruiken voor het publiek. Erik wil ze gebruiken als hij tot het einde van de voorstelling zijn masker mag ophouden en een eigen tent krijgt, Erik krijgt zijn zin.

Als Erik twaalf is, is Javert na een bruiloft flink dronken en probeert Erik te verkrachten, Erik weet Javert’s mes af te pakken en steekt hem dood. Erik vlucht weg uit het kamp.

Erik rijst af naar Rome en als hij de gebouwen s’ochtends vroeg staat te bekijken word hij opgemerkt door een metselaar(Giovanni), Erik gaat bij Giovanni in de leer en komt bij hem in huis wonen, alles gaat goed totdat Giovanni’s dochter thuis komt. Zij en Erik hebben voortdurend ruzietjes en op een dag eist zij dat Erik zijn masker af zet. Erik doet dit in een vlaag van woede en Giovanni’s dochter werpt zich van het dak af en is op slag dood, Erik voelt zich gedwongen het huis te verlaten en begint een carrière als illusionist op jaarmarkten.

Erik’s carrière als illusionist heeft succes en hij word zo beroemd dat de sjah van Perzië een dienaar(Nadir) stuurt om Erik te halen. Hoewel Erik eerst niet mee wou besluit hij later om toch met Nadir mee te gaan naar Perzië. Erik word illusionist aan het hof. Op een dag schenkt de sjah Erik een jonge vrouw maar hij stuurt haar weg omdat zij bang voor hem is en hij het onmenselijk vind. De vrouw word ter dood gebracht en de sjah wil Erik ook doden. Erik weet met behulp van Nadir te ontsnappen.

Erik reist af naar België en zet daar een Aannemersbedrijf. Zijn ontwerpen blijken heel populair te zijn maar zijn jeugd blijft Erik achtervolgen en Erik besluit dat de enige manier om dit te verwerken het huis waar hij is opgegroeid in brand te steken. Erik reist naar Borcherville, als hij voor het huis staat wil hij eerst de bewoners waarschuwen. Hij belt aan, Marie doet open, ze laat Erik binnen en verteld hem dat zijn moeder drie dagen eerder was gestorven, ze is nooit met dokter Barye getrouwd en er was geen dag dat ze niet over Erik praatte. Als Marie Erik de rouwadvertentie laat zien in de krant ziet Erik ook een ander bericht staan wat hem erg interesseert. Er is een wedstrijd gehouden voor het ontwerp van de nieuwe opera in Parijs. Erik weet dat het te laat is om nog een ontwerp in te sturen en besluit de winnaar te bezoeken.

Erik kan helpen bij de bouw en laat een geheime gang bouwen die aansluit op een geheime kamer helemaal onder de opera, Erik gaat hier wonen. Op een dag is er een nieuwe zangeres in de opera. De nog jonge Christine kan prachtig zingen. Erik zorgt dat ze betere rollen krijgt in opera’s en geeft haar zangles door zijn stem te “verplaatsen”. Christine denkt dat de stem de muziekengel is waar haar vader haar vroeger over vertelde. Op een dag laat hij zich aan Christine zien, hij neemt haar mee naar zijn “huis” dat alleen toegankelijk is via een ondergronds meer. Christine blijft hier een paar weken wonen.

Als Erik een koets neemt naar de opera word die koest bijna ingepikt door een ander Erik stapt toch in, maar de andere man ook. Het blijkt Nadir te zijn, Nadir zorgt daarna dat Erik alle spullen krijgt die hij nodig heeft.

Erik blijkt echter niet de enige te zijn die van Christine houd, ze heeft een minnaar, Raoul, Beide mannen willen met haar trouwen, als Christine toch voor Raoul wil kiezen wil Erik hem vermoorden maar als Christine hem kust laat hij hun toch gaan met als voorwaarde dat de dag voor hun bruiloft Christine nog één keer terugkomt en hem een handgeschreven uitnodiging geeft voor de bruiloft waar hij niet heen zou gaan. Raoul en Christine gaan naar Engeland om daar de paar weken tot hun huwelijk door te brengen.

De dag voor de bruiloft wil Raoul Christine niet terug laten gaan naar Parijs om Erik op te zoeken. Ze krijgen ruzie en Christine reist toch af naar Parijs, een paar uur later gaat Raoul haar achterna. Als Raoul aankomt in De opera vind hij Nadir in de huiskamer van Erik’s huis. Nadir verteld hem dat Christine en Erik in een andere kamer zijn en dat Erik op sterven ligt. Wat er zich in die kamer afgespeeld heeft zal Raoul nooit weten.

Raoul en Christine stellen hun bruiloft een maand uit in verband met de dood van Erik. Als Christine 7 maanden na de bruiloft bevalt. Bedankt Raoul de dokter omdat het een wonder is dat het kindje 2 maanden te vroeg geboren is maar alsnog leeft, hierop merkt de dokter op dat het kindje hoogstens een maand te vroeg geboren is. Christine sterft als haar zoon 13 is en Raoul komt nooit te weten wie nou de vader van zijn zoon is.



3: leeservaring:



Onderwerp: verwachte je dat het onderwerp op deze manier uitgewerkt zou worden? Wat vond je verrasend aan de uitwerking? Ik had niet verwacht dat je het verhaal telkens uit een ander oogpunt zou lezen

Welke kanten van het onderwerp hebben volgens jou te veel/te weinig aandacht gekregen?

De voorgeschiedenis van Madeleine heeft volgens mij teveel aandacht gekregen in het boek, terwijl dat opzig niet belangrijk is voor het verhaal.



Gebeurtenissen:

Bevat het verhaal voldoende gebeurtenissen om te blijven boeien?

Ja het verhaal bevat voldoende gebeurtenissen om te blijven boeien. Af en toen gebeurt er zelfs zoveel dat het verhaal lastig te volgen word.

Beschrijf de gebeurtenis die het meeste indruk op je heeft gemaakt en waarom?

De tweede keer dat er een groep mensen voor het huis van Erik en Madeleine stond heeft op mij het meeste indruk gemaakt, omdat je je op dat moment heel goed kon inleven in het verhaal.



Personages:

Hebben de personages eigenschappen die je bewondert gewoon vind of verafschuwt?

De meeste eigenschappen zijn wel gewoon, op de talenten van Erik na die zijn echt bijzonder en daar heb ik bewondering voor.

Reageren de personages voorspelbaar? Of juist niet? Wat vind je daarvan?

Alle personages reageren vrij onvoorspelbaar, maar dat maakt het verhaal juist extra spannend.

Van welke personages kom je het meeste te weten? Genoeg om hun gedrag te begrijpen? Wat vind je van dit gedrag?

Je komt het meeste te weten over Madeleine, Erik, Giovanni, Nadir, Christine en Raoul omdat je het verhaal vanuit hun gezichtspunten leest, daardoor kan je hun gedrag goed begrijpen. Hoewel ik het vaak niet eens ben met hun gedrag begrijp ik ze wel.



Bouw:

Hangt alles goed met elkaar samen of vind je juist van niet?

De gebeurtenissen hangen goed met elkaar samen.

Is het verhaal spannend? Ja het verhaal is heel spannend, telkens als er iets spannends is gebeurt en je het niet verwacht gebeurt er op nieuw iets spannends

Wat vind je van het eind? Blijft er te veel onduidelijk?

De enige open plek die er op het einde nog is is wie de vader van Christine’s zoon is, maar dat kan je makkelijk raden.



Taalgebruik:

Vind je het verhaal lastig om te lezen? Hoe komt dat?

Af en toe is het verhaal lastig om te lezen maar dat is vooral als je omspringt en het verhaal uit een ander oogpunt leest, dan is het even wennen.

Vind je dat de taal past bij de personages en het onderwerp?

Ja het verhaal speelt zich af van 1831 tot en met 1897 het taalgebruik is dan ook precies aangepast aan die tijd.



4: verwerkingsopdracht:

opdracht: zoek 2 gedichten die passen bij het verhaal en leg uit waarom dat zo is

gedicht 1:

Bij aaneengeregen opzwepende noten

in het jagende ritme van een zomerse bui

spring ik acuut uit mijn zachte fauteuil

en vergeet voor even mijn kraaiepoten



Dan dans ik vurig en lenig de lambada

ondertussen kort vertoevend in het nirwana



Auteur: Sylvia van Hulzen

Uitleg: Erik heeft een passie voor muziek dit blijft zijn hele leven zo.



Gedicht 2:

o, hoe herinner ik

de pijn toe je me

niet meer de vreugde gaf

die ik altijd voelde

als ik met je bezig was



ik mijn gevoelens,

verlangens,

niet meer met je kon delen



het uitspreken van je naam

was als een kwelling

maar ik was verloren

en daarmee jou ook kwijt



auteur: Kyara Elessy

uitleg: ik vind dat dit stukje heel goed past bij het moment dat Christine vertekt naar Engeland met Raoul en Erik achterblijft
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen