Boekverslag : Tim Krabbe - Het Gouden Ei
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1620 woorden.

1) Het uiterlijk van het boek:

De titel van het boek is “het gouden ei”. Omdat er in het boek een nachtmerrie voorkomt, waarin een gouden ei in de ruimte verschijnt.

Het boek bestaat uit 4 hoofdstukken verhaal en 1 hoofdstuk over de schrijver (Tim Krabbé). Bij een nieuw hoofdstuk staan nieuwe nummers maar geen titels. Het boek heeft 92 bladzijden en het verhaal zelf 82.

Het is een kopie van de eerste druk uit 1984, toen kwam het boek uit.

De omslag van het echte boek is geel met daarop een illustratie van het tankstation. In de kopie verder staan nergens illustraties en de bladzijden van het boek duren ongeveer allemaal even lang. Er zit geen inleiding of inhoud in het boek.





2) De schrijver:

De schrijver van het boek is Tim Krabbé. Hij werd op 13 april 1943 geboren in Amsterdam. Zijn vader was kunstschilder en zijn moeder deed als werk teksten vertalen en filmteksten schrijven. Tm krabbé wilde van jongs af aan al schrijver worden. En haalde op school ook altijd erg goede punten voor zijn opstellen.

Ook vond hij schaken geweldig leuk. Hij had ook schaaktalent, eind jaren 60, begin jaren 70, behoorde hij tot de Top-20 van beste schakers. In 1978 verschenen 2 nieuwe werken van Krabbé: de verhalenbundel De stad in het midden en het literaire verslag van een wielerwedstrijd, De renner. Krabbé heeft in deze bundel duidelijker dan in eerder werk gebruik gemaakt van zijn eigen achtergronden, o.a. wat betreft de verhouding tussen Louis en zijn vader de kunstschilder. Het eerste verhaal uit de bundel, ‘De paardentekenaar’, werd in 1983 voor TV verfilmd.

Door zijn nieuwe jarenlange fietsobsessie verdween het schrijven naar het tweede plan. Pas in 1984 kwamen er weer 2 nieuwe boeken uit.

Krabbé liet zich inspireren door een klein berichtje in een Belgische krant. Vele jaren en 2 verfilmingen later, achterhaalde Krabbé wat er in werkelijkheid met dit meisje was gebeurd; haar ‘verdwijning’ bleek slechts één dag te hebben geduurd – zij was per ongelijk in de verkeerde touringcar gestapt. Tot grote woede van Krabbé weigerde het Fonds voor de letteren zijn verzoek om een aanvullend honorarium voor Het gouden ei, ‘wegens te geringe literaire kwaliteiten’. Volgens Krabbé bestaat er in Nederland geen waardering voor het goede verhaal. Meer waardering was er vanuit de filmwereld.

Na de Nederlandse verfilming in 1988, waarvoor Krabbé zelf het scenario schreef, volgde in 1993 een Amerikaanse remake. De populariteit van Het gouden ei onder middelbare scholieren leverde hem de diepzee-prijs op.



3) Taalgebruik:

De tekst was niet moeilijk om te lezen, dit kwam doordat er geen moeilijke woorden/zinnen in voorkwamen. Het is een gewone standaardtaal die er gebruikt wordt.

De hoofdstukken van het boek hebben geen titels, maar zijn genummerd; 1,2,3…

Er komen veel dialogen in voor. Zoals; “Het meisje deed een stap naar hem toe. ‘Mag ik kijken?’ Vroeg ze. ‘Wat bedoelt u?’ Ze wees op…”

In het verhaal komen geen of weinig symbolische wijzigingen voor, dat maakt het lezen makkelijk.



4) Personen/figuren:

De hoofdpersonen zijn: Rex Hofman en Raymond Lemorne. Saskia en Lieneke zijn bijfiguren. Tussen Rex van Lemorne zijn veel verschillen. Lemorne is een nette en gelukkige man, hij heeft 2 aardige dochters en is getrouwd. Maar hij is ook de moordenaar van Saskia, hij is erg gewetenloos. Rex heeft wel een geweten, hij treitert Saskia vaak, hij heeft hier wel berouw van en weet niet waarom hij dit heeft gedaan.

Veel ontwikkelingen van de karakters komen niet voor in het verhaal daar is het te kort voor. (uit de film)



5) Perspectief:

De verteller is de auteur. Er wordt verteld over de verschillende personen, zonder dat er sprake is van een ik-figuur. Je ziet de gebeurtenissen wel als het ware vanuit Rex Hofman in de eerste 2 hoofdstukken. In het derde hoofdstuk wordt het verhaal vanuit het perspectief van Raymond Lemorne verteld, in het vierde hoofdstuk ligt het perspectief weer bij Rex en in het laatste hoofdstuk kun je de situatie lezen door de ogen van de mensen bij Rex in de buurt en de politie die niets afweten van wat er gebeurd is.



6) Tijd:

Het verhaal speelt zich denk ik af rond de tijd dat het geschreven is. Doordat ze vertellen over de fietsen op het dak van de auto, en de hotels enz. dus ongeveer rond 1984. In het boek wordt gewerkt met flashbacks en flash forwards. Dit is noodzakelijk om de verdwijning, de motieven van de moordenaar en de reactie van Rex uit te leggen. Dus je weet niet precies hoe lang het verhaal duurt. Maar ik denk ongeveer 8 jaar en een paar maanden.



7) Plaats/decor:

De verdwijning speelt zich af in Frankrijk, bij het TOTAL-station aan een snelweg, dicht bij het plaatsje Autun, in Marina di Camerota in Italië en in Buitenveldert in Amsterdam.

B.v.: “Boven aan de glooiing rees als een vreemd wit kasteel een benzinestation op, aangekondigd door een bord: TOTAL 900m.”

In Italië gaat Rex met Lieneke op vakantie (8 jaar later). En in Amsterdam wonen ze.

Rex raakt erg in de war als saskia verdwenen is.

8) Thema en motieven:

Het boek gaat over de vreemde verdwijning van Saskia, waardoor Rex zich heel alleen en onzeker gaat voelen. Het volgende citaat uit het einde van het boek geeft dit goed weer; " Hij lag in een kist, levend begraven. Dat dit Saskia was aangedaan! Dat zij hier zo had gelegen, smekend dat hij haar zou komen redden, tegelijk zeker wetend…” en “Zich vastklampend aan de schuwe blik van de jonge pompbediende riep hij: ‘Saskia! Saskia!’ Mensen bevroren in hun schreden. Het is mijn vrouw. Ze…”.

Saskia droomde ooit dat ze zat opgesloten in een gouden ei dat door het heelal vloog. Rex snapte die droom niet. Maar na haar verdwijning droomde hij het ook.

Een aantal punten van de motieven van het verhaal;

· Liefde : De Liefde tussen Saskia en Rex speelt een grote rol in dit verhaal. En later ook de liefde tussen Rex en Lieneke.

· verdwijning : de verdwijning is het grootste motief in het verhaal. Hier draait alles om.

· droom : Lieneke en Rex zitten eeuwig opgesloten in een gouden ei, tenzij het ei tegen een ander ei aanbotst. Dat geeft ze een gevoel van angst. Ook denk ik dat deze droom naar aanleiding is van eenzaamheid. Ook heeft Saskia een gedroomd over een gouden ei in het heelal daar zat ze in opgesloten en zodra dat ei tegen een ander ei aan zou botsen zou ze sterven. Ook Rex krijgt die droom na haar verdwijning.

· getal 8: Acht is het geluksgetal van Saskia, maar het is ook het symbool voor oneindigheid of eeuwigheid voor. Rex vindt doodgaan beter dan altijd eenzaam of onwetend te blijven.



9) Genre:

Drama/avonturenroman, omdat het geen vrolijk verhaal is maar er gebeurd veel in.



10) Samenvatting van het verhaal:

‘Het gouden ei’ is een boek over Rex en Saskia. Zij zijn verliefd op en gaan samen op vakantie. Als ze stoppen bij een tankstation in Frankrijk stapt Saskia uit om iets te drinken te halen en komt daarna niet meer terug. Rex gaat haar zoeken maar vindt haar niet terug.

Acht jaar later heeft Rex een nieuwe vriendin, Lieneke, maar hij denkt nog steeds aan Saskia. Hij adverteert in Frankrijk om erachter te komen wat er met haar is gebeurd. Hij gelooft niet dat ze nog in leven is, maar wil alleen maar weten wat ze heeft meegemaakt.

Hij wordt benaderd door een zekere Raymond Lemorne, die hem zijn levensverhaal vertelt.

Een aantal jaar geleden had Lemorne eens een meisje uit een rivier gered en toen hij weer op het droge stond, had er zich een gedachte in zijn hoofd vast gezet: als hij in staat was goed te doen, kon hij dan ook iets slechts doen. Vanaf dat moment probeerde hij iets slechts te verzinnen om erachter te komen of hij dat echt kon doen. Hij probeerde jonge vrouwen zijn auto in te krijgen, wat telkens mislukte. Tot hij Saskia tegen kwam. Hij wist haar met een list zijn auto in te krijgen, waar hij haar

Lemorne zegt tegen Rex dat hij hem wel wil laten weten wat er met Saskia is gebeurd, als hij hetzelfde meemaakt als Saskia. Rex, die de onzekerheid over het lot van Saskia niet meer kon verdragen, laat Lemorne hem ook bedwelmen.

Saskia heeft een droom, die Rex na haar verdwijning ook krijgt. Ze zweeft in een gouden ei door het heelal. Ze kan niet sterven. Alleen als ze tegen het tweede gouden ei, dat ook ergens in dat heelal zweeft, botst, zal alles over zijn.



11) Eigen mening:

Ik vond het een goed verhaal, maar er zijn heel veel dingen die weggelaten konden worden. Zo wordt Rex bemind door ene onbekende Sandra. Het stukje met Sandra heeft niets met verhaal te maken.

Er waren ook redelijk veel 'rare' zinnen zoals: " 'Waarom ga je zelf niet achter het stuur zitten? Dan kan je de kilometerteller veel beter zien.' Dat dacht Rex, en hij dacht ook: 'laat ik dat nu niet zeggen,' maar hij zei het toch."

Ik vond het wel apart dat het verhaal niet heel goed afliep, want dat verwacht je meestal wel in zo’n boek.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen