Boekverslag : Theo Hoogstraaten - Blind Date
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1472 woorden.

Titel : blind date



B. Inhoud



1. Onderwerp



Het boek gaat over het verschil tussen de Nederlandse en Turkse cultuur. (Uitgaan, vriendjes). Op een strandfeest van kinderen uit de 4e havo, wordt XTC gebruikt. Een Turks meisje en een Hollandse jongen willen met elkaar gaan vrijen. Zij wordt door haar broer, die het een schande vindt per ongeluk neergestoken.





2. Belangrijkste gebeurtenis



De belangrijkste gebeurtenis in het boek is, dat Meryem neergestoken wordt op het moment dat ze met Stefan ‘De duinen ingaat’, om te vrijen. Het hele boek gaat over het zoeken naar de dader. De vriendin en vriend van Meryem, (Astrid en Stefan) gaan op zoek naar de dader. Zij denken dat het de ‘gluurder’ met de nachtkijker is, maar dat blijkt niet zo te zijn. Het blijkt de broer van Meryem te zijn, die vindt dat Meryem de familie te schande heeft gemaakt.





3. Plaats en omgeving



Het verhaal speelt zich af in en rond het strand en de duinen van een badplaats aan de Noordzee, in de buurt van Alkmaar. De gebeurtenissen hadden ook bijvoorbeeld in een bos plaats kunnen vinden. Voor het verhaal had dat niet veel uitgemaakt.





4. Tijd



Het verhaal speelt zich af rond de tijd dat het boek geschreven is (1999). Dit is te merken aan onder andere het taalgebruik, XTC en de scooters die de jongens hebben.







5. Tijdsduur



De duur van het verhaal is volgens mij ongeveer een week. Eerst wordt er een blind date georganiseerd. Dan is het de avond van de blind date. 2 of 3 dagen later komt de politie erachter dat de broer van Meryem haar heeft neergestoken om de eer van de familie te redden





6. Chronologie, flashbacks en tijdsprongen



Het verhaal wordt helemaal in chronologische volgorde verteld. De schrijver maakt geen grote sprongen in de tijd en gebruikt geen flashbacks.





7. Afloop



Meryem, die in het ziekenhuis ligt, wil niet aan de politie vertellen wie haar neergestoken heeft. Stefan en Astrid halen Meryem over het toch te vertellen. De dader Meryems broer Murat te zijn. Meryem durft niet naar huis terug, maar Astrid gaat Meryems moeder vertellen dat er niets is gebeurd.





8. Soort afloop



Ik vind dat het boek een goed einde heeft. Het is nog niet duidelijk of Meryem bij haar ouders terug kan komen. Ook is niet duidelijk of Murat gestraft zal worden. Hierdoor is het een open einde.



Ander einde



Omdat Meryem toch verteld heeft wie haar neergestoken heeft wordt de ‘gluurder’, die ook verdacht werd, niet voor het neersteken van Meryem veroordeeld. Als Meryem haar broer zou blijven beschermen, zou de ‘gluurder’ wel veroordeeld kunnen worden. Meryem zou dan meer voor haar Turkse dan voor haar Hollandse kant hebben gekozen.



C. Personen





Meryem Aslan (hoofdpersoon)



Leeftijd: 16 jaar

Een Turks meisje, met een licht getinte huid en donkere ogen, dat tijdens de gebeurtenissen van dit boek bij haar beste vriendin, Astrid logeert.





Meryem heeft het moeilijk om tussen twee culturen te leven. Aan de ene kant wil ze haar ouders geen verdriet doen en de Turkse gewoonten aanhouden, maar aan de andere kant wil ze bij haar Nederlandse vriendinnen horen. Dit blijkt uit haar poging om haar broer te beschermen. Zij wil zich graag aan afspraken houden. Op het strandfeest wil ze niet iets met Stefan beginnen omdat hij uitgenodigd was voor Floor.





Astrid



Leeftijd: 16 jaar

Astrid is de beste vriendin van Meryem. Het is een typisch Hollands meisje met blond haar en blauwe ogen.



Astrid is iemand die vriendschap erg belangrijk vindt. Zij doet alles wat ze kan om de dader van de steekpartij te vinden. Ze is niet gauw bang. Ook als ze opgesloten zit in een schuur raakt ze niet in paniek.





Stefan



Leeftijd: 17 jaar

Stefan is een Nederlandse jongen uit 5 VWO. Hij heeft een jaar oudere zus, Anita.



Stefan is een ‘stoere’ jongen met een klein hart. Dit kan je merken aan zijn houding als hij Meryem aangereden heeft. Ook aan zoals hij zijn zus behandeld zie je dat hij haar eigenlijk heel aardig vindt. Stefan is net als Astrid niet snel bang en doet alles wat hij kan om de dader te pakken te krijgen.







D. Verband met de werkelijkheid



1. Wat heeft dit verhaal te maken met “het echte leven”?



Het verhaal zou het echt gebeurd kunnen zijn. Het gebeurt tegenwoordig vaak genoeg dar een of andere gek meisjes begluurd, of dat er iemand neergestoken wordt. Ook de houding van de ouders van Meryem is normaal in de Turkse cultuur.



Van dit boek heb ik geleerd, dat het verschil tussen twee culturen erg groot kan zijn, ook al zie je dat niet direct aan de buitenkant. Het oplossen van problemen die ontstaan door die verschillen is heel erg moeilijk.



2. Het grote probleem in dit boek is dat Meryem zich in Turkse ogen schandalig gedraagt. Hiervoor heeft de schrijver twee oplossingen bedacht. De eerste is hoe Murat het aanpakt. Hij probeert de vriend van Meryem de schuld te geven van dit gedrag en hem daarvoor te straffen. De tweede oplossing komt van de vader van Meryem. Hij wil niets meer met zijn dochter te maken hebben.



De gekozen oplossingen zijn oplossingen die bij de Turkse cultuur horen. Ik vind dat de schrijver dit goed gedaan heeft, want dan leer je hoe groot de verschillen tussen de Turkse en Nederlandse cultuur eigenlijk zijn.







E. Beleving



1. Eigen gevoel



Het is heel moeilijk om je te verplaatsen in iemand die in een andere cultuur is opgevoed. Als Nederlands kind denk je wat makkelijker over vriendjes en vriendinnetjes. Het is bijvoorbeeld moeilijk te begrijpen waarom Meryem haar broer beschermd terwijl hij haar vriendje neer wilde steken.



2. Gedicht



Als de kat van huis is



Zalig alleen thuis zijn

zalig alleen lui zijn

uren blijven zitten op de plee.

Vreemde mensen bellen

lekker de Libbelle

of, wat vader niet wil hebben, de Privé.



Ik ga zeker weten

lekker koekjes eten

precies zo veel dat moeder het niet merkt

om eindelijk eens even

voor jezelf te leven

niemand zeurt er waarom jij niet aan je aardrijkskunde werkt.



Heel maf disco zingen

en meer van die dingen.

Je maakt je eigen show op radio

lang mijn katje aaien

eigen plaatjes draaien

op je vader zijn pick-up in stereo.



Het komt uit ‘in de wolken’ geschreven door Karel Eykman



Ik heb dit gedicht gekozen, omdat de hoofdpersoon Meryem Aslan net als dit meisje allemaal andere dingen doet als haar ouders weg zijn.





F. Titel



1. Welke betekenis heeft de titel



De titel ‘Blind date’ slaat op een feest dat een aantal 4e jaars havo leerlingen geven.



De titel vindt ik goed gekozen, want de belangrijkste gebeurtenis in het boek vindt plaats tijdens dit ‘blind date’ feest.



2. Bedenk een andere titel



De titel ‘De gluurder’ zou ook een goede titel kunnen zijn. Door deze titel denk je dat de gluurder in het verhaal de dader is van de steekpartij. Hierdoor is de afloop van het boek nog meer onverwacht.





G. Waardering



1. Wat vond je van het boek



Ik vond het een erg spannend verhaal, doordat de gebeurtenissen erg verrassend waren. Ook was het makkelijk te lezen, want er zaten geen moeilijke woorden en lange zinnen in.

Het boek begon met een proloog waarin van alles over de gluurder werd verteld. Deze opbouw is dus erg begrijpelijk. Als de inleiding er niet was, zou het boek moeilijker te begrijpen zijn, want de achtergrond informatie heb je wel nodig.

Je kon erg goed met Meryem meeleven doordat het boek erg realistisch was. Toen bleek dat de dader Murat was, vond ik het erg spannend worden. Dat stukje heeft erg veel indruk op mij gemaakt. Vooral omdat hij al weg was toen ze hem wilden gaan arresteren.



2. Wie vond je het aardigst



Ik vond Stefan het aardigst, omdat hij heel erg zijn best deed om de dader te vinden. Stefan kende Meryem eigenlijk niet zo goed, dus is het niet vanzelfsprekend dat hij zoveel moeite voor haar doet.



3. Wie vond je het minst aardig



Ik vond de gluurder het minst aardig, omdat hij erg stiekem doet . Vooral als hij Stefan en Astrid opsluit en wil vergassen, blijkt dat hij niet aardig is.



4. Met wie kon je het best meeleven



Ik kon het best met Stefan meeleven, omdat hij zoveel voor Meryem over heeft. Ik zou het wel fijn vinden als ik me zo dapper zou kunnen gedragen als Stefan, vooral op het moment dat Stefan en Astrid opgesloten zitten in de schuur.



Theo Hoogstraaten



Theo Hoogstraaten is leraar geschiedenis en decaan op een scholengemeenschap in Alkmaar. Hij heeft ooit een uitnodiging gehad van een paar van zijn leerlingen voor zo’n blind date en zo is hij op het idee gekomen voor dit boek.



Net zo als de meeste schrijvers begon hij als klein jongetje al met verhaaltjes schrijven. Maar daar is hij op de middelbare school mee opgehouden, omdat hij een leraar Nederlands had die meer op de grammatica en de spelling lette dan op de inhoud van het verhaal.



Na een opleiding voor onderwijzer ging hij aan de slag op een basisschool, waar hij zijn verhalen weer kwijt kon. Hij vertelde elke dag een verhaal aan de kinderen, waar elke dag een vervolg op kwam. Hij is dus meer een verteller dan een schrijver en zo is hij zichzelf ook steeds blijven beschouwen, een echte verhalenverteller.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen