Boekverslag : Mensje Van Keulen - De Gelukkige
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1452 woorden.

SAMENVATTING



Nora groeit als enig kind op in de provincie. Ze wordt l op jonge leeftijd verleid door Martin, een 16 jaar oudere monteur. Nora’s ouders vinden hem fout; hij is een boerenpummel, waar Nora niet mee om hoort te gaan. Alles gebeurt dan ook stiekem. Haar ouders komen erachter, waardoor ze naar Edinburgh verhuist. Nora en Martin trouwen en krijgen een zoon (Robin). Als het niet meer zo goed gaat tussen Nora en Martin, stelt Martin voor een minnaar te zoeken voor Nora (Nora vermoed dat Martin ook zo zijn minnaressen heeft). Die minnaar is Daniël. Nora wordt verliefd op Daniël, wat natuurlijk niet te bedoeling was. Ze gaat met hem mee naar Islamabad, waar hij naartoe moet voor zijn werk. Daniël is daar elke avond dronken. Nadat Daniël Nora heeft proberen te slaan in een dronken bui, stapt ze op het vliegtuig terug naar haar zoon. Robin is ondertussen alweer 18 jaar en heeft ook aardige problemen. Ze komt Martin weer tegen en gaat weer bij hem wonen. Het is niet zoals vroeger, ze leven niet meer als man en vrouw, terwijl ze nog steeds getrouwd zijn. Nora kan niet meer op deze manier leven en gaat baar hun tweede huis in Chamas (Frankrijk).



OPDRACHTEN



A Waar gaat het verhaal over?


1 Het boek gaat over Nora, die haar hele leven op zoek is naar geluk. Helaas krijgt ze te maken met mensen die haar alleen maar ongeluk brengen (Martin, Daniël). Wat ze ook probeert, ze komt

steeds terug naar de mensen die haar zo ongelukkig gemaakt hebben.



‘Sinds onze terugkomst was ik overdag voornamelijk alleen met de bedienden in huis geweest. Dagen van heimwee en verveling, avonden van dronkenschap en verwijt.’



2 Het verhaal leek me wel leuk, en ik had al eens gehoord van Mensje van Keulen, dus was wel benieuwd wat voor soort boeken ze schrijft.



3 Ik zag in een of andere krant dat ze bevriend was met Boudewijn Buch (stond een foto van hun samen in na zijn overlijden). Verder had ik wel eens van haar gehoord, maar geen boeken gelezen ofzo.



B De personen.



1 Hoofdpersoon is Nora Wiarda



2 Ze is volgens mij een sterke vrouw, die heel goed weet wat ze wil en wat niet, alleen durft ze het niet altijd zomaar te vertellen. Ze doet vaak dingen intuïtief.



‘Ik was er op een middag naar toe gefietst op Daniëls fiets. Ik had de nationale dracht aangetrokken, in de veronderstelling dat ik niet al te zeer zou opvallen, maar van een parkeerplaats voor bussen werd ik door wel honderd mannen aangestaard en onder een salvo van blikken en opmerkingen was ik met een rood hoofd teruggefietst.’



In de loop van het verhaal wordt ze wat verstandiger en ze krijgt meer wantrouwen voor mensen die ze niet zo goed kent. Ze voelt zich bedrogen door de mannen waar ze haar leven mee doorgebracht heeft.



3 De belangrijkste relaties van Nora zijn denk ik de mannen met wie ze haar leven heeft doorgebracht. Ten eerste Martin, met hem was ze eerst getrouwd, hij was haar jeugdliefde. Toch is ze nooit echt zeker geweest van hun relatie; toen ze in Edinburgh trouwden was ze niet gelukkig, wat ze wel gehoopt had van haar trouwerij.



‘Ik zag mezelf aan Martins arm het stadhuis binnengaan, de trap oplopen, de ambtenaar een hand geven. Hij zei dat we twee getuigen nodig hadden, het deed er niet toe wie. “Nou, dan ga ik die even halen,” zei Martin (…) Nog geen tien minuten later stonden we buiten. (…)

“Ben je nu gelukkig, mevrouw Borger?” zei Martin

“Ja,” zei ik.

Maar ik herinner me de vreemde, bittere teleurstelling die me overviel toen ik om me heen keek. Het plein, het verkeer, de wandelaars, de geluiden, Martins arm om mijn middel: niets was veranderd sinds ik het stadshuis binnen was gegaan, helemaal niets.’



4 Ik herken niet echt veel van Nora in mezelf, alleen dat ze eigenlijk wel moedig is. Als iets haar totaal niet aanstaat, gaat ze er wat aan doen, en laat ze het niet over zich heen komen.

In het boek reist Nora Daniël achterna, die voor zaken naar Islamabad gaat. In Islamabad misdraagt Daniël zich vreselijk. Hij drinkt heel veel en mishandeld Nora. Ze besluit dan ook om bij hem weg te gaan en het eerste vliegtuig terug naar Holland te nemen.

Best een moedige beslissing. Ze heeft zeker lef, want hij zou voor hetzelfde geld haar achterna gereisd zijn, en dan zat ze in de problemen.



6 De hoofdpersoon is geen bekend figuur.



7 Ik vind de beslissingen die Nora maakt erg moedig, ze heeft een best gelukkige jeugd thuis, haar ouders geven wel veel om haar, ook al hebben ze wel problemen thuis. Toch besluit ze met Martin mee te gaan en met hem trouwen in Edinburgh.

Ik denk dat ze dat vooral deed om nog gelukkiger te worden.



8 Ik vind de hoofdpersoon Nora de meest sympathieke persoon in het boek, ze is ook 1 van de weinige personages die je echt leert kennen als je het boek leest. Ze is wel een vriendelijk iemand, die het opneemt voor mensen, en heel trouw is aan haar vrienden en de mensen die ze ooit gemogen heeft.



9 Het minst sympathiek vind ik Martin. Hij misbruikt Nora pas echt. Als ze getrouwd zijn houd hij er meerdere affaires op na. Hij kwam ook op het rare idee een minnaar voor Nora te gaan zoeken, al en alleen maar om zijn eigen geweten te verlichten. De manier waarop hij met zijn zoon omgaat is ook niet normaal.



‘ “Toe Robin laat ze. En vloek niet zo”

“Wat doet die lul hier?”

Hij staarde met grote ogen naar het raam.

“Moet je kijken hoe hij daar staat! Niet te geloven! Ik wil hem niet zien, ik wil niks met hem te maken hebben. Jij ook, mam, geef geen sjoege.”

Achter de zwarte winkelruit hing als een lampion Martins gezicht. Uitdrukkingsloos, de ogen op mij gericht.

(…) “Weet je wie dat daar is, die creep? Raad eens. Je raad het toch nooit. Ik hoop tenminste niet dat je het raadt, want als ik op hem lijk, mogen ze me meteen begraven. Het is namelijk mijn vader, mijn vader! De laatste keer dat ik hem zag heeft hij me met zijn jachtgeweer het huis uit gejaagd. Ja, je hoort het goed, met een gewéér. Kan de deur gebarricadeerd? Hebben ze hier kogelvrije vesten? Plat allemaal, allemaal plat!”’



C De tijd.



1 Het verhaal speelt zich af op verschillende tijdsmomenten. Een deel speelt zich af in deze tijd, een ander deel vertelt de geschiedenis van Nora’s leven. Vanaf haar jeugd, zo’n 25 jaar geleden, tot een paar jaar voor deze tijd.

Die flashbacks zijn wel belangrijk voor het verloop van het verhaal, zo kom je alles over het leven van Nora te weten, ook hoe haar relatie met Martin begon, wat haar omgeving daarvan vond, en, ik denk het belangrijkste, hoe ze in haar hele leven al op zoek is naar het ware geluk.



2 Ja, mv. van Keulen heeft gewerkt met flashbacks in dit boek. Dat heeft ze vooral gedaan om een beeld te schetsen van het leven van Nora.



D De plaats.



1 Ook de plaats waar het verhaal zich afspeelt wisselt steeds. Het verhaal begint in Islamabad, met Daniël. Daarna gaat het terug naar haar jeugd in de provincie, waar ze Martin ontmoette, en haar relatie met hem begon. Met hem trouwt ze in Schotland, en daar gaan ze ook wonen. Nora gaat weg uit Schotland als ze verliefd wordt op Daniël, die tijdelijk vertrekt naar Islamabad. Nora gaat hem achterna, maar na een tijdje vertrekt ze toch teleurgesteld weer naar huis. Daar voelt ze zich niet echt op haar plaats, en ze gaat naar haar 2e huis in Chamas (Frankrijk).

Ik denk dat de plaats wel een belangrijke rol heeft in het verhaal, het bepaalt de sfeer, en de stemming van Nora wordt ook vaak in verband gebracht met de plaats.



2 De omstandigheden vormen zeker het onderwerp van het verhaal. In het boek volgen gebeurtenissen zich in een rap tempo op, er is weinig gelegenheid om de personen goed te leren kennen.



E Het vertelstandpunt (perspectief)



1 Het verhaal wordt vanuit het perspectief van Nora Wiarda bekeken, ze is tevens de hoofdpersoon uit het verhaal.



2 Omdat het perspectief vanuit Nora komt kan je goed zien hoe ze zich voelt bij sommige gebeurtenissen, zoals de bruiloft met Martin (eerder in dit verslag), waar ze zich niet zo goed voelde als ze zou moeten bij een gelukkige bruiloft. Zo komt het thema geluk ook weer terug; omdat het perspectief van Nora is kan je ook zien hoe ze op zoek gaat naar geluk in haar leven.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen