U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Herman Brusselmans - Uitgeverij Guggenheimer.
Deze versie komt van http://www.scholieren.com/boekverslagen/1026 en is laatst upgedate op 02/12/1999.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 779 woorden.

Herman Brusselmans,

Uitgeverij Guggenheimer

Prometheus

Amsterdam 1999



Het boek bevat 317 bladzijden, het is in 10 hoofdstukken opgedeeld. Elk hoofdstuk is genummerd en wordt met het nummer aangeduid. Per hoofdstuk wordt geen vast tijdsverloop beschreven.



Inhoud

Na zijn eerste avonturen in "De terugkeer van Bonanza" en "Guggenheimer wast witter" is Guggenheimer aanvankelijk van plan zich terug te trekken en te gaan rentenieren. Maar als hij van zijn persoonlijke secretaresse Debbie te weten komt dat de literatuur weer volledig in zal zijn in de volgende eeuw, besluit Guggenheimer een uitgeverij te beginnen. Terwijl hij zich laat bedienen door dienstmeisje Tutsi, poetsvrouw Jasmine (ex-zangeresje)en kokkin Alma en zich overal laat rondrijden door trouwe chauffeur Jules komt de uitgeverij langzaam tot zijn recht. Samen met Jules schakelt hij de andere uitgeverijen uit door hun belangrijkste schrijvers de mogelijkheid tot schrijven te ontnemen.

Ondertussen stapelen de problemen zich op, maar hij weet ze op de hem eigen manier vlug op te lossen. Hij probeert ook nog steeds zoveel mogelijk vrouwen in zijn bed te krijgen en bevredigt ze met zijn nieuw gevonden methode, namelijk neuzen (inderdaad, met behulp van de neus).

Daarnaast lost hij ook problemen op voor zijn naastenmens zoals voor zijn ex-legermakker en headhunter De Volder, wie hij steeds weer van werk voorziet. In de uitgeverij gaat alles zo goed dat tegen het einde van de eeuw zijn boeken de eerste, tweede en derde plaats van de Vlaamse boeken top-tien in beslag nemen.



Motief

In het boek kan je vooral macht en rijkdom en hetgeen hiermee te bereiken is aanduiden als de motieven.



Thema

Het dagelijkse leven van een machtig man.



Tijd

Het verhaal speelt zich af in het Gentse tegen het einde van de 20ste eeuw. Er worden verwijzingen gedaan naar de 21ste eeuw. De tijd die verteld wordt bedraagt een aantal maanden, want in het begin rijdt Guggenheimer nog met de kap van zijn auto open en op het einde wordt duidelijk gezegd dat het einde van het jaar nadert. Het verhaal is chronologisch opgebouwd en een paar keer wordt teruggekeken.



Personages

Het belangrijkste personage is Guggenheimer, hij is een round character, zijn karakter blijft vrijwel gelijk maar toch komt hij verrassend uit de hoek.

Hiernaast zijn ook personages als Debbie, Tutsi, Alma, Jasmine en De Volder aanwezig, zij komen meer dan eens aan bod maar hun rol is ondergeschikt aan die van Guggenheimer.

Ook zijn er personages aanwezig die slechts eenmalig in het verhaal voorkomen, zoals Monika Van Paemel, Inge Moerenhout, … dit zijn meestal echt bestaande personages en vaak bekende Vlamingen.



Perspectief

Het verhaal wordt verteld vanuit een auctorieel vertelstandpunt. De verteller beschrijft de handelingen van meerdere personages.



Stijl en taal

De stijl en taal zijn vrij gewoon maar er wordt door Guggenheimer nogal veel gevloekt en gescholden. Soms is er een redelijk plat taalgebruik.



Interpretatie en evaluatie

Ik geef het boek een 8 op 10. Er was genoeg humor aanwezig om me meer dan eens aan het lachen te krijgen. Ik vond het ook leuk dat ik kon meevolgen door Gent en dat er veel in het echte leven bekende personages en gebouwen (café, stadhuis, restaurant) gebruikt worden. Ik zou het boek zeker aan anderen aanraden omdat het ontspannend is en zeer vlot leest.



De auteur

Herman Brusselmans

Geboren: 1957

Debuut: Het zinloze zeilen (1982, verhalen)

Genres: Roman, novelle, kort verhaal, column, toneel, essay

Bibliografie:

1982 Het zinloze zeilen (a)

1984 Prachtige ogen (b)

1985 De man die werk vond (c)

1986 Heden ben ik nuchter (1)

1987 Zijn er kanalen in Aalst? (2)

1988 De geschiedenis van de Vlaamse letterkunde. Van 12 mei 1136 tot 17 oktober (i)

1984 essays

1988 Iedere zondag sterven en doodgaan in de week

1989 Dagboek van een vermoeide egoïst (3)

1989 De Canadese muur (toneel, samen met Tom Lanoye)

1989 De geschiedenis van de Wereldliteratuur (ii)

1990 Vlucht voor mij (4)

1991 Ex-schrijver

1992 Het mooie kotsende meisje

1993 Ex-minnaar

1994 Ex-drummer

1994 Het oude nieuws van deze tijden

1995 Kou van jou (bevat 1, 2, 3 en 4)

1995 De terugkeer van Bonanza

1995 Vrouwen met een IQ

1996 Autobiografie van iemand anders

1996 Guggenheimer wast witter

1996 Trilogie voor beginners (bevat a, b en c)

1997 Zul je mij altijd graag zien

1997 Meisjes hebben grotere borsten dan jongens

1997 Weg met de literatuur (bevat i en ii)

1997 Logica voor idioten

1998 Bloemen op mijn graf

1998 Nog drie keer slapen en ik word wakker

1999 Uitgeverij Guggenheimer (Het boek werd na een maand al uit de handel genomen.)



Reactie

Ik heb dit boek gekozen omdat ik Brusselmans boeken graag lees en omdat ik de twee voorgaande boeken in de Guggenheimer-reeks ook heel goed vond.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen