Boekverslag : Marga Minco - De Val
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1180 woorden.

56 blz en komt uit boekentoppers serie(waaruit ik het boek gelezen heb)








De val








1. Thema








Het verhaal gaat over het verlies van naasten in de oorlog en de pijn erbij die je nooit vergeet.








2. Vertelwijze








Het verhaal wordt van buitenaf verteld, maar er komen een hoop dialogen in voor. Af en toe worden er wel moeilijke woorden gebruikt die we niet allerdaags gebruiken.








3. Titel








De val is de titel en het gaat om de val van Frieda in een put waardoor ze om het leven komt. Maar het gaat ook om de val toen ze haar vest ging halen in de oorlog. De vluchtauto stond klaar, maar Frieda struikelde en viel toen dus. De vluchtauto reed weg en de mensen die erin zaten zijn later nog opgepakt.








4. Opbouw








Er staat een engelse proloog in van ‘Saul Bellow’ en legt uit dat een mens niet in staat is het leven te doorgronden. Er zit ook een epiloog in over Marga Minco en haar leven en werk en en samenvatting van het boek zelf.








5. Personages








Frieda Borgstein is een oude vrouw die veel aan vroeger denkt. Ze is koppig en eigenzinnig en wordt 85. Ze is een rond karakter want ze veranderd veel van stemmingen in het boek.




Ben Abels werkt in het bejaardentehuis en was vroeger de jongste bediende van Frieda’s man. Hij is een vlak karakter.




Hein Kessels is de man die Frieda’s gezin zou helpen vluchten, ook hij is een vlak karakter.








6. Historische tijd








Het verhaal speelt zich af ongeveer 40 jaar na de oorlog. Het gaat nu om bejaarden die in de oorlog nog jong waren. Het is dus wel van belang.








7. Plaats en ruimte








Het verhaal speelt zich af in het bejaardentehuis en op de straat bij het bejaardentehuis. Dit is van belang omdat de mensen die een rol hebben bejaard zijn en er van alles in het bejaardentehuis gebeurd. Bij de straat valt Frieda in de put en over die put wordt ook veel gepraat.








8. Tijdsduur en tijdsvolgorde








Het verhaal duurt ongeveer 1 ochtend en is geheel grotendeels chronologisch verteld. De ochtend voor de dood van Frieda. Er zitten een hoop flashbacks in naar de oorlog dat in de loop van het verhaal steeds duidelijker maakt wat er toen gebeurd is. Er zitten ook flashbacks naar het overlijden van de man van Frieda waarbij ze steeds weer aan hem denkt. Het laatste hoodstuk bevat dan uiteindelijk de hele gebeurtenis van wat in de oorlog gebeurde waar Frieda zo’n moeite mee heeft.








9. Perspectief








Er wordt van buiten af, auctoriaal, verteld. Er zitten opvallende dialogen tussendoor.








10. Idee








Het woord ‘Jood’ komt helemaal niet in het boek voor. Het wil laten zien dat de oorlog en de gevolgen ervan verschrikkelijk zijn en altijd in het geheugen blijven. Vaak wordt er bij een tragisch ongeval ook een schuldvraag gesteld, alleen Marga gelooft meer in het toeval dat het gebeurd(zoals dat Frieda struikelde en de auto miste waardoor ze de oorlog overleefde)








11. Biografie Marga Minco








Marga Minco is op 31 maart 1920 geboren als Sara Menco in Ginniken in een orthodox-joods gezin. Thuis werd ze vaak Selma genoemd omdat haar lievelingsauteur ‘Selma Lagerlöf’ is. Haar derde voornaam, Marga, staat op een vervalst persoonsbewijs. Na de lagere school ging ze de Nutsschool voor meisjes doen. Ze vind het schrijven van verhalen leuk. Op haar 18e ging ze dan ook werken bij de Bredasche Courant. Alleen in 1940 wordt de directie verplicht Joden te ontslaan.




Begin 1941 verhuist de familie Minco naar Amersfoort. Marga krijgt dan een lichte vorm van tbc en moet kuren in een Senatorium. Na haar herstel verhuizen ze naar Amsterdam en woont ze in een Judenviertel(Joodse getto). De familie van Marga wordt opgepakt, maar Marga vlucht weg via het tuinhekje en weet toen onder te duiken onder de naam Marga Faes. Ze beleefde de bevrijding met haar vriend en haar dochter. Marga en een broer van haar vader zijn de enige overlevenden van de oorlog. In 1945 trouwt Marga met Bert en in 1956 wordt hun 2e dochter geboren.








12. Het verhaal








Frieda Borgstein zit weer eens te denken aan haar man Jacob en haar kinderen Olga en Leo. Ze denkt aan die ene dag, 21 april 1942. Zij en haar man en kinderen staan klaar voor vertrek naar Zwitserland. Frieda gaat nog even naar boven om een vestje voor haar dochtertje te pakken. Als ze boven is hoort ze de deurbel en daarna wat harde stemmen. De deur wordt dichtgesmeten, en Frieda rent naar benden waarbij zij struikelt bij de trap. Ze doet de deur open en de auto rijdt weg.




40 jaar later realiseerd Frieda dat ze aan de Duitsers is ontsnapt doordat zij niet in de auto zat. Haar familie is opgepakt met hun vlucht. Hein zou hen kunnen hebben verraden.




Frieda wordt nu 85 en alles zit haar nog steeds dwars. Ze doet nooit wat aan haar verjaardag, en nu doet ze maar een keer wel wat en is ze druk bezig met de voorbereidingen. Ze wilt er iets bijzonders van maken door gebakjes te halen voor het hele tehuis. En dit dus te trakteren. Frieda vertrekt naar buiten om de gebakjes te halen tegen het advies van de directrice en haar vriend(een goede vriend van vroeger) Ben Abels de vrieskou in. Door haar ogen die zo doen tranen dat ze niks meer ziet. Hierdoor valt ze in een put achter het Volkswagen-busje. Éen van de monteurs probeert Frieda uit de put te halen, maar dat lukt niet. De put is te warm waardoor Frieda overlijdt.




Abels ontmoet toevallig Hein Kessels, de man die Frieda met haar familie naar Zwitserland wilde brengen. Ze maken een afspraak voor een gesprek. Kessels blijkt hen niet verraden te hebben, maar de Duitsers roken misschien onraad vanwege het opvallende gedrag op de fiets, waardoor er achter Kessels is aangereden. De Duitsers wisten niet hoeveel personen er waren, dus hadden ze toen ook niet verder gezocht naar Frieda. Kessels is zelf wel opgepakt en naar verschillende concentratiekampen gegaan. Hij heeft nooit de moeite gehad dit tegen iemand te vertellen, zelfs niet tegen Frieda.












13. Mijn mening








Ik vind het een heel apart boek. Het gaat over de oorlog, maar ook weer niet. Het boek is een vervolg over wat er in de oorlog is gebeurd. Het is een leuk boek. Kort en krachtig. Ik denk vaak van korte boeken zijn niet zulke leuke spannende verhalen, maar hier gebeurt toch redelijk veel. Dat Frieda in de put valt vind ik eigenlijk wel zielig, want nu heeft ze de gebakjes niet getrakteerd. Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe het tehuis nou zou reageren!




Ik weet dat mijn zus een keer een verslag heeft moeten maken over Marga Minco, maar ik heb er nooit naar gevraagd. Ik denk dat ik het boek daarom gekozen heb. Je maakt niet een verslag van een schrijver die je eigenlijk helemaal niet leuk vind. Ik zag toen in mijn tv kastje dit boek staan, en ging het toen maar lezen. In het begin kwam er steeds niks van, enkel maar uitstelling. Maar later toen ik verder ging lezen, bleef ik lezen, steeds weer van, wat is er nou in die oorlog gebeurd? Ik ging het me steeds weer afvragen, en op het eind lees je pas wat er écht is gebeurd.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen