Boekverslag : Pieter Aspe - Vagevuur
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 2651 woorden.

Bibliografie
3e druk (eerste druk oktober 2001)


Samenvatting


Het boek zelf

1.Samenvatting van de inhoud

Frank Lernout, een staljongen van de manege Amazone, rooft samen met zijn vriend Stefaan Priem, de villa van Paul Verfaille, een gerenommeerd theaterproducent, leeg. Tijdens het leegroven ontdekt hij een aantal schokkende foto’s genomen in de folterkamers van de Chileense dienst. Van In onderzoekt de diefstal met tegenzin, en laat dit via een arrogant gedrag t.o.v. Verfaille duidelijk merken. Hij heeft veel meer belangstelling voor een gemaskerde potloodventer die in de buurt van het gloednieuwe concertgebouw is gesignaleerd.
Wanneer Lorenzo Calandt, de conciërge van het concertgebouw, in de parkeergarage een afgerukte vinger aantreft, op het moment dat een toneelgezelschap een modernistisch stuk instudeert, wordt de interesse voor wat er zich in en rond het concertgebouw afspeelt nog groter. De enigen die op dat moment in het concertgebouw aanwezig waren, zijn Max Cleysters, Baldomero Duran, Paul Verfaille en Maya Claus. Het toneelstuk ‘Vagevuur’ wordt geregisseerd door Max Cleysters, de vriend van Merel Martens, actrice en de nicht van Hannelore, die tot op het moment dat Hannelore hen betrapt met drugs, bij Pieter thuis logeren. Baldomero is de technisch directeur van het toneelgezelschap, Paul Verfaille de producent en Maya Claus een veelbesproken productieassistente. Na de drugsaffaire komt Max te weten dat Merel zwanger is van Duran.
Op de afgerukte pink werd paardenmest aangetroffen, dit leidt Pieter naar de manege Amazone, uitgebaat door Eliane Vancleven, de vriendin van Elena Littin die aangifte had gedaan over de exhibitionist. Terwijl Van In, Dina, de dochter van Eliane, ondervraagt, gaat de stoeterij in de vlammen op. Tussen het puin treft de brandweer een verkoold lijk aan, waarvan de pink ontbreekt.
Wanneer Van In de volgende dag Eliane en Dina ondervraagt komt hij te weten dat Frank logeerde in de manege, maar enkele dagen geleden ontslagen was door Eliane omdat hij Dina lastig viel. Het zou dus goed kunnen dat Frank de manege in brand gestoken heeft om wraak te nemen, maar dan is er natuurlijk nog de pink…
Enkele dagen later komt er een melding binnen van een overval op een krantenwinkel in Sijsele. De eigenaar heeft op de overvaller geschoten maar deze is toch nog kunnen vluchten. Later op de dag wordt de vluchtauto teruggevonden, het is de mercedes die enkele dagen geleden van Verfaille gestolen was.
Ondertussen is het rond de potloodventer stilletjes gebleven, op een valse melding na. Maar wanneer Van In bij Lorenzo langsgaat om nog eens te informeren over de afgerukte pink, begint de conciërge spontaan te praten over de potloodventer. Lorenzo heeft namelijk Chris van Der Weyden, de ex-schepen van Brugge, in de bosjes een bivakmuts zien aantrekken. Maar op het ogenblik dat Van In, Calandt ondervraagt, klopt Els Pieraerts, een journaliste, op de deur. Ze komt Calandt interviewen over Chris van Der Weyden. Het feit dat de Els Pieraerts eerder wist wie er achter de bivakmuts van de potloodventer zat, stemt Pieter Van In misnoegd.
Terwijl Hannelore en Van In proberen om alle raadsels op te lossen, bemachtigt Dina, tegen alle wil van haar moeder, een rol in het toneelstuk ‘Vagevuur’. Ze vervangt Merel, die uit het toneelgezelschap is opgestapt.
En wanneer de puzzel voor Van In een beetje duidelijk begint te worden, gebeurd er weer iets dat alle stukjes in elkaar doet vallen. Verfaille wordt vermoord teruggevonden in zijn huis door Maya Claus, die hem zou komen ‘verwennen’. Zijn hand werd afgehakt en meegenomen. Terwijl Van In de villa van Verfaille onderzoekt, krijgt hij te horen dat er in de vluchtauto van het misdrijf in Sijsele huidschilfers zijn gevonden die afkomstig zijn van de persoon die dood is aangetroffen in de manege van mevrouw Vancleven. Dit maakt het allemaal nog moeilijker.
Wanneer Van In Dina nog eens ondervraagt in verband met de brand, krijgt hij te horen dat haar moeder Elena heeft leren kennen toen ze nog in Chili woonden en dat Elena met de hulp van Dina’s oom, Chris van Der Weyden naar België is kunnen verhuizen. Elena is in Chili zwaar mishandeld door een zeker Silvio Hernan. Hernan was na de val van het Pinochet regime spoorloos verdwenen, en volgens een officieus rapport zou hij zich in België gevestigd hebben onder de naam Baldomero Duran.
Maar voor Van In het verhaal over Baldomero helemaal te weten komt, gaat hij naar Chris van Der Weyden om hem te ondervragen. Het is de vrouw van Chris die de deur opent en wanneer ze hem wil verwittigen dat commissaris Van In hem wil spreken, treft ze hem dood aan in zijn bureau. Van Der Weyden was vermoord.
Mevrouw van Der Weyden staat er op om onmiddellijk een verklaring af te leggen tegenover Commissaris Van in en begint spontaan over de potloodventer. Lorenzo Calandt had enkele jaren geleden een zwaar ongeluk gehad, waarbij hij zwaar gewoond raakte aan zijn been. Maar Lorenzo had op de avond van het ongeluk te veel gedronken en niemand wou zijn zaak verdedigen, behalve Chris van Der Weyde. Maar toen de schadevergoeding ontoereikend bleek heeft Lorenzo, van Der Weyden bestookt met dreigbrieven, en het verhaal van de potloodventer verzonnen.
En dan komt plots alles in een stroomversnelling, Baldomero Duran verdwijnt, men komt erachter dat ook Wim Ketels, voormalig militair attaché op de Belgische ambassade in Chili, ook martelsessies heeft bijgewoond, en dat Maya Claus alles doet om een rol in Vagevuur te bemachtigen, zelfs met de gouverneur slapen…
Tijdens de première van Vagevuur, ontdekt Dina in de ketel op het podium, het lijk van Baldomero Duran. En dan wordt het Van In plots allemaal duidelijk. Hij laat alle verdachten (Max Cleysters, Merel Martens, Eliane Vancleven, Wim Ketels, Dina Vancleven, Edwina Van der Weyden, Lorenzo Calandt, Els Pieraerts en Elena Littin) op het podium komen. En begint aan zijn ontmaskering. Ondertussen wordt ook Frank Lernout opgepakt, en naar het podium gebracht. Van In begint zijn ontknoping bij mevrouw Littin, die in het park bedreigd was door Baldomero en het verhaal van de potloodventer had verzonnen. Ze had Chris van Der Weyden verteld over haar ontmoeting met Baldomero in het park, en die wou Baldomero vermoorden omdat hij Robrecht van Der Weyden had vermoord nadat hij Elena had vrijgekocht. Maar een paar uur voor Baldomero’s dood heeft Baldomero Chris vermoord. De enige die wist dat Chris die dag ging ondervraagd worden was Dina…maar zei is een onschuldig meisje dat enkel een rol in vagevuur wou bemachtigen. Dan gaat Van In naar Lernout, hij getuigd dat Baldomero en Verfaille zijn vriend, Stefaan Priem, hadden vermoord, nadat hij hen had gechanteerd met de foto’s die ze gevonden hadden tijdens de inbraak. Uit angst dat de politie zijn verhaal niet zou geloven heeft hij de stoeterij in brand gestoken en de pink in het concertgebouw achter gelaten om de politie op het verkeerde spoor te leiden. Maar hij werd betrapt door de conciërge…toch is Lernout niet de moordenaar, er zijn nog genoeg anderen die een motief hadden om Verfaille en Duran te vermoorden. Max Cleysters, die zwaar in de schulden zat bij Verfaille. Maya Claus die alles deed om een rol te bemachtigen in Vagevuur. Wim Ketels, die bang was dat men er zou achter komen wat hij in Chili had uitgespookt. En dan gaat Lorenzo plots staan, hij biecht op dat hij de moordenaar is. Hij heeft het gedaan voor Elena, nadat Lernout hem de foto’s had laten zien. …

2. het thema

De misdaden van het Pinochet-regime en de gevolgen ervan zijn de leidraad van deze detective. Slechts een paar keer omschrijft Aspe de folteringen die Elena heeft ondergaan onder het Pinochet-regime, maar dat is al genoeg om een verschrikkelijke afschuw te krijgen. Eigenlijk weet je niets, in het begin weet je enkel dat er gruwelijke foto’s gevonden zijn. Slechts veel later in het boek kom je de mogelijke beelden die erop staan te weten via de omschrijvingen van folteringen: ‘’Hernan stak gloeiende priemen onder mijn vingernagels…Hernan stopte mijn hoofd in drek tot ik bijna stikte..Hernan joeg drie spijkers door mijn scrotum…Hernan sneed mijn rechteroor af en dwong een gevangene het op te eten…’’
Via de media krijg je veel te horen over de gruwelijkheden van Pinochet, maar in een boek komt alles nog dichterbij, want je leeft mee, alles speelt zich in je hoofd af.
De gevolgen van de folteringen komen veel duidelijker aan bod dan de folteringen zelf, alles heeft er rechtstreeks of onrechtstreeks mee te maken.
Ook de politiek in België komt aan bod. Met de corruptie en de doofpot in de hoofdrollen. Zoals de gouverneur die via burgemeester Moens zijn nichtje Maya Claus hogerop wil helpen. Maar Moens weigert hem te helpen omdat hij zich geen schandalen meer kan permitteren. En wanneer Moens erachter komt dat de gouverneur er een minnares op na houdt, wil hij alles doen om dit binnen de muren van het stadhuis te houden.
En dan is er natuurlijk ook het vagevuur, de plaats voor de veroordeelden…In het boek gaat vagevuur over gebroken relaties. ‘’dat het stuk eigenlijk over gebroken relaties ging, was niet meteen duidelijk. De hele problematiek zat verstopt in het verhaaltje.’’ (een perfecte omschrijving van het boek zelf)
Deze mengeling van thema’s die op het eerste zicht niet samen horen vindt Aspe zelf gewaagd.
‘’Vagevuur is een mengeling van genres die op het eerste gezicht niet bij elkaar horen: gruwel, slapstick, een beetje politiek…. Dat is iets wat ik niet zou hebben gedurfd toen ik zeven jaar geleden begon te schrijven. Het is zeker een gewaagde structuur en eigenlijk ben ik er niet helemaal gerust in. De roman is minder herkenbaar dan de vorige boeken en de mensen vragen herkenbaarheid.’’(Weekend Knack, 7 november 2001)

3. de hoofdpersonages

Pieter Van In
Pieter Van In is commissaris bij de bezondere recherche. Hij staat bekend als een goede speurder, en zet zich volledig in voor het onderzoek. Niets of niemand ontziet hij.
Hij is getrouwd met hoofdcommissaris Hannelore Martens, en vader van hun tweeling. Pieter is iemand die kost wat kost zijn eigen willetje gaat, als iets niet naar zijn zin is laat hij dat duidelijk merken. Zoals wanneer hij met tegenzin de zaak verfaille behandelt:
‘Ik zou het op prijs stellen als u hier niet rookte’, zei Verfaille ingehouden. ‘Zo zijn er wel meer’, repliceerde Van In met een boosaardig lachje.
Pieter houdt van de goede dingen van het leven. Zoals de stereotype man geniet hij het meest van alcohol, roken en seks. En een keer heeft hij het niet in de hand, en bezat zich een hele nacht samen met een vals beschuldigde potloodventer in zijn stamcafé. Maar hij laat zich niet kennen en doet de volgende dag alsof er niets gebeurt is, en werkt de hele dag goed door. Hij beslist om te stoppen met roken, maar heeft er meer moeite mee dan hij wil toegeven…’ik vind het fijn dat je gestopt bent met roken.’, zei Hannelore terwijl ze hem tegen zich aandrukte. ‘Ook dat nog.’, dacht hij en hij bestelde een portie frieten… Seks echter kan hij helemaal niet laten, hij begeert het, maar wel op een gezonde manier. Hij geniet op elk moment ten volle van het lichaam van Hannelore, eens gaat het zelfs zo ver dat ze betrapt worden op het kantoor van Hannelore door een van haar medewerkers.


Hannelore Martens
Hannelore is voor Pieter Aspe het ideaalbeeld van de vrouw. Ze ziet er goed uit, is bezorgd en loyaal, kan goed manipuleren en ze zaagt niet. (weekend Knack, 7 november 2001)
In de vorige thrillers van Aspe liep Hannelore er vaak gewoon wat bij, en ze kwam goed van pas omdat gemakkelijker contact had met ‘’hogerhand’’. Van In zit nu misschien niet echt onder de sloef, maar het lijkt er wel op.
Het feit dat Versaevel op haar verliefd wordt, streelt aan de ene kant haar ego, maar aan de andere kant vindt ze het ook vervelend. Want een homo wordt niet zomaar op de eerste de beste vrouw verliefd denkt ze zelf.
Hannelore wordt steeds meer gezien als het moedertype, ten op zichte van haar tweeling, maar ook ten op zichte van Merel.

Nevenpersonages
Verdere personages in het boek zijn: Carine Neels, hoofdcommissaris De Kee, Versaevel, Bruynooghe, Wim Ketels, Elena Littin, Eliane Vancleven, Dina Vancleven, Frank Lernout, Stefaan Priem, Merel Martens, Max Cleysters, Paul Verfaille, Baldomero Duran, Lorenzo Calandt, Chris Van der Weyden, burgemeester Moens, de gouverneur, Maya Claus, Edwina Van der Weyden

4.Persoonlijke leeservaring

Ik heb Vagevuur echt graag gelezen. Een boek met spanning, veel complotten , en onverwachtse gebeurtenissen. Wat verlang je nog meer om een boeiende leesavond door te maken.
Maar de gruwels die in het verhaal meespeelden hebben me langer dan een avond achtervolgd. De misdaden van Pinochet hebben me nog nooit zo hard gegrepen als wanneer ik ze las in dit boek. Ook het toneelstuk Vagevuur heeft indruk op me gemaakt, omdat het zo onduidelijk, duister was. Ik snapte de inhoud van het toneelstuk niet echt, en nu soms nog niet. Maar het past wel in het verhaal dat is zeker. Het enige wat niet echt in de verhaallijn paste was misschien het einde. Aspe beschrijft het zelf als een echt Amerikaans einde, een beetje te Amerikaans naar mijn zin, maar wel onverwachts. Maar ik stoor me er niet zo erg aan omdat ik zelf niet echt een andere zou gevonden hebben om alle puzzelstukjes bij elkaar te brengen.

Biografie van de auteur

Pieter Aspe debuteerde in 1995 met "Het vierkant van de wraak". In sneltempo volgden een aantal andere misdaadromans "De Midasmoorden", "De kinderen van Chronos", "De vierde gestalte", "Het Dreyse-Incident" en "Blauw bloed.
Aspe laat spanningen voortvloeien uit de verschillende karakters van zijn personages. Zowel uiterlijk als innerlijk worden zij goed uitgewerkt en dit vanuit een auctoriale vertelstijl. De schrijver besteedt aandacht aan het ruimtegebruik. De ene keer contrasterend en de andere keer begeleidend. Hierbij maakt hij gretig gebruik van het feit dat hij een Bruggeling is. Hij laat al zijn verhalen in Brugge afspelen zodat hij het 'decor' goed kan beschrijven.
Zijn zeer boeiende boeken verkopen sneller dan we kunnen lezen. Het zijn geen vulgaire detectives. Neen, het zijn detectives die origineel zijn in hun kuisheid en tevens met veel vaart, humor en intelligentie geschreven zijn.
Men moet moeite doen om na het eerste hoofdstuk niet meteen tot de uiterst spannende ontknoping door te gaan.

PIETER ASPE (PIERRE ASPESLAG)
Geboren in Brugge op 03.04.1953
Actief in de jeugdbeweging en de schoolraad tijdens de jaren zestig.
Gehuwd met Francine De Duytsche.
Twee kinderen: Tessa (°1972) en Mira (°1974)
Hobby's: lezen en fotografie

Romans
1995 - Het vierkant van de wraak - Manteau - thriller
1996 - De Midasmoorden - Meulenhoff/Manteau - thriller
1997 - De kinderen van Chronos - Manteau - thriller
1998 - De vierde gestalte - Manteau / Van Holkema en Warendorf - thriller
1998 - Grof wild - Manteau / Van Holkema en Warendorf - novelle/thriller
1998 - Bloedband - Standaard Jeugd - jeugdboek
1999 - Het Dreyse-incident - Manteau - thriller
1999 - Luchtpost - Standaard Jeugd - jeugdboek
2000 - Blauw bloed - Manteau - thriller
2000 - Dood tij - Manteau - thriller
2001 – Zoenoffer – thriller
2001 – Vagevuur – thriller

Korte verhalen
1996 - Human intrest - Meulenhoff/Manteau - kort verhaal in de bundel 11X een schot in de roos
1996 - Wellust - kort verhaal in het literair tijdschrift de Brakke Hond
1996 - Het laatste beleg - kort verhaal in De Morgen

Scenario's
1997 - scenario's voor een gerechtsdrama (VRT)
1997 - scenario's voor Heterdaad (VRT)
1998 - concept en pilootaflevering voor een internationale politieserie

Beroep
1972 - 1976
magazijnbediende
verkoper van granen
seizoenagent bij de zeevaartpolitie
fotograaf bij de Lastigen Bruggeling
manusje van alles bij een textielfirma
1976 - 1978
studiemeester - opvoeder
kandidaat op de lijst van de Brugse Democraten
commissaris van een intercommunale
1978 - 1985
uitgeweken naar een boerderij in Oostkamp
handel in brocante en wijn
1985 - 1996
conciërge van de Heilig-Bloedkapel
1996 -
auteur en scenarist


Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen